Hayes & Y

Слушайки парчетата на Hayes&Y, трудно може да разбереш, че това е българска група. И не само защото пеят на английски, а и защото самата им музика е рязко различаваща се от тази, с която сме заобиколени ежедневно. Свежа, мелодична, романтично-лирична, определяна като алтернативна, тя е точно алтернатива на всичко останало. 

Талантливата четворка музиканти започват да свирят още в десети клас на Английската гимназия, където са съученици. Захващат се с музика по-сериозно през 2014 – 2015 г. Сега са в състав Ивайло Делев – бас китара, Благослав Анастасов – вокалист и ритъм китара, Радослав Лозански – соло китара и синтезатори, Денис Холбек от Финландия е барабанист и беквокалист. Единствено той е с музикално образование. Ивайло Делев е юрисконсулт в държавната администрация, а басистът и китаристът завършват УНСС. Благослав Анастасов и до днес се занимава само с писане на музика, наскоро пише цял албум за Стенли, за Миро и Рут Колева също прави песни. Той е движещата сила на групата „Хейз енд Уай“.

Измисляйки това име, разбрали след време, че има едно градче близо до Лондон, което се казва Хейз, и там „Бийтълс” са записвали албум. 

Събират се в Симеоново на един незавършен строеж, където няма прозорци и зимно време мръзнат, но свирят. В крайна сметка музиката ги топли. Свирят кавъри на парчета като Sevennationarmy или на Nirvana – пълен комерс, както си спомнят сега. Кефят се на PearlJam, Kings Of Lion и Arctic Monkeys. И съдбата така прави, че години след това – през август 2020-а, точно те са подгряваща група на Arctic Monkeys в Румъния, ден след концерта им в Бургас.

През 2015 на Spirit o fBurgas свирят на същата голяма сцена, преди да свирят и Cassidian – страхотен късмет. Това им дава силен тласък и Hayes&Y започват да пълнят клубове в София, Пловдив, Варна, Бургас. Но виждат, че като че ли има някакъв таван за тяхната музика, и решават да пробват късмета си в Англия. И след като завършват университет, с предишния си барабанист Георги Деянов заминават за Лондон. Пътуват от София с кола 40 часа. Наемат жилище и свирят по клубове, които откриват сами. Работят като сервитьори, бармани, продават от „врата до врата“, по концерти, за да се издържат. Започват да си сътрудничат с един лейбъл – Animal Farm, и с тях записват три песни. Решават да се преместят в Манчестър, където музикалната сцена не е по-малка от лондонската. В клубовете много рядко може да се чуят кавъри. Всички свирят авторска музика и се стараят да направят нещо ново, нещо яко, а това е стимул за останалите музиканти да поддържат високо нивото си.

Успяват в BBC да пробият с песен. Още като издават Always So Simple, Always So Cold, я изпращат в радиото, където на платформа за независима музика може да си качиш парчетата и ако някой ги хареса – да ги пуска. Тази им песен я въртят почти три месеца в предаването „БиБиСи представя Манчестър“. Почти всички от следващите им песни намират място в BBC. Дори в началото не са сигурни дали да казват, че са българи, но това се оказва още по-интересно за англичаните. Българи,  отишли специално в Англия, за да правят музика. Велико!

Правят още едно турне там, след като започват работа с друг лейбъл, посещават Шефийлд, Лийдс, Ливърпул, Манчестър. Когато могат, свирят и в Лондон. В Англия откриват и новия си барабанист Денис Холбек. Явява се на репетиция брилянтно подготвен и свири много добре, като обучен музикант, който се кефи и на тяхната музика, също и пее. Правят нов колектив и се разбират прекрасно.

Двама от групата се прибират в България заради пандемията, а Денис – във Финландия. Работят онлайн. Когато творят нова музика, не им е много комфортно, но се справят. Препращат си идеите. Музиката и текстовете основно ги пише вокалистът на групата, който и досега е в Лондон, а останалите добавят своите идеи. Преди концерт се събират в София и репетират до откат. Този юни участваха на София Прайд, след това на София Лайф Фест на Колодрума под Маймунарника и август в Румъния. Следват Бургас и Варна.

А на 1 декември предстои най-важният им концерт в Зала 3 на НДК, където ще представят новия си албум, който ще излезе през октомври – Press go – move slow! “Натисни старт и се движи бавно”е продукт на „Самсъмсирекърдс“, както казва Ивайло. Те по принцип винаги си движат сами нещата и не очакват помощ. Организират концертите си сами. Почти винаги залите са пълни. Колко от публиката е готова да плати билет и да дойде да слуша специално твоята музика? Колко ги  пълниш и колко истински фенове имаш, които да отделят от времето си? Това наистина са есенциални въпроси, чиито отговори членовете на  Hayes&Y виждат сами от сцената с очите си.

Spread the love
Tags from the story
More from Вида Пиронкова
Подправка за любов
Тангото е онова люто две напред-едно назад, което ни разпалва. Докато танцуват...
Read More
0 replies on “Hayes & Y”