Медено съдружие

Няколко енергични, любопитни и образовани жени с интерес към спорта и здравословния начин на живот стоят зад енергийния бустер MelliGel, който разнася по целия свят славата на българския пчелен мед

“Ако медът се сложи в горещ чай, от разпадането на глюкозата се получава хидроксиметилфурфурол, който в по-големи количества е вреден за организма. Така че само суровият мед е полезен.”

Не мога да оспорвам това твърдение на Биляна Николова, която знае повече от всеки друг за пчелите и меда. Седнали сме с нея и двете й съдружнички – Елена Цанкова и Свобода Михайлова, на по чаша топла напитка да ми разкажат за малкото чудо MelliGel, плод на тяхната страст към активния здравословен начин на живот. Забелязвам, че върху ръкавите на тъмнозелената блуза, с която е облечена Биляна, са апликирани две пчели. И от въпроса ми дали дрехата е избрана така, или собственичката й я е декорирала, се ражда поредната малка история за креативност, прагматизъм и страст, с каквито Биляна е надарена в изобилие. И с които прави всичко, с което се залови, че и въвлича и вдъхновява и другите.

С нея се запознахме на едно от изданията на DigiSchool – обучение за журналисти за работа с новата цифрова техника, организирано от Sony. Тогава тя беше издател на няколко профилирани списания в IT сектора. С магистратура по международен туризъм в УНСС, с МВА в Сити Юнивърсити, тя завива в посока на специализации в медиа и реклама. И изведнъж се записва на курс по пчеларство! Предугадила въпроса ми как се връзват високите технологии с това нейно хоби, Биляна обясни, че се запалила, виждайки дизайнерски кошер за градско пчеларство, който струвал 500 паунда и приличал ни повече, ни по-малко на космически кораб.

Биляна и до ден днешен е действащ пчелар, от пчелина си добива, както тя се изразява, “моя личен мед”, сертифициран в европейска лаборатория като мед от незабравки. От него ми изпрати едно бурканче, за да се справя с последиците от ковид. И дали от чистия медец, добит предимно от сините полянки край пчелина на Биляна и доказано работещ за възстановяване на спортисти след тежки тренировки, или от невероятния й приятелски жест, наистина се почувствах по-добре много скоро след излизането от болницата.

Пандемията ограничи контактите ни с Биляна и пропуснах нейния курс по сензорен анализ в Италия, от който тя излезе със сертификат за меден сомелие. Затова сега ми е суперинтересно да чуя как е учила да разпознава меда като вкус, възраст, качества, автентичност. И как й е хрумнало да използва свойствата му на консервант, който поема вкусове и миризми, за да създаде качествено нови продукти на медена основа, каквито са енергизиращите храни MelliGel.

Биляна е пристрастена към сладкото от малка. Разказвала ми е как майка й, загрижена за здравето на двете си дъщери, до такава степен ги е ограничавала от сладки храни, че те тайно ставали нощем да гребат от захарницата с лъжици. Това по повод въпроса ми защо винаги в чантата на Биляна има някакви бонбонки, квалифицирани като изключително нездравословни. После тя ме посвети в далеч по-здравословния си интерес към меда – има вкъщи колекция от бурканчета, донесени откъде ли не. Биляна е страстен пътешественик и изследовател на културата на страните, които посещава, но и на местната кухня. А най-вече на меда.

Със своя личен мед Биляна започна да експериментира – кухнята й е като минилаборатория с номера на бурканчетата, в които слага различни неща. Трюфели, прошуто, мандариново олио, чесън, люти чушки. Казва, че ако добавиш в бурканче мед нещо с аромат и специален вкус, медът го поема и става като бонбоните на Пиер Марколини. Например лиофилизирани ягоди или сурово какао. А може и спирулина, и гуарана, както и други суперхрани.

Това вече започнало да прилича на енергиен бустер. Биляна, която е голфърка, изпитала своите комбинации най-напред върху себе си. Медът като източник на чиста и бърза енергия, която може да се поема в движение, комбиниран с кордицепс, растителни екстракти и суперхрани, както и с добавка от сол, я “придружавал” на голф игрището, по време на трекинги и катерения. Съпругът й, който играе тенис, отбелязал, че бурканчетата не са най-удачната опаковка на предназначените за спортисти комбинации на основата на мед. Пропуснах да спомена, че Биляна ги правела вече не като любител, а като дипломиран технолог по хранене в университет по спортни храни в Нидерландия. И че вече имала своите съдружнички в новото начинание в лицето на няколко енергични и ентусиазирани дами, които се занимавали с меда много сериозно и задълбочено.

Ела е приятелка на Биляна от 7-годишна възраст. И от 20 години те работят заедно по различни проекти. Ела знае много за растенията и техните свойства като храна и лекарство. Също е пчеларка като Биляна, по-точно запалила се покрай нея. Заедно започнали и продължават да преоткриват меда и да разширяват приложението му. И им е много, ама много интересно. И както казва Ела: “Всеки път е трепетно и изненадваме себе си.”

Боди се запознала с Биляна в БНТ, по-точно в рекламния отдел, където колежката й за първи път въвела електронното продуктово позициониране. Миналото лято случайно се срещнали на улицата и Биляна споделила за новия продукт. Боди наострила уши и като бивша спортистка, и като специалист по маркетинг и продажби. Тя била наясно, че за да задоволят мускулния глад за гликоген, спортистите вземат малтодекстрин, извлечен от царевица, най-често ГМО, или от други суровини с нечиста биография. А базата от мед в продукта на Биляна, чист въглехидрат, осигуряващ енергия, нямало никаква опасност да увреди микробиома. За всеки случай Боди пробвала MelliGel върху себе си и членовете на своето спортно семейство, макар вече да се била запалила да поеме маркетинга и продажбите. 

И убедена, че с Биляна винаги е интересно да работиш, се присъединила към женската компания, движеща този бизнес. 

Продуктът MelliGel бил обречен на успех, но те се съмнявали до последно. MelliGel съдържа чист мед, смесен с лиофилизирани плодове или други суперхрани, билкови екстракти и хималайска сол. Той е суров, не е обработен по никакъв начин, няма добавки алергени. Продуктът е био сертифициран от SGS и от Informed Sport (LGC, тестване на всяка партида, съгласно изискванията на WADA) за професионални спортисти. “Тялото усвоява въглехидратите с темпо 1 г на мин. Ако комбинацията е глюкоза плюс фруктоза, има по-добро усвояване. Затова медът е перфектен за спортистите. Ако в него има добавена и сол заради електролитния баланс, се превръща в най-добрия възможен източник на енергия и стимулант на имунитета – казва Биляна, която продължава обучението си по нутрицевтика. – Вкусът е голямо конкурентно предимство. Той понякога е  изненадващ – с примес на киселичко или солено, но винаги приятен”, добавя тя.  

 Сами си направили дизайна на опаковките. Трябвало да намерят производствен цех – било инфарктно, когато започнали да работят в мащаб. От страх да не сбъркат нещо, Биляна минала през всички възможни обучения. Едно от тях – за работа с вредни и опасни вещества. Наложило се, когато поръчали биокофеин. Попитали ги кой ще го приеме и ще работи с него. Е, как… кой, ние. Да, но с екстракта по изискване и стандарт можело да боравят само сертифицирани за работа с вредни и опасни вещества. Така Биляна се озовала във Военноморското училище във Варна, където преминала обучението заедно с лоцмани, боцмани, капитани от различен ранг… Когато се представяли в началото на курса, тя казала: “Аз съм пчеларка!”

Започнали да продават най-напред в Германия, Англия, Швеция на принципа, че никой не е пророк в собственото си село. Имат ексклузивно представителство в Северна Африка. Миналата година MelliGel е обявен за иновация на годината и спортна храна на годината. И дължат българския пазар на Боди, която поела маркетинга с опита си отпреди и с хъса си на спортистка. MelliGel стигнал до много активни състезатели и обратната връзка потвърдила качествата му. На Антарктика го отнесъл проф. Христо Пимпирев с благодарност за безкрайно необходимия бустер за изследователите на ледения континент. MelliGel участвал и в Олимпийските игри в Пекин, давайки сила и енергия на фигуристката ни Александра Фейгин като единствения сертифициран биогел, който професионалните състезатели могат да консумират. Боди казва, че скоро MelliGel ще лети и в Космоса. Може би с новите вкусове, разработвани от дамите според собствените им знания и предпочитания. Вече са готови четири нови комбинации – към сладкия вкус на меда, на който му трябва време да се заобича с другите вкусове, добавено киселичко или соленко, или червено от червено цвекло или червени плодове. За Саудитска Арабия изнасят мед с добавено асаи бери. На дневен ред е касисът, има простор за всякакви експерименти. Научно обосновани, разбира се. “Бях сигурна, че този бизнес ще е много интересен”, казва Боди. А Биляна добавя, че идеята на бизнеса с мед е с кауза нещо страхотно да излезе от България. И би искала да обединят силите си с други български фирми за производство на здравословни храни, насочени към активни и/или редовно практикуващи различни спортове хора, за да са по-силни и убедителни на изложенията и международните пазари.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Мастурбирате ли в метрото
Такъв въпрос зададе в студиото един от участниците в подкаста с Кари...
Read More
0 replies on “Медено съдружие”