Ароматерапията – нежната сила

През зимата прекарваме все повече време на закрито, а светлината, цветовете и ароматите на лятото се превръщат в блед спомен. За щастие, има начин да извикаме природата в дома си и той се нарича ароматерапия

Как да засилим имунитета си и да облекчим симптомите на сезонните вируси, кои аромати имат антидепресивно действие, как да използваме маслата и кои от тях трябва да имаме вкъщи – разказва ни д-р Ирина Михаел.

Масла за тялото

Общо погледнато, всяко етерично масло е имуностимулант. Те са сърцата на растенията. В тях е събрана силата на мястото, където виреят. Те извличат най-ценното от въздуха, водата, почвата, климата, надморската височина и квинтесенцията на всичко това е капчицата масло, скрита в цветчетата, листата, кората или плодовете на растенията. Специфичният химичен състав на всяко масло е в основата на неговите най-силни терапевтични свойства. Важно е да знаем, че ароматът е само една от характеристиките на маслото, красивата и поетичната, но най-важна е строгата химия, скрита в него. И тя определя кога, за кого, кое масло е най-подходящо. Когато говорим за зима и сезонни вируси, безспорният първенец за мен е чаеното дърво. То е изключително могъщо масло – от една страна е силен имуностимулант и унищожител на вируси, от друга страна е приложимо на практика за проблеми във всяка система от нашето тяло. Другото масло, което може да намери място при разрешаването на почти всеки проблем е лавандулата. Много силна като въздействие  и се понася много добре. През есента и зимата едно от тях винаги е първият ми избор и към него добавям още нещо, в зависимост от конкретния човек. Важно е ароматите да допадат на този, който ще използва маслата. Макар ароматът да не е най-важната характеристика на маслото, много е важно човекът да го харесва, в противен случай ефектът от терапията до голяма степен се блокира.  Розовото масло, което повечето хора свързват с красива кожа, младост и любов, всъщност е едно много силно лекарство и това е причината то да съпътства човечеството от хилядолетия. Розата е много полезна при проблеми с горните дихателни пътища и кашлици от различен произход. Евкалиптовото масло е съставка на много мехлеми, капки и други терапевтични средства неслучайно. Тъй като ароматът му е агресивен, а самото масло може да предизвика кожни раздразнения, предпочитам да го прилагам в изпарител и за инхалации, както и във вана. Същото се отнася за маслата от бор и мента. Лек масаж с ментово масло, силно разредено в растително, може да свали ефективно висока температура. Много добри за зимния сезон са маслата от черен пипер и джинджифил, особено съчетани подходящо с други масла, но и самостоятелно.

Най-лесният начин за прилагане на маслата в домашни условия е като веднъж дневно, препоръчително след вечерната баня, втрием разтвореното в съответна пропорция масло или комбинация от масла в лицето,  задната част врата, основата на черепа и раменете. А още по-добро въздействие би имало, ако го направи обичан от нас човек. Дори да не е умел в масажите, докосването до кожата ни с любов само ще засили ефекта на маслото.

Масла за душата

Когато говорим за антидепресивно действие, на първо място са цитрусовите масла – сладък портокал, мандарина, грейпфрут, лайм, бергамот –  особено това от мандарина. Независимо дали ще ги разтворим в базово растително масло, ще си капнем капка на възглавницата или някъде по дрехата, ще си вземем вана или ще ги сложим в изпарител, те  ни карат да се почувстваме по-добре, по-спокойни, гонят безсънието.  Много хубави комбинции се получават между цитрусовите  и дървесните аромати, особено портокал или мандарина и канела, сандалово дърво, тамян, смирна, кедър, кипарис. Лавандулата, розата, жасминът, салвията, лимонената трева са други силни регулатори на настроението. Много важно е когато целим въздействие върху психиката, да направим  внимателна преценка на човека, за когото ще е предназначено маслото или комбинацията и  да подберем ароматите правилно, така че да му харесват.

Как да ги използваме

Три са основните начини – през кожата чрез втриване или масаж – задължително винаги разредени в растителна основа; чрез вдишване  – аромалампи в помещението или чрез инхалация; във  вана,  няма значение каква е водата – топла, хладка или гореща. Трябва много хубаво да разбъркаме цялото количество вода, в която сме накапали маслото, за да се разбие на множество микроскопични капчици във ваната, иначе няма как да се разтвори. Малък трик е маслото да се накапе в мъничко количество прясно мляко, така ще се разтвори по-добре.

Етеричните масла могат да се приемат и вътрешно, но категорично не  препоръчвам да се прави у дома от любители на домашните рецепти, без мнение на лекар и терапевт, занимаващ се с ароматерапия професионално. Етеричните масла не са безобидни.

5 задължителни масла

За мен лавандулата е кралицата на маслата. Тя има място и в грижата за здравето, и в грижата за красотата. Много мощна е при рани от изгаряне, при тежки кожни възпаления, подпомага възстановяването на кожата. Тя е едно от много малкото масла, които могат да се прилагат неразредени върху кожата. Ако трябва да имаме дори само едно масло, нека да е лавандула. Тя има един – единствен недостатък – много хора не понасят аромата и.

За домашната аптечка другите задължителни са чаеното дърво, мента или джиндифил, розово масло и някакъв цитрус – лимон, портокал, бергамот, грейпфрут, лайм, мандарина. Ако искаме пет масла, с които хем да можем да се лекуваме, хем да си доставяме радост на душата, хем да се грижим за красотата си, първа отново е лавандулата, розовото масло, сандалово дърво, пачули, един цитрус. Аз лично обожавам тамян, но ароматът му не понася на всички и не го препоръчвам на хора, които нямат опит с него.

Есенно-зимни комбинации

Любимите ми комбинации за този сезон са канела с портокал, тамян с мандарина, джинджифил с портокал, чаено дърво с портокал или грейпфрут. Харесвам и различни съчетания  от джиндифил, канела, черен пипер и цитрусови масла. Освен че са полезни, създават усещане за празник, за топлина, за сладкиши и обич.

Когато говорим за ароматерапия не бива да забравяме маслата носители – т.н. базови масла. Правилният избор на базово масло може да засили много ефекта на етеричното, особено когато търсим ефект върху състоянието на кожата. Част от базовите масла имат собствен мирис, който не трябва да се пренебрегва при избора.

Искам да посъветвам всички, които искат да се потопят в ароматерапията, да подбират внимателно маслата, които ще използват. Не избирайте евтини масла. Процесът по извличане на маслото е много трудоемък, произходът на растенията и начинът, по който се отглеждат е много важен. Неслучайно се говори за българско розово масло, провансалска лавандула, индийско сандалово дърво. По тази причина няма как едно качествено масло да струва лев, два или пет. Дори да не ви навреди, много вероятно е да не получите желания ефект. Избирайте сертифицирани марки и масла, произведени от етично отгледани растения.

Ароматерапията е древна и красива наука, която ни приближава до природата и до способността  на предците ни да разпознават даровете и. Тя не е панацея и не може да ни излекува от всичко. Но може да ни поддържа здрави и красиви по-дълго време и в моментите, когато все още не сме болни, но не сме съвсем здрави и тялото ни се колебае, да ни върне обратно при здравите.

Д-р Ирина Михаел е нефролог и общопрактикуващ лекар. Случайна среща с ароматерапията се превръща в любов за цял живот. Обича да използва даровете на природата за профилактика, лечение и поддържане на по-добър начин на живот.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Отиде си голямата Татяна Лолова
На 87-годишна възраст след тежко боледуване от ковид почина една от легендите...
Read More
0 replies on “Ароматерапията – нежната сила”