Дойде ли краят на секса

Има ли средна възраст за любовта под завивките, криза в споделената интимност  и изобщо защо в един момент не ни пука толкова с кого го правим, а дали го правим въобще…

Ще започна този текст с един от любимите ми цитати от епизод на “Сексът и градът“. Той е много простичък, но много точен. Ето го:

“Правихме секс като ученици. Тоест той не знаеше какво прави, а аз не казах нищо…“

Естествено, той идва от Кари Брадшоу, макар в поредицата Саманта да е изворът на сексмъдростите.

С отминаването на годините човек започва да установява, че карето на този сериал често се  доближава до болезнени сексуални неприятности, които рано или късно преживяват всички на живо. Например за кризата на средната възраст при мъжете или за жените, които се държат като фригидни. И двете бележат началото на един сериозен проблем, който напоследък все по-често се забелязва в модерните двойки, а именно – липсата на секс.

Нека обаче първо обобщим някакви прости факти…

Дали мъжете мислят постоянно за секс? Отговорът е, че това се случва нетолкова често, колкото вие си мислите, но все пак е доста по-често, отколкото го правим ние, жените. За сметка на това нашият пол мисли доста по-често за мъже, отколкото самите мъже мислят за себе си. Просто математика, какво да се прави. Но да се върнем на по-важното, с което се занимава този текст, а именно секса или по-точното липсата на секс.

Ако за жената възрастта между 30 и 45 бележи някакъв апогей в нейното сексуално узряване – тя не се срамува от себе си и от тялото си, знае какво иска, знае как да го поиска, гледа първо себе си и после другите… то тази възраст за модерните мъже и нека признаем – зрелите мъже, не е най-добрата. Модерният мъж в зряла възраст може и да е далеч от проблемите с оплешивяването и простатата, но все по-често е муден, бавен и незрял…. Не, това не е илюзия, това е прост факт.

Модерният млад и зрял мъж го мързи да прави секс или когато реши да го прави, то той е от най-скучния вид. Не, Крисчън Грей не съществува. Дори дядото на Крисчън Грей не съществува. Едно изследване, публикувано в сп. Time, надълго и нашироко говори за липсата на секс при много млади и активни двойки в модерното общество. Мастити психолози се опитват да обяснят на какво се дължи резкият спад на либидото у хората. Смята се, че то е изчезнало повече при мъжете, отколкото при жените. Вероятно тази разлика обаче идва от простата математика, че мъжете са по-сексуално активни от жените и промяната надолу носи повече „загуби” по точки в тяхната графа. Но независимо от счетоводството, което психолозите си водят, едно нещо е факт – хората просто правят по-рядко секс.

Моя приятелка се раздели преди половин година с приятеля си след 7 години заедно. Първите две изключително щастливи, третата не чак толкова, следващите почти мъчителни, тъй като двамата не правеха секс с месеци. А когато тя решила веднъж завинаги да разбере на какво се дължи това, той й казвал – причината е, че похабява цялата си сексуална енергия през деня. Никой не знае в какво или с какво, но нямал енергия човекът.

От списание Time обясняват липсата на секс при активните хора с липсата на желание от човешки контакт и тази липса се засилва все повече с навлизането на социалните мрежи в живота ни. Истината обаче е, че не може да виним Фейсбук за всичко, нали?

Обяснението на психолозите е малко по-многопластово. В него освен социалните мрежи се включва и лесният достъп до информация, до порно и до всякакви неща със сексуално съдържание. Също така и фактът, че сексът е навлязъл толкова активно в ежедневието под формата на реклами, сцени и печатни издания, че човек спира да се стимулира. Това е като да гледате ужаси от малки. С годините прагът ви на търпимост става толкова висок, че накрая свършвате с отегчени на дивана, докато гледате как нечии черва се мятат във въздуха и хората около вас крият очи, но не и вие. Отегчени сте, защото прагът ви на търпимост към този тип ужасии вече е прекалено висок и мозъкът ви трудно се стимулира.

Но да се върнем на секса…   

Не знам дали липсата на секс и на желание за секс се държи на възрастта на мъжа, на възрастта на жената или нуждата на жената мъжът да прилича на някакъв филмов персонаж – това между другото е друга изтъкната причина. Жените често имат прекалено високи и съответно нереалистични очаквания към мъжете. Но каквото и да е изпило мозъците на всички, безсексовото време настъпва в една определена възраст и те държи дълго, напоително, а след това го помниш цял живот, при това не с добро. Къде отидоха мъжете, които постоянно мислят за секс или искат да правят секс? По възможност не в мисионерската, веднъж в годината, благодаря ви много. Къде отидоха жените, които съблазняват, обличат си специално бельо, контят се, пудрят се? Къде отиде флиртът? Къде отиде похотта? Тази толкова пошла, но красива посвоему емоция.

Сигурна съм, че има много обидени мъже и двойно по-голяма купчина обидени жени. Но какво се случи и как животът на мъжа и жената интино се превърна в гледане на сериали и тъпчене с храна? Един от най-любимите мъже в моя живот казва, че любовта е такова нещо, което те кара да правиш лудости, а не да хапнеш в ресторанта и да се прибереш, за да си пуснеш Game of Thrones.

За финал отново ще се върна към “Сексът и градът“ и един от любимите ми епизоди, в който Миранда беше забила един жесток лекар, който обаче правеше калпав секс. В епизода те имат следния диалог:

“Тя: Нали знаеш къде е клиторът?

Той: (с леко колебание) Даааа!

Тя: Хммм… на около пет сантиметра по-нагоре от мястото, за което си мислиш в момента…”   

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Игри на Кралица
Представяме актрисите, изпробвали тежестта на короната на Елизабет II Когато говорим за...
Read More
0 replies on “Дойде ли краят на секса”