Албер, Шарлийн и проклятието на Грималди

Трагични инциденти, разводи и скандали съпровождат височайшата фамилия на Монако от векове

Яхти и хазарт, блясък и лукс – обикновено с това свързваме Монако. Не по-малко бляскава е кралската фамилия Грималди и членовете ѝ често красят страниците на светските издания. Що се отнася до любовта обаче, изглежда, че на никого от тях не му се падат печеливши карти. Сякаш някакво проклятие гони щастието далече от двореца отново и отново. Всъщност точно това гласи легендата.

През XIII век принц Рение I отвлича и изнасилва малолетно момиче. За да си отмъсти, момичето се превръща във вещица и изрича тежка прокоба – Грималди никога да не открият щастие в брака. През следващите векове проклятието се проявява по един или друг начин, не спира и в по-ново време, когато поредица нещастия и любовни неблагополучия сполетяват кралското семейство. Може би най-трагичното от тях е ненавременната смърт на Грейс Кели, която загива през 1982 г. при катастрофа. Едва 52-годишна, принцесата получава удар, докато шофира. С нея в колата е по-малката ѝ дъщеря  принцеса Стефани, която не само става свидетел на смъртта на майка си, но и не може да присъства на погребението ѝ, защото се възстановява от раните.

Любов и драми

Принцеса Каролина, най-голямата, се омъжва едва 21-годишна за 17 години по-възрастния френски бизнесмен и плейбой Филип Жюно. Бракът продължава само две години. След смъртта на майка си Каролина поема функциите на първа дама, а малко по-късно се омъжва за втори път за Стефано Казираги, син на италиански бизнесмен. Раждат се Андреа, Пиер и Шарлот. Любовта им изглежда като приказка… уви, с трагичен край. През 1993 г. Стефано загива по време на рали и оставя Каролина вдовица с три малки деца. През 1999 г. принцесата се омъжва за трети път, този път за принц Ернст Аугуст Хановерски. И отново щастието ѝ бяга – принцът има синя кръв и дълго родословие, но и много избухлив нрав. В момента двамата са разделени, макар и неразведени.

Стефани, по-малката дъщеря, е бунтарка, а любовният ѝ живот е поредица от скандали. През 1991-ва тя започва връзка с бодигарда си Даниел Дюкрюе и ражда от него две извънбрачни деца – Луи и Полин. Женят се чак през 1995-а и бракът им продължава едва година – Даниел изневерява на принцесата. През 1998 г. Стефани ражда трето извънбрачно дете –  Камий. Макар да не разкрива публично кой е бащата, счита се, че това е Жан Раймон Готлиб, друг неин охранител. За разлика от брат си и сестра си Камий не се води официално член на кралската фамилия. Поредицата от скандални връзки продължава с женен дресьор на слонове. Нещо повече, известно време принцесата живее в циркова каравана заедно с трите си деца, за да може да пътува с любимия си. Изглежда, че има слабост към определени професии, защото през 2003 г. се омъжва за 10 години по-млад португалски цирков акробат – Аданс Лопес Перес. Този брак също се разпада след година.

Стигаме и до принц Албер, който понастоящем заема престола на Монако. Албер е заклет ерген и дълги години се носят слухове, че е гей, които той опровергава с поведение на плейбой. През леглото му минават куп актриси, модели и спортистки, а най-известна е връзката му с Клаудия Шифер. През 2005 г. се възкачва на трона и волният му живот трябва да приключи – кралството очаква от него наследници. Време е да се огледа за подходяща съпруга и я открива в лицето на южноафриканската плувкиня Шарлийн Уитсток.

Принцеса Шарлийн и принц Албер II Монакски се запознават през 2000 г., когато 22-годишната Шарлийн посещава Монако за плувно състезание. Обявяват връзката си публично през 2006-а, а през 2010-а се сгодяват. Единайсет години ухажване си е доста дълъг период, откъдето и да го погледнем, и дори само това би трябвало да е предупредителен знак за подводни камъни. А те се появяват още преди сватбата и не са никак малки.

Булката беглец

Шарлийн не се чувства добре в Монако. Не е приета топло, не успява да си създаде приятели, а снобите и сестрите на бъдещия ѝ съпруг смятат, че една спортистка от Южна Африка не е достатъчно добра партия за безценния им принц. Обсъжда се и голямата възрастова разлика между двамата, 20 години – независимо от факта, че ако Шарлийн беше връстница на Албер, нямаше да е в състояние да даде на кралството така жадувания наследник.

И сякаш всичко това не е достатъчно, тръгват слухове за извънбрачни деца на принца. Те не изскачат от нищото – дългогодишният ерген вече има две признати такива. Говори се обаче и за трето, родено по време на връзката му с Шарлийн.

На бъдещата принцеса това ѝ идва в повече и се опитва да избяга преди сватбата, при това повече от веднъж. Според френския вестник Le Journal du Dimanche тя търси убежище в южноафриканското посолство, докато е във Франция за проба на булчинската рокля. Предполагаемият опит за бягство е осуетен, но няколко седмици по-късно Шарлийн се опитва да се измъкне по време на Grand Prix. Отново я хващат и конфискуват паспорта ѝ. Два дни преди сватбата опитва за последно – резервира си билет за полет до ЮАР, но приближените на Албер я разубеждават.

И принцесата, и дворецът отричат слуховете като напълно неоснователни. Явно е обаче, че дим без огън няма и това се потвърждава няколко дни по-късно.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Били Типтън: Фалшивата нота в джаза

Сутринта на 21 януари 1989 г. даровитият джаз музикант Били Типтън губи...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ