Бенедикт Къмбърбач: Кой не пищи при появата му!

Фотография Форум Филм България / Walt Disney Pictures

Висок 1.83 см, със специфично лице, впечатляваща осанка и голям талант, Бенедикт Къмбърбач вълнува с всяка своя поява на екрана

Запознах се с Бенедикт Къмбърбач преди много години, когато, любопитна да разбера защо телевизия BBC е решила да изпрати Шерлок Холмс, който си живее честито и щастливо в Англия в началото на XX век, в забързания и по-неприятен за един детектив, решил да работи с ума си, XXI век. Много актьори са играли най-великия литературен детектив на малък и на голям екран, но истината е, че изпълнението на Къмбърбач е от онези, които ще влязат в топ 10 на Шерлокхолмсовците. Според историци и литературоведи всяко поколение има своя Шерлок Холмс и този на нашите дни е именно синеокият британец с плътен глас.

Връщане към „Шерлок“

Когато Стивън Мофат и Марк Гатис (създателите на „Шерлок” по BBC) започват да търсят актьор за сериала си, те имат ясна идея какво трябва да представлява той и го намират бързо. Преди тази роля Къмбърбач играе в доста британски продукции, но може би най-известната по онова време е „Краят на парада” веднага след първия  сезон на сериала за детектива. Участва и в разкошния „Изкупление”, но ролята му е толкова малка, че може и да го пропуснете. „Шерлок” е бумът, с който името Бенедикт Къмбърбач гръмва в лицата на феновете.

Първоначално той обмисля да откаже ролята. „… Помислих, че звучи като опит за изкарване на пари. Мислех, че ще е нещо евтино“, разказва по-късно. След това разбира, че в проекта са замесени Стивън Мофат и Марк Гатис, и осъзнава, че греши.

Когато BBC дават зелена светлина на сериала, екипът, който принципно снима в Кардиф, Уелс, прави няколко сцени в Лондон – на небезизвестната „Бейкър стрийт” 221В, дома на Шерлок Холмс. Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман в ролите на Холмс и Уотсън са заснети за архива на видео зад кадър. Година или две по-късно, когато сериалът вече е култов и феновете пищят, щом зърнат някого от екипа, Стивън Мофат и Марк Гатис решават да направят видео зад кадър за първите дни на шоуто. Докато преглеждат сурови материали, попадат на моментите от „Бейкър Стрийт“. „Но това е Бенедикт!”,  казва някой от монтажистите. „Да, той е!”, отвръща Мофат. „Но как така ходи свободно по улицата и никой не пищи около него и не се опитва да го хване за сакото или ръката!?”, шокиран е човекът. Когато снимат началото на третия сезон с прочутото падане на Шерлок Холмс след битката му с Мориарти (в книгата те падат във водопада Райхенбах, в сериала – от покрива на една сграда), хората, които снимат с телефоните си, са толкова много, че екипът решава да заснеме няколко варианта на сцената, за да не може материалите да бъдат пуснати в интернет и интригата да бъде разкрита.

В снимките на „Шерлок“ участват майката и бащата на Къмбърбач – Тимъти Карлтън и Уонда Вентам. И двамата имат дълги и успешни кариери в киното и телевизията. По думите на самия Бенедикт благодарение на тях той получава добро образование и дори мисли за адвокатска кариера. По-късно обаче сменя мнението си и решава, че ще тръгне по техните стъпки към актьорския занаят.

Малко известните роли

Бенедикт Къмбърбач преминава през множество чужди лица – от математика Алън Тюринг през комиксовия герой Доктор Стрейндж и легендарния злодей Кан в „Стар Трек“  до един от най-търсените мъже в света – Джулиан Асанж. Освен с роля в „Боен кон“ и „Изкупление“ препоръчваме ви го и като Стивън Хокинг в „Хокинг“ от 2004-та, цяло десетилетие преди Еди Редмейн да получи „Оскар“ за своето изпълнение.

Когато снима сериала To The Ends of the Earth от 2005-а,  той и колежката му Денис Блак и техен приятел от ЮАР са отвлечени, пътувайки към хотела си след уроци по гмуркане. Докато се опитват да сменят спукана гума, шестима мъже ги вкарват насила в друг автомобил. Пребъркват ги за пари, оръжия или наркотици. След това ги връзват, а Къмбърбач мисли, че ще бъдат убити. Бандата иска да вкара актьора в багажника, но той обяснява, че има проблеми със сърцето и мозъка и може да умре там, което ще е проблем за тях. В крайна сметка Къмбърбач и спътниците му освободени.

Една от ролите, за които дълго мечтае, е на Патрик Мелроуз – по романите на Едуард Сейнт Обин, разкрива актьорът през 2013-а в Reddit. Желанието му се осъществява няколко години по-късно. А как се подготвя за ролята на травмиран мъж от богато семейство, отдал се на дрогата? Чрез разговори с автора. Къмбърбач задавал лични въпроси на Сейнт Обин, които, както казва по-късно, „няма как да повтори в интервю“. Какво е да си инжектираш хероин – колко време отнема, как се прави, какво е усещането?

Макар и да е всепризнат секссимвол, Къмбърбач има критики към външния си вид – не харесва размера и формата на главата си. В едно интервю актьорът признава, че някои хора го сравняват с ленивеца Сид от анимацията „Ледена епоха“.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Теория на големия успех
Гледаме Кейли Куоко в съвсем ново амплоа – като сладка купонджийка, замесена...
Read More
0 replies on “Бенедикт Къмбърбач: Кой не пищи при появата му!”