Любовта, без която не можем

Да си припомним онези любовни истории на големия екран, които са ни накарали да мечтаeм или да плачем

Отнесени от вихъра

Епичният любовен роман на Маргарет Мичъл е написан и излиза през 1936-а, филмът на Виктор Флеминг се появява през 1939-а и в продължение на 20 години държи рекорда за най-много спечелени награди „Оскар“ – 10 на брой. Но не в това е голямата сила на „Отнесени от вихъра“, а в начина, по който Мичъл и по-късно сценаристът Сидни Хауърд успяват да уловят духа на Юга по време на Гражданската война в Америка и да преплетат една от най-вълнуващите и трогващи любовни истории. Скарлет О`Хара и Рет Бътлър се превръщат в символи на любов, по-голяма от самия живот, а Вивиан Лий и Кларк Гейбъл стават секссимволи, икони и най-големите звезди за поколения зрители.

Гордост и предразсъдъци

Не може да говорим за любовни филми, любов на кино или изобщо за класика и да не споменем царицата на жанра – Джейн Остин. Абсолютното и безспорно произведение, бижуто в короната на Остин е нейният най-известен роман „Гордост и предразсъдъци“, комбинирал в себе си комедия и трагедия, романтика и неочаквани обрати. Почти всяка жена мечтае да е Елизабет Бенет и да срещне някакво подобие на мистър Дарси. Ние сме далеч от тези мисли, но пък романтичното ни чувство се засилва, когато гледаме поне една от филмовите версии по романа. Препоръчваме последната от 2005-а с Кийра Найтли.

Закуска в Тифани

Абсолютната класика на Труман Капоти е дала на света на литературата най-интересния, палав и забавен женски персонаж – Холи Голайтли. Филмовата адаптация по него е с една от най-нежните, изтънчени и класни актриси – Одри Хепбърн. Тя е повече от прекрасна в ролята на елитна компаньонка, която бяга от самотата и скуката и търси любовта не където трябва.

Хепбърн е класата, която Холи заслужава, за да може киното да я обикне, а жените да я приемат. Холи Голайтли е леко момиче, дошло от село, което владее магията на женското начало – тя привлича погледи и оставя мъжете с увиснали ченета.

Ани Хол

Най-важният филм в кариерата на Уди Алън е история за една въздигаща се и угасваща любов. „Ани Хол“ прави Алън и Даян Кийтън звезди и печели на Уди първия „Оскар“ за режисура. Историята е за нервака Алви Сингър, който не може да намери подходящата жена. Един ден Алви среща Ани и се влюбва. Тяхната история е като увеселително влакче, което се лашка нагоре-надолу, а цинизмът и романтиката работят в синхрон. „Ани Хол“ е Уди Алън в най-добрата му форма – между иронията и любовта. Ню Йорк е фон, на който минават няколко сезона, за да може историята на Ани и Алън да премине през същите етапи и да угасне логично.

Невероятната съдба на Амели Пулен

Филм, който всеки почитател на киното трябва да е изгледал. През нестандартния образ на Амели – великолепно поместен в крехкото тяло на Одри Тоту, през историята – за търсенето на любовта, до картините от най-красивите кътчета на Париж – като чудесния Монмартър, и саундтрака, който трябва да се чуе, този филм заслужава всяка отделена минута. Нищо в него не е излишно. Той е като модерна приказка, каквато няма къде другаде да видите.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Алма: Сплав от безгрижие и смелост
Познавате я още от песента й Perfect, с която покори българските слушатели,...
Read More
0 replies on “Любовта, без която не можем”