Бейб Пейли: Единственият ѝ недостатък е съвършенството

Модната икона на ХХ век, най-красивият „лебед“ и жената, вдъхновила образа на Холи Голайтли от прословутия роман на Труман Капоти “Закуска в Тифани“

„Единственият недостатък на Бейб Пейли е това, че е съвършена.“ Това са думи на американския журналист и писател Труман Капоти, а също и неин най-добър приятел. Взети поотделно, чертите ѝ са далеч от съвършени – устните ѝ са твърде тънки, носът ѝ е остър, а челюстта – дребна. Но в комбинацията с тъмните очи, седефената кожа и дългия врат като на жена, рисувана от Модиляни, се получава същинско произведение на изкуството. Безупречният ѝ стил е еталон за модата на 50-те. Това са златните години на theladieswholunch (така наричат богатите, добре облечени жени, които обядват заедно, защото нямат нещо особено за правене). А Бейб е тази, на която всяка дама от хайлайфа иска да прилича. През 1941-ва списание Time я поставя на второ място в класацията за най-добре облечените жени, предхождана единствено от Уолис Симпсън, херцогинята на Уиндзор. Тази титла обаче често е придружена с някаква трагедия в живота на въпросните дами. И вероятно тайната на тяхното обаяние се крие в контраста между съвършената визия и тъжната съдба (сетихте ли се за Джаки Кенеди). През 1934-а Бейб Пейли претърпява тежка катастрофа, заради която се налагат сложни операции на устата и челюстта ѝ. Докато се възстановява обаче, крие белезите в долната част на лицето си с шифонена кърпичка.

Същински еталон за стил

Барбара (Бейб) Кушинг, както е бащиното ѝ име, е много повече от красива дама. Тя не е само пример за стил, а и за поведение. Жестовете ѝ винаги са по-обрани и се движи изключително елегантно. Жените сляпо следват визиите ѝ. Един ден на път за обяд тя маха шалчето около врата си, защото е твърде топло, и го връзва небрежно за чантата си. В рамките на месец този прийом вече се среща навсякъде. А когато години по-късно косата ѝ посивява, тя решава да не я боядисва и е сред първите, които въвеждат тази мода.

Ако сте гледали сериала на Netflix Halston, вероятно сте чули името ѝ. Нейната роля в живота на американския дизайнер е важна, защото си поръчва по рокля във всеки нюанс от новите му модели, направени от революционната материя Ultrasuede. За да види дрехите си върху всяка жена, на всеки дизайнер му трябва точно това – дама на върха на висшето общество да облече нещо негово. А Бейб Пейли не е просто част от тази клика. Тя е доайенът на  нюйоркската социална сцена. Купува по цели колекции и от модни къщи като Valentino и Givenchy. Не е и страничен наблюдател в модата – работила е като моден редактор на Vogue.

Началото е обещаващо, но…

Барбара или „красавицата“, както я нарича татко ѝ, е родена през 1915-а в Бостън, Масачузетс, в заможно семейство. Баща ѝ е мозъчен хирург и професор. А основната цел на майка ѝ е да отгледа дъщери, които да привлекат най-богатите и изявени мъже в Америка. Бейб е едно от пет деца – има двама братя и две сестри. Но винаги е била най-обичаното, най-глезеното и съответно натовареното с най-много очаквания от всички. Всяка от сестрите Кушинг, както са известни във висшето общество, се сдобива с богат съпруг, даже с по двама. Мери се омъжва за Винсент Астор и Джеймс Уитни Фосбърг, а Бетси е съпруга на Джеймс Рузвелт и Джон Хей Уинти. Най-малката от тях – Бейб, също има два брака. Първият е със Стенли Мортимър. Въпреки че изглеждат като съвършената двойка, любовта им не просъществува дълго. Развеждат се 6 години след сватбата, а само година след това Бейб се омъжва за Бил Пейли (председател на CBS). Нейният чар и неговата власт създават идеалния съюз, с който да си извоюват път до върха на висшето общество. И двамата са символ на американската мечта и определено знаят как да възпитават вкус. В продължение на три десетилетия госпожа Пейли се превръща в идеал и конкуренция за всички свои връстници. А Бил помага за развитието на CBS от незначителни радиостанции през 1928-а до най-голямата комуникационна компания в света. Опаковката е без забележки, но съдържанието – недотам. Господин Пейли бързо губи интерес към жена си и започва с извънбрачните афери. А красавицата предприема два опита за самоубийство. Впоследствие решава да напусне съпруга си, но Капоти я съветва да не го прави, защото без финансовата подкрепа на Бил не би могла да оцелее.

По-рано журналистът я причислява към своите „лебеди“ или кръг от най-привлекателните, стилни и богати жени. „Бейб беше сред най-големите ми обсесии в живота. Тя бе единственият човек, у когото харесвах абсолютно всичко. Смятам, че е сред най-големите красавици в целия свят, а останалите две са Глория Гинес и [Грета] Гарбо. Но Пейли беше най-красивата. Всъщност тя е най-красивата жена на ХХ век… И беше най-стилната дама, която някога съм познавал.“

Дори само тези думи на Труман Капоти са достатъчно силни, за да направим паралел с образа на Холидей Голайтли от най-известната му творба „Закуска в Тифани“. Холи е млада, стилна, очарователна, пряма, но и наивна, леко разсеяна и директна. Всички останали образи в творбата бледнеят пред нейния. Основните ценности в живота ѝ са любовта и парите, първата от които е леко изкривена. Звучи ви познато, нали? Действително Бейб Пейли е дамата, която най-вероятно е вдъхновила образа на небезизвестната Холи, по-късно изиграна от Одри Хепбърн. Впрочем Капоти не харесва актрисата и това може да се дължи на физическите разлики между двете – „острата“ красота на Пейли и нежното, дори момичешко обаяние на Хепбърн.

За съжаление, журналистът у Капоти надделява в романите му и той злоупотребява с доверието на Бейб. Включва в своята книга „Сбъднати молитви“ образ, изцяло съвпадащ с характеристиките на нейния съпруг до най-пикантния детайл. Това вбесява Пейли и разваля приятелството им.

Смъртта я връхлита в Ню Йорк на 63-годишна възраст. Бейб си отива от рак на белите дробове.

Spread the love
Tags from the story
More from Ина Иванова
Матю Уилямс напуска Givenchy
Общата история между дизайнера и френската модна къща Givenchy приключва след три...
Read More
0 replies on “Бейб Пейли: Единственият ѝ недостатък е съвършенството”