Жени без пауза

Менопаузата не е болест. Не е лудост. Не е краят на живота. На женския ни живот. А по-скоро начало на нещо ново и непознато. Но не задължително неприятно и тревожещо. „Ако хормоните са си отишли, ще дойде нещо друго. И нека то е Second Spring!”, прогнозира актрисата Силвия Лулчева, а на останалите участници в събитието „Жени без пауза” остави да обяснят как

Всичко това чух в един неделен мартенски ден, когато заедно с над 300 жени споделих интереса си към първия по рода си форум с мултидисциплинарен подход към възрастта „Жени без пауза“, организиран по оригинална идея на топдерматоложката д-р Мария Тончева и boulevardbulgaria.bg, с генерални спонсори Filorga и Fillmed. В „Топлоцентрала“ изслушах изключително интересните – не мога да ги нарека лекции, а по-скоро истории – на различни жени, чиято експертиза има отношение към женското здраве и по-специално към този съвсем естествен физиологичен период, наричан климактериум или менопауза.

Топдерматоложката д-р Мария Тончева (в средата), създателка на метода Self Regen за запазване на младостта, с водещата на„Преди обед” по bTV Деси Стоянова и Сибина Григорова от сайта boulevardbulgaria.bg

Мисля си, че преди десетина години такъв разговор с ендокринолог, психолог, кардиолог, сомнолог, диетолог, генетик, акушер-гинеколог, естетичен дерматолог, моден експерт и сексолог – при това в един ден и на едно място – не би бил възможен. На мен точно тогава организмът ми даде сигнал, че е спрял да синтезира естрогени, и ангажирах само вниманието на акушер-гинеколога си със своите оплаквания. За щастие бях пощадена от горещите вълни („Такава хубава критическа карам – през зимата ме обливат топли, през лятото – студени вълни“, споделяше една приятелка.) Може би бях малко по-раздразнителна от обикновено. (Потръпвах от спомена за съседка на майка, която преживя толкова тежък психически срив в тази възраст, че се самоуби.) А, налегна ме и безсъние, но за него мисля, че имаше и романтична причина. Що книги изпрочетох по нощите, без на сутринта да се усещам като премазана от валяк. Прекалих с нежеланието си да приемам синтетични хормони, за които настояваше акушер-гинекологът, затова направих компромис с един крем за вагинално приложение, който трябваше да се справи и със сухотата на влагалището. Първия път, като го използвах, помислих, че ще получа инфаркт – пулсът ми закънтя, та чак се люлеех в ускорения му ритъм, едва се удържах да не звънна на 112.

Днес разбрах, че недоверието към хормонозаместваща терапия (ХЗТ) е масово и не се е променило с годините. „Едва 2,7% от жените в България се възползват от ХЗТ за разлика от тези в САЩ – 30%“, съобщи доц. д-р Мария Юнакова, акушер-гинеколог. Условията за нейното най-оптимално действие при минимален риск от прилагането ѝ – да започне до 60 години и да не продължава повече от 10 след началото на менопаузата. Приемът на естествени хормонални препарати като черен кохош при вазомоторни симптоми, вечерна иглика, женски женшен с естрогеноподобен ефект при горещи вълни, див ям – натурален прогестерон под формата на крем, женшен, една от най-популярните билкови добавки в САЩ за умора и отпадналост, няма систематизирано доказани ползи, но няма и риск… Направи ми впечатление, че не само доц. Юнакова, а и други от медиците, участвали във форума, говориха за ползите от природните лекарства.

Д-р Радка Прокопова, кардиолог: „В менопаузата сърдечносъдовият риск при жените се изравнява с този при мъжете.”

А като споменах по-горе САЩ, нека споделя едно изследване за жени в менопауза, което ме впечатли. Дори на възраст между 70 и 102 години много от тях имат сексуални фантазии. Докато у нас – не си записах коя от специалистките разказа как нейна пациентка в менопауза опонирала на съветите ѝ с думите: „Ама аз вече съм раждала, за какво ми е…“

Доц. Антоанета Гатева, ендокринолог: „След 40 години се появяват първите сигнали, че естрогенът в тялото намалява.”

За съжаление, при все повече жени менопаузата настъпва преждевременно, т.е. преди 40-ата година, каза доц. Антоанета Гатева, ендокринолог в Александровска болница. И като вземем предвид, че средната продължителност на живота ни е 81 години, то менопаузата е почти половината от него! Бива ли толкова дълго да се потискаме от съвкупност от проблеми, следствие на хормоналната промяна в организма ни – остеопороза, умора, болки в гърба, окосмяване на лицето, покачване на телесното тегло, и да зазляваме? А, не! „Жените остаряват, когато решат, че им е време да остареят“, цитира Коко Шанел психоложката Детелина Стаменова.

Известният кардиолог д-р Рада Прокопова от болница „Света Ана“ изясни, че в периода на менопауза сърдечносъдовият риск се изравнява с този при мъжете, а в постменопаузата го надвишава от 2 до 4 пъти. Профилактиката и съвременната ранна диагностика предпазват от смъртоносните коронарни и мозъчни инциденти. Препоръчват се определени хранителни добавки, в това число CBD/Green drops, и двигателна активност като противодействие на хормоните на стреса, които водят до ускоряване на стареенето.

Палачинката може и да се обърне, т.е. процесът на стареене да бъде забавен, ако човек познава своя геном, разкри тайната единствената в света специалистка по нутригенетика д-р Олга Антонова. И ако диетата, определена според индивидуалните особености и нужди, стане начин на живот заедно с физическата активност – ходене пеш, йога, пилатес, упражнения с тежести.

Д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика: „По време на менопаузата жените харчат най-много за хранителни добалки и алтернативна медицина”

С това нямаше как да не е съгласна д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика. Тя цитира изследване, според което най-много пари по време на менопаузата жените харчат за хранителни добавки и алтернативна медицина. И беше категорична, че нормалното повишаване на теглото през този период не бива да е повече от 2 до 5 кг. Над тях вече говорим за затлъстяване, и то висцерално, криещо риск от развитие на твърде много заболявания, сред които сърдечносъдови, диабет и др.

Колко е важен добрият пълноценен сън през нощта, дори и за регулирането на теглото, разясни сомноложката д-р Анелия Драганова. А безсънието е един от гадните симптоми на менопаузата (като че ли другите са приятни!). Така че и за него трябва да се търси лек, ако искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в тялото си. И в кожата си, допълни д-р Мария Тончева, пионер в регенеративната медицина у нас за стимулиране собствените ресурси на клетките. Тя е създателка на метода за запазване на младостта Self Regen или ускорена автоложна тъканна регенерация чрез биостимулация на стволовите клетки. Отличително за авторския метод е, че само с една процедура се постига цялостно обновяване на всички слоеве на кожата и подлежащите тъкани, заличават се настъпилите видими прояви на стареене и съществено се забавя скоростта му.

Топдерматоложката разкри, че новата концепция е да третираме остаряването позитивно, израз на което е замяната на термина anti-aging с positive pro-aging. Според д-р Тончева противодействие на негативните последици от хормоналния дисбаланс върху кожата се постига с регенеративни методи от рода на Self Regen, корекция с високотехнологичните филъри Аrt Filler, чийто ефект не само че трае минимум 18 месеца, но има и силно регенеративно действие. Нейното ноу-хау е комбиниране на терапиите с акцент върху превенцията след 35-годишна възраст за по-добра изходна форма преди менопаузата. Как го прави, беше видно от лицата на множеството нейни пациентки в залата. Сред тях и Деси Стоянова, водеща на „Тази сутрин“ по bTV. Именно тя беше фантастичен модератор на форума „Жени без пауза“.

Не останах да чуя сексоложката Ванина Цонева, признавам си, че накрая се поизморих от толкова много информация и емоции. Тях най-силно ги предизвика Силвия Лулчева, която на 51 в пълно съзнание се отказа да играе 21-годишна девойка в спектакъла „Красиви тела“. Но не е спряла да тренира тазовото си дъно, към което призова всички присъстващи в залата.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Олга Токарчук: Упорит, хроничен и повтарящ се излишък от въображение
Превеждана на повече от 40 езика, носителката на Нобелова награда за литература...
Read More
0 replies on “Жени без пауза”