„Хари Потър“ – 20 години по-късно магията е все така жива

Толкова време измина от момента, когато Хари Потър и неговият магически свят навлезе в моя, изпълнен с бит, училище и бой банди свят, че мога да си спомням онези мигове в света на Хари с детинско умиление и няма да сбъркам. Като повечето хора, които са се срещнали с книжния феномен на Дж. К. Роулинг в реално време, и аз бях млада и задръстена, когато вратите на Хогуортс се отвориха пред очите ми и научих думи като „куидич“, „круцио“, „мъгъли“ и „авада кедавра“.

Светът на Хари Потър и неговите почитатели празнуват през месец май. Ние също!

Историята и светът на Хари Потър

В края на 90-те години на миналия век една книга променя облика на фентъзи литературата и битието на своята авторка. „Хари Потър и философският камък“ излиза през 1997 година и за изключително кратък период от време се превръща в носещ се по книжарниците феномен. Съдбата на малко момче-магьосник, предопределено за големи дела, става събитие в света на малки и големи. Неговите приключения и неволи са следени като под лупа от милиони почитатели, които с вълнение и настървение поглъщат всичко, което има да се знае за техния нов любимец. С началото на новия век очилатият Хари Потър и неговите приятели и врагове оживяват и на голям екран.

Изминали са 20 години от онази премиера, която промени съдбите на няколко актьори – по онова време деца – на поп културата, на Дж. К. Роулинг и на книжния и кино бизнес. Днес, 20 години по-късно, Хари Потър все така намира нови почитатели и по-младите от нас се вълнуват от съдбата му, така както ние сме го правили в онези безсънни нощи, докато дочитахме още една глава от поредната книга.

С днешна дата поредицата за Хари Потър бие рекордите на повечето книги по приходи и се нарежда до Библията по продажби. Ние пък празнуваме деня на Хари Потър, който беше на 2 май, и отбелязваме 20 години от премиерата на онзи първи филм, в който магията оживя на голям екран.

Животът, историята и литературата на Дж. К. Роулинг  

Идеята за Хари Потър се ражда, докато Джоан Роулинг – леко бунтарка, доста млада и загубила поредната си работа в телефонна компания, пътува във влак от Манчестър за Лондон, за да се прибере в бащиния си дом. Историята за Хари й се присънва във влака и тя започва да я пише, подкрепяна от сестра си докрай. След един неуспешен брак в Португалия и дълго бягство от ревнивия си съпруг, който за малко не унищожава част от историята за Хари, Роулинг се прибира в родната си Англия като самотна майка. Тя отглежда сама дъщеря си на социални помощи и прави постоянни опити да си намери работа. В крайна сметка е хубаво, че това не й се случва, защото сигурно иначе никога нямаше да завърши Хари Потър. Докато живее в мизерия, Джоан загубва майка си, която умира от множествена склероза, има проблеми с бившия си съпруг и довършва първата книга за Хари Потър, като започва втората и паралелно си търси агент и издател.

Книгата е предложена на 12 издателски къщи, но всички я отхвърлят. Година по-късно, издателят Бари Кънингам, управител на малка издателска къща в Лондон, се съгласява да издаде книгата на Джоан. Кънингам обаче посъветвал писателката да си намери работа, защото има твърде малка вероятност да спечели пари от писането на книги, особено за деца. Скоро след това Роулинг получава 8000 паунда субсидия от шотландското Министерство на културата, за да продължи да пише. На следващата пролет бил проведен търг за правата за публикуване на книгите й и той бил спечелен от издателство „Схоластик” за скромната сума от 105 000 долара.

Четвъртата книга на Роулинг от поредицата за Хари Потър излиза през 2000 година и счупва всички рекорди. 372,775 екземпляра са продадени само за първия ден във Великобритания, точно толкова, колкото били продадени от предишната й книга за период от една година. В САЩ за първите два дни са продадени три милиона копия, като това е абсолютен рекорд за всички времена. Това се случва и с останалите книги за Хари Потър.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Адел и депресията по петите ѝ
Британската музикална сензация не крие, че от съвсем малка пропада в страданието,...
Read More
0 replies on “„Хари Потър“ – 20 години по-късно магията е все така жива”