Чуйте ада на Stromae

Stromae се завръща с нов албум – Multitude, и представи новата си песен L’Enfer от този проект

Зад сценичното име Stromae се крие белгийският певец, автор на песни, рапър и музикант Пол ван Хавер. Най-известен е в жанровете хип-хоп и електронна музика, като пробива в музикалния бизнес през 2009-а с песента си Alors on dance от своя първи албум Cheese.

Над седем дълги години мълчание предшестват L’Enfer. Авторът му се оттегли от музикалната индустрия през 2015-а, когато хитовете от Alors on danse до Papaoutai през Formidable отекнаха с безпрецедентно ехо в целия свят. Вторият му албум Racine Carrée, издаден през 2013 г. (след Cheese през 2010-а) и продаден в над шест милиона екземпляра  е последван от турне, което събира милиони хора в 200 държави. Stromae излиза изцеден от тези две години на концерти и лудост. През 2015-а започват неговите страдания от рядко срещани странични ефекти на лекарство срещу малария след пътуване до Кигали, за да почете баща си, убит по време на геноцида в Руанда.

Но седем години по-късно той отново се вдъхнови за творчество и живот на сцената и се завръща с нов диск, от който първата песен Santé бе представена миналия октомври. Тя е посветена на хората от работническата класа, за тяхната отдаденост по време на COVID и има над 30 милиона слушания.

Артистът обяснява, че желанието му да пее се е върнало. Просто е трябвало да преживее брака си и раждането на детето, което вече е на три години. Почувствал нужда да отстъпи, усещайки, че музикалното му вдъхновение се изчерпва, и  предпочел да работи по клиповете на изпълнители като Били Айлиш, Дуа Липа и Витарап.

Най-характерни за Stromae са неговите текстове, които винаги безкомпромисно изобразяват човешките неуспехи и противоречия в неоцветен и тежък наратив. „Това, което правя, често се определя като щастлива музика с по-мрачни, по-тъжни теми, но аз така виждам живота – казва Stromae. – Той не е само бял или черен. По-трудни и по-щастливи времена се редуват. Няма възходи без падения и падения без възходи. Имал съм мисли за самоубийство и не се гордея с това.“

Песента L’Enfer (в превод „Адът“) от новия му албум, която вече има своя видеоклип и фенове в музикалните платформи, е отново израз на душевността и изострената чувствителност на изпълнителя. „Всичко, за което някога съм мислил / Да кажа, че много други вече са мислили за това / Но въпреки всичко се чувствам съвсем сам / Изведнъж / вече имах мисли за самоубийство и съжалявам“, пее той. „Понякога си мислим, че това е единственият начин да ги заглушим / Тези мисли, които ме карат да живея в ада.“

В песента басовите тонове на пиано се съчетават с електро и резки ритми. Силата на тържествен хор отеква във всеки рефрен с гласовете на българското фолклорно трио „Оренда“, с което белгиецът си сътрудничи.

Музиката му е кръстопът на различни музикални стилове, които се стреми да представи в целия албум –  в знак на почит към приключенския дух на майка му, която го кара да пътува много. Той се впуска с желание в разнообразни звучения, които харесва – от китайска цигулка, наречена ерху, през клавесин до бразилски фънк. Оттук и заглавието на този нов опус – Multitude. „Мисля, че всички сме многолики, имаме различни характери, различни личности сме, не сме сведени до усмирителна риза или кутия“, казва артистът.

Роден е през 1985 в Брюксел от белгийка и баща от Руанда, убит там през 1994 г. по време на геноцида. Пол играе футбол и взема уроци по барабани, отглеждан е от майка си заедно с още трима братя и една сестра.

Първоначално избира Opsmaestro за свое сценично име, но по-късно го променя на Stromae (анаграма на maestro). На 18 години оставя следа в музикалната индустрия, издавайки рап парчето и видеото Faut qu’t’arrêtes le rap с приятеля си J.E.D.I, с когото сформират група, наречена Suspicion.

Две години по-късно се разделят и Stromae отива да  учи кино в частен университет. За да плати таксите си за обучение, работи на непълно работно време във верига за бързо хранене. През този период издава четири песни. Внезапно напуска частното учебно заведение, за да постъпи в Националния институт за радионаука и кинематография (INRACI), като специализира звуково инженерство.

През 2009 г. Stromae работи като стажант в NRJ, френска радиостанция, която излъчва и в Белгия. По това време създава Mosaert, свой собствен лейбъл, част от Universal Music France, и изважда два сингъла: Alors on danse и Up Saw Liz. През 2010-а първият му албум Cheese е удивително успешен и за него се заговаря като за феномена Stromae.

За своята музика той казва: „Мислех, че вместо да копирам френския звук, ще се съсредоточа върху по-американски, но ще му придам европейски стил. Наистина се възхищавам на Жак Брел – той оказа огромно влияние върху мен. Но и всякакви други неща – кубински блус и конгоанска румба, която съм чувал като дете. Тази музика разтърси цяла Африка.“ 

Spread the love
Tags from the story
More from Вида Пиронкова
Постковидно лечение в Медицински център “Оксилайф”
Д-р Първанова и д-р Костов казват: “Когато спасим човешки живот, не знаем...
Read More
0 replies on “Чуйте ада на Stromae”