Да изиграеш Агата Кристи

Кралицата на криминалния роман е една от най-разпознаваемите дами в литературата. Освен, че нейните истории са оживявали на голям и малък екран стотици пъти, самата тя се е превръщала в образ на драматургични произведения с елементи на мистерия.

Всеки верен фен на Агата Кристи може да назове по три произведения – филми, сериали или книги – в които любимата му авторка е не писателя, а основния персонаж. Агата Кристи е богат, плътен и по свое му мистериозен образ. От щастливото й детство през решението й да стане автор на мистерии след облог със сестра й чак до мистериозното й изчезване за 10 дни, биографията й е най-любопитната история, която авторката може да предложи на света.

Женена два пъти, с хиляди навъртяни километри от пътешествия зад гърба си, човек, който разбира от отрови, преживяла две световни войни животът на Агата Кристи е толкова пъстър, колкото са романите й често вдъхновени от самия него.

След смъртта й през 1976-а самата мадам Кристи става обект на творчеството на много автори. Пистелят Андрю Уилсън я използва за своя поредица с криминални случаи, където тя и нейният живот са отправна точка, за нея и известния й детектив Еркюл Поаро са направени два документални филма, актьорът Хю Лори ще филмира книгата й „Защо не повикаха Евънс?“, а британската телевизия често прибягва до нея, за да създаде още и още мистерии. След филма „Агата и истината за убийството“, в който отправна точка е изчезването на Агата Кристи за 10 дни през 1926 година.

Сега по канал Epic Drama се появява друг филм, в който мадам Кристи е основният персонаж. „Агата и проклятието на Ищар“  се вдъхновява от жиота на младата Агата и запознанството й с втория й съпруг – младия археолог Макс Малоуан.

В зимата на 1928 г. в южен Ирак, екип от британски археолози, начело с Ленард Ули, заедно с асистентите му – Макс и Пърл, разкриват обект в пустинята, който съдържа изобилие от древни вавилонски артефакти, включително плоча с проклятието на Ищар, изсечено на нея.

Наранена от развода си и несправяща се със славата и успеха, Агата Кристи пътува за Ирак, където скоро се оплита в история с убийство, интриги и любов.

Две години след сензацията, която предизвиква с 10-дневното си изчезване, Агата пристига в Багдад в търсене на утеха и спокойствие. Това, което намира, обаче, е привлекателният млад археолог Макс – с рана от куршум на главата.

Попаднала в сърцето на упадъчната общност от чужденци, Агата е обсадена от завистливи колеги, корумпирани чиновници, трафиканти на антични предмети и местно население, на което кражбата на културното им наследство никак не се нрави. 

Докато броят на труповете расте все повече, а Агата се влюбва все по-силно в Макс, става все по-очевидно, че ключът към разплитане на мистерията е някъде извън стените на колониалното имение на Мармадюк. Агата, обаче, се оказва достаен негов противник.

Ролята на гранд дамата на мистерията е поверен

а на младата актриса Линдзи Маршал. „Това е страхотна роля, в която има толкова много обхват… имате разследване и дедукция, а също така има и много хумор. Агата е емблематичен герой и страхотна жена, така че беше радост да я играя. Знаех малко за живота й и гледах един документален филм, който Дейвид Суше, който играе ролята на Еркюл Поаро в сериала „Случаите на Поаро“ направи преди години. Това беше наистина красив разказ и имаше няколко раздела в него, които ми помогнаха да я опозная. Освен това, когато казвах на хората, че ще я играя всеки имаше свое малко нещо, което да ми разкаже за нея. Например научих, че е пиела сметана, защото не е пиела алкохол. Както и количеството работа и книги, които тя е написала. Всичко това е невероятно.“

За Поаро и Агата, и снимките на „Агата и проклятието на Ищар“

„Преди години се снимах в един епизод на сериала „Случаите на Поаро“ с Дейвид Суше и брилянтен актьорски състав, включително Лесли Манвил, Зоуи Уонамейкър и Алекс Дженингс, който се казваше „Карти на масата „. Спомням си деня, в който Дейвид трябваше да заснеме голямата развръзка на епизода, когато Поаро разкрива загадката, години по-късно аз се озовах със сценария за „Агата и Проклятието на Ищар“, гледайки с ужас цели осем страници монолог от развръзката във филма, който трябваше да науча и изиграя, което е доста голяма задача за един актьор. Обикновено нямате такива дълги монолози в сценария. Тогава си спомних, как го направи Дейвид Суше като Поаро, който прекарва целия ден правейки тази сцена и си спомних, че тогава той поиска този момент да бъде заснет накрая, за да има време да го научи… Просто си спомних, че съм гледала как майсторът на тези монолози, толкова специфични за Агата Кристи, го прави, без самата аз да зная, че ще трябва да направя същото няколко години по-късно!“

Ситуиран в епоха и вдъхновен от живота на Агата Кристи и съпруга й Макс Малоуан „Агата и проклятието на Ищар“ е удоволствие за всеки фен, както на мистериите, така и на самата мадам Кристи. Може да гледаме филма тази вечер по Epic Drama и отново в разгара на лятото на 31 юли. И ние ви препоръчваме да го направите!

Spread the love
More from divamagazine.bg
Тенорите на Райна Кабаиванска
Вълнуващата прима Райна Кабаиванска, можем да чуем и видим в онлайн концерт...
Read More
0 replies on “Да изиграеш Агата Кристи”