Аник и Камий Гутал: Приказка за майка и дъщеря

Музиката и парфюмите имат доста общо помежду си – и двете са изградени от ноти и хармония, а ако композицията е наистина добра, предизвиква емоции и ни кара да мечтаем както нищо друго. Може би затова Аник Гутал, която в ранните си години свири на пиано, се насочва към парфюмерията. Не знаем дали светът не е загубил велика пианистка, но със сигурност е спечелил парфюмерист вълшебник – парфюмите на Гутал са аромати за феи, оживели картини на Ботичели. А може би всичко тръгва от детството.

Аник Гутал е родена през 1946 г. в Екс ан Прованс – приказен град, съхранил старинната архитектура и традиционния дух на Прованс. За да бъде още по-хубаво, баща ѝ е шоколатиер и има сладкарница, в която Аник и останалите 7 деца от семейството прекарват дните си. Най-любимото ѝ занимание е да опакова шоколада в спретнати малки пакетчета с красиви панделки – разбира се, когато не свири на пиано.

На 16 години Аник получава място в престижната Версайска консерватория. Но напрежението е твърде голямо и въпреки признанието и наградите тя така и не я завършва. Вместо това заминава за Лондон като детегледачка. Не след дълго класическата ѝ красота и елегантната ѝ фигура са забелязани от легендарния фотограф Дейвид Бейли, който я въвежда в света на модата.

Кариерата на модел също не е особено по сърце на Аник, изглежда ѝ твърде повърхностна. Така че след няколко години тя се мести в Париж и отваря антикварен магазин, наречен Folavril, на героиня от роман на Борис Виан. През 1975 г. се влюбва и ражда дъщеря си Камий.

Две години по-късно Гутал се разболява и е принудена да затвори магазина. И за пореден път животът ѝ поема в съвсем различна посока – този път към козметиката. Нейна добра приятелка ѝ предлага да започнат бизнес с кремове за лице. Аник приема офертата, но при едно условие – да поработи върху опаковките и ароматите на продуктите. За първото ѝ помага детският опит в опаковането на шоколад и бурканчетата с крем се превръщат в истинско бижу с кокетни панделки и ръчно надписани етикети (по-късно тези панделки стават запазена марка и на парфюмите ѝ). 

Що се отнася до второто, Аник Гутал заминава да търси вдъхновение и опит в Грас, столицата на парфюмерията. Там среща Анри Сорсана, парфюмерист от парфюмната къща Robertet, който ѝ отваря очите (и носа) за истинското ѝ призвание. През 1981 г. тя създава първия си аромат Folavril, с името на своя антикварен магазин. Няколко месеца по-късно прави големия си пробив със станалия вече легендарен Eau d’Hadrien. Същата година отваря и първия си бутик.

Eau d’Hadrien е на светлинни години от парфюмните трендове по онова време. През 80-те на мода са тежките, плътни и сладки, почти главоболни аромати. Но Гутал създава искрящ и свеж цитрусов парфюм, който пренася сетивата в Тоскана, сред лимонови дръвчета и кипариси – авангарден и нетипичен, бързо станал любим на ценителите и хората на изкуството. Всъщност с този парфюм тя полага основите на това, което днес наричаме нишова парфюмерия.

Черпейки вдъхновение от природата и безбройните ѝ ароматни комбинации, Аник оформя неповторимия си стил, който в много отношения прилича на самата нея – деликатен и сияен, свеж, но с характер. Тя има дарбата да запечатва моменти, спомени и пейзажи от живота си в бутилки и това лично отношение прави парфюмите ѝ толкова вълнуващи и специални.

През 1985 г. към Аник Гутал присъединява нос не по-малко талантливата Изабел Дойен. А Annick Goutal вече става разпознаваема марка. Парфюмите, които двете създават, са въплъщение на френското art de vivre – изкуството да се живее. Семпли и изтънчени, разказващи истории и събуждащи копнежи.

90-те години са много ползотворни за Annick Goutal. През 1997 г. излиза Grand Amour – парфюм, който Аник създава за себе си. Голямата любов е нейният втори съпруг, който всяка седмица ѝ подарява букет лилиуми, и това цвете влиза в състава на аромата. През същата година е създаден и Eau Du Sud, пренасящ ни в Прованс с безгрижието на лятото, слънчевата светлина и дългите южни вечери. 1998-а е годината на Petite Cherie, създаден за Камий – невинен и нежен аромат на круша и прясно окосена трева. През 1999 г. излиза Ce Soir Ou Jamais, плод на 13-годишен труд, вдъхновен от детските спомени за розовите храсти в църковната градина.

За Аник art de vivre спира през същата тази 1999 г. – на 53 години губи дългогодишната битка с рака, но дори и в последните си часове продължава работата по Ce Soir Ou Jamais. Обезсмъртена в ароматите си, но и с непресъхваща жажда за живот, тя предава щафетата на своята дъщеря и муза Камий (на нея са посветени парфюмите Eau de Camille и Petite Chérie).

Камий учи литература, изкуство, дизайн и фотография, дори избира фотографията за своя кариера. Но наследената страст към парфюмите надделява. Днес заедно с Изабел Дойен тя не само продължава традицията в парфюмния почерк на бранда, но внася и свое звучене, а през 2018 г. сменя името на парфюмната къща от Annick Goutal на Goutal Paris – ясна заявка за намерението си да продължи напред.

Парфюмите, които Камий и Изабел създават, са все така интересни и изтънчени като композиции, макар и не толкова сантиментални като тези на Аник. Un Matin d’Orage е вдъхновен от сутрешна буря в Токио по време на бизнес пътуване. Хладният и смокинов Ninfeo Mio – от градините в Рим. Екстравагантният зелен Mandragore е почти алхимична отвара. А последната колекция на бранда Oiseaux de Nuit (Нощни птици) със своите нотки на пудра и червило е създадена специално за вечерни излизания.

Но ароматът, с който Камий най-много се гордее, е Songes, пуснат на пазара през 2005 г. „След смъртта на майка ми просто имах нужда да се махна и заминах за Мавриций. Останах запленена от омагьосващия аромат на цветето франджипани, който събуждаше у мен много емоции, ухаеше на мечти. Откъснах един цвят, за да го покажа на Изабел, но той увехна по време на пътуването ми обратно. За щастие, тя го познаваше много добре, тъй като бе живяла в Таити. Отне ми пет години да завърша аромата и да балансирам всички нотки в него – слънцето, луната, дървото и цветето“, разказва тя.

„Луксът е в детайлите“, обича да казва Аник Гутал и Камий следва това правило до най-дребната подробност. От ароматите до шишетата и опаковките – всичко в парфюмите на Goutal излъчва любовта, която две поколения жени влагат в своето призвание.

Spread the love
More from Дона Делова
Тъмната половина
Имаше едно време в живота ми двама мъже. Единият беше сладък, мил...
Read More
0 replies on “Аник и Камий Гутал: Приказка за майка и дъщеря”