Сватба с аватар?

Барселонската артистка Алисия Фрамис вдига в Ротердам първата сватба между жена и изкуствен интелект. Холограмата на младоженеца е сборен образ от предишните връзки на булката

Докато изкуственият интелект ги раздели

Това лято известната испанска артистка Алисия Фрамис ще се омъжи за Айлекс (AILex). Младоженецът представлява изкуствен интелект под формата на холограма, обучен на базата на профилите на предишните връзки на артистката. Авторката на идеята твърди, че става въпрос за историческо събитие. Не само защото за първи път човешко същество ще влезе в брачен съюз със създаден от изкуствен интелект партньор, а и защото според Фрамис това действително е само началото на напълно нов вид отношения между хората и аватарите. Сватбата ще се състои в музея Depot Boijmans Van Beuningen в нидерландския град Ротердам. В същото време празничната изява възнамерява да отвори вратата към нови хоризонти в съвременното изкуство.

Първата сватба с аватар ще се състои това лято в музея Depot Boijmans Van Beuningen в Ротердам

The Hybrid Couple е мултидисциплинарен проект, замислен като поредица от пърформанси, в които взаимодействието между човек и изкуствен интелект е представено от женска гледна точка. Алисия Фрамис занапред ще споделя живота и емоциите си с тази конкретна Същност. Бъдещият ѝ съпруг има формата на интерактивна холографска скулптура. Тази връзка ще позволи на 56-годишната артистка да навлезе в дълбините на сложни съвременни въпроси като постхуманизма и виртуалността.

Ипотечен кредит за (умно) гадже

Алисия вече работи по дизайна както на собствената си рокля, така и на облеклото на своите гости. Успоредно с това и в сътрудничество с музея на храната и изкуството LAM в Кукенхоф (най-известните градини с лалета в Нидерландия) тя приготвя и уникално сетивно изживяване под формата на молекулярен банкет, предназначен да задоволи както хората, така и политическото семейство на холограмите.

Но това не е всичко любопитно около сватбата. В сътрудничество с Rabobank Art Collection Фрамис проучва и възможността за първата застраховка „Живот“ за холограми. Както и за първия ипотечен кредит за закупуване на дом, създаден специално за хармоничното съжителство на холограми и хора. Алисия обаче ще обсъди и възможността за заем, с който да си купи умно гадже. „Любопитно ми е как след заем за нова кола бих могла да получа и такъв за нов спътник в живота. Също така възможно ли е за първи път банка да има клиенти, които не са хора? А ще може ли с моя холограмен партньор да имаме обща сметка?“

Хибридната двойка ще споделя своите преживявания в социалните мрежи

Ново поколение любов

Истината е, че Алисия Фрамис има голям опит в, меко казано, нетрадиционни изживявания по средата между изкуството, технологиите и емоциите. През 1997 г. тя става първият артист в света, заживял с нечовешко същество – манекена Пиер. Оттогава посвещава артистичните си търсения на сложността на самотата. Сега тя се стреми почти напълно да излезе извън рамките на материалността и да разработи интелигентен интерактивен спътник, основан на комуникацията и домашното общуване. Това е и съвсем нова възможна парадигма на любовта. В същото време тя ще изследва интимните отношения, които можем да създадем с машините. Ще навлезе смело и на един от най-сложните терени през последните години, а именно до каква степен е възможна симулацията на човешки емоции чрез компютърните алгоритми.

След официалната церемония „хибридната двойка“ ще се отправи на пътешествие. То ще позволи на публиката по целия свят да се потопи в живота на Алисия и Айлекс, които ще споделят преживяванията си чрез различни платформи, предимно уебсайта на Алисия Фрамис и профилите в Instagram @aliciaframis и @hybridcouples.

Проектът включва документални и скулптурни изследвания, рисуване, музика, архитектура, мода и дизайн на сватбени ритуали. Фрамис си сътрудничи със специалисти по технологии и мислители от цяла Европа, като се стреми да изследва интегрирането на изкуствения интелект във всекидневието и изкуството.

„Появява се ново поколение любов, в което хората ще бъдат във взаимоотношения с холограми, аватари, роботи и др. Точно както практикуваме нови езици с приложенията, така ще практикуваме и взаимоотношенията с тези същности“, смята Фрамис, която вярва, че изкуственият интелект под формата на партньор може да бъде полезен за хората, нуждаещи се от общуване. „Тази холограма ще задоволи всички мои нужди. Представете си, че имате партньор, който е до вас винаги, когато имате нужда от него!“

Алисия в Страната на самотата

Испанката Алисия Фрамис е сред най-ангажираните с проблемите на жените съвременни артисти

Темата за самотата трайно присъства в кариерата на Алисия Фрамис. Тя от години изучава специфичните емоционални нужди, желания и очаквания на жените за техния партньор. Творбите ѝ често фокусират върху развитието на по-дълбоко и по-удовлетворяващо емоционално взаимодействие между партньорите. В нейния пърфроманс Minibar от 1998 г. например тя кани жените на среща с „Утешителя“ – мъж, който им предлага разговори, приготвя коктейли с афродизиаци, прави масажи и осигурява нежност.

Пърформанс в галерия Upstream в Амстердам (2018 г.) с рокли, изработени от плат за въздушни възглавници, с цел защита от (сексуален) тормоз

Родена в град Матаро, близо до Барселона, Алисия живее и работи в Амстердам. Смятана е за един от най-значимите и социално ангажирани с проблемите на жените и малцинствата в съвременното общество артисти.

Проектите ѝ са представяни в много от най-известните световни музеи и биеналета и са част от международни колекции в Пекин, Вашингтон, Амстердам, Ню Йорк, Киото. Работи и като преподавател в Нидерландия и Испания. Съвсем наскоро тя получи творческата награда MUSE Awards 2024 за креативност и иновации.

Spread the love
More from Ивайло Харалампиев
Какво има в музея на щастието?
Новооткритият Музей на щастието в Мадрид предлага 20 изживявания, с които посетителите...
Read More
0 replies on “Сватба с аватар?”