Вихър от дарби с име на меч

Брианда Фиц Джеймс Стюарт, една от наследниците на испанската династия Алба, е модерен мултидисциплинарен артист

“Ако можех да си избера една суперсила, това би било да превръщам в щампи всичко, до което се докосна – казва испанската артистка Брианда Фиц Джеймс Стюарт. – Родена съм на един бурен 11 април 1984 г. в Мадрид. Брианда е предаващо се в семейството име, което означава меч“, споделя тя. А фамилното й име идва от една от най-известните аристократични семейни династии в света – Алба. Безспорно най-известна от всички е нейната баба Кайетана, дукеса (испанският еквивалент на херцогиня) Де Алба. За нея казват, че е притежавала повече аристократични титли от тези на английската кралица, наследени в момента от нейния първороден син и чичо на Брианда – Карлос. От малка Брианда живее обкръжена от творбите на някои от най-големите артисти в историята, част от внушителното художествено наследство на херцогството. Баща й – граф Хакобо Сируела, е издател и писател, майка й – Мария Еухения Фернандес де Кастро, е пиар в модните среди и собственичка на магазин за декорация.

Брианда Фиц Джеймс Стюарт, която започва да рисува от малка, днес се определя като мултидисциплинарен артист.  Дизайнерка, илюстраторка, блогър и диджейс шейсет хиляди последователи в Инстаграм (briandafjstuart), тя е сътрудничила с марки като Gucci, Kenzo, Louis Vuitton, Bvlgari. Пускала е музика в някои от най-известните клубове в Мадрид и Ибиса. В продължение на осем години Брианда е част от екипа на успешния независим моден лейбъл La Casita de Wendy. През последните години обаче се е фокусирала почти изцяло върху любовта си към илюстрацията. Стила си определя най-близък до наивизма.

„Рисуването е моят начин да продължа да се движа и да пътувам из вселени, където ме очакват растения, животни, голи тела, очи, митове и езотерични символи“, споделя тя.  Рисува за модни марки, списания и фензини. Излагала е свои работи в галерии в Мадрид, на остров Майорка и в Токио.Отскоро Брианда е част от онлайн галерията за млади таланти Dustandsoul.

Любопитства и други зверове

Брианда учи моден дизайн в Мадрид, след това заминава за Ню Йорк, където работи за артиста Пол Балмър, като същевременно учи рисуване и живопис в The Art Student League. Тя твърди, че е „обсебена от откриването на красота и споделянето й чрез занаяти и ръчна работа“. Така илюстрациите й скоро „почувстваха необходимостта“да прескочат и върху други носители. Освен като произведения на изкуството и принтове тя създава щампи и дизайн за килими за марката Gan, керамика, произведена в прочутата занаятчийска фабрика в испанския град Талавера де ла Рейна, тапети за Cordonne.

Брианда е публикувала три книги, последната от които е „Моята развлекателна вселена. Любопитства и други зверове“, сборник с басни, случки, любопитства и признания „между мечтаното и реалното“. В книгата Брианда Фиц Джеймс Стюарт вдига завесата на създадената от самата нея обстановка, населена с митологични герои и персонажи, изскочили от картините на Веласкес. Изобщо изобилие от „магически същества, които изглежда, че принадлежат на миналото, но в крайна сметка разкриват големи истини за нашето хаотично, объркано и постоянно свързано настояще“.

Nuevo Mundo: лятната капсулна колекция

На пазара вече се появи и капсулната колекция Nuevo Mundo (Нов свят) за пролет-лято 2021, създадена от Брианда за модната марка Trucco. За ексклузивните щампи тя се е вдъхновила от екзотичната флора и фауна на американския континент. Преобладаващите  тонове на изработените от естествени материи като лен и органичен памук дрехи са жълто горчица, аква зелено и искрящо бяло. Лимитираната серия включва базови всекидневни дрехи като тениски и пуловери и по-специални облекла – рокли и флуидни гащеризони, ризи и якета.

www.briandafitzjamesstuart.com

Spread the love
Written By
More from admin
Новите надежди
Габриела Хърст, Ким Джоунс и Матю Уилямс са на ход като креативни...
Read More
0 replies on “Вихър от дарби с име на меч”