Ленко Славов: Създадохме място за здраве, красота и щастие

Ленко Славов Photo by: Mariana Petrova - mamuri

„Ние сме до нашите клиенти във всяка стъпка по пътя им към здравето“, казва изпълнителният директор на Здравословен център Vita Rama

От години следя Vita Rama и програмите, които предлагат, но все си намирам оправдания, за да не си подаря някоя от тях. Дали заради забързано ежедневие, или пък заради изкушението на някое пътешествие по време на ваканцията (в което виното и сладоледът печелят по точки пред вкусните салати), отлагането на момента, в който да стана един от техните последователи, бе досега.

Може би имах нужда и от осъзнаването на това колко важно е преди да подредим дома си след пролетното почистване, да подредим тялото си. Да го рестартираме. А може би чаках момента, в който Vita Rama ще дойдат при мен като планината от притчата за Мохамед.

Е, те дойдоха в града. Без да изоставят красивите кътчета, в които се случват техните здравословни ваканции, се наместиха и в центъра на динамиката. В центъра на София до НДК, на ул. „Д-р Петър Берон“ №9,  където ежедневно и почти постоянно консултират своите клиенти.

За да се запозная с програмата, която е най-подходяща за мен, избрах да се консултирам с техните специалисти, а след това и да се срещна с човека, който движи делата на Vita Rama – Ленко Славов. Трийсет и няколко годишният изпълнителен директор на здравословния център изглежда като  перфектната реклама за дейността му – съвършени бели зъби, гладка сияеща кожа и фигура като балетист. Дребните неща, които те убеждават, че програмите на Vita Rama работят.

Центърът започва като семеен бизнес, в който брат му Слави Славов е поел по стъпките на баща им Георги Славов, а Ленко – по стъпките на тяхната майка, като организация и бизнес управление. Докато учи в Математическата гимназия в Бургас, Ленко осъзнава своя професионален път, чиято подготовка продължава с международни икономически отношения в Американския университет. Днес, управлявайки Здравословен център Vita Rama, се радва на успешна симбиоза – Слави е поел грижата за здравето на клиентите, а той – развитието на бизнеса. И е щастлив, че Vita Rama съществува вече 10-а година, през което време не спира да се развива спрямо нуждите на хората от услуги за цялостно здраве.

През първите си 10 години Vita Rama държеше да стои далеч от града и неговия нездравословен ритъм – прах, шум, мръсотия, стрес. Какво наложи да се „върнете“ обратно в него?

Основата на Здравословна система Vita Rama е заложена именно върху натоварения и токсичен живот в града, който е пагубен за цялостното здраве. В основата й стои грижата за тялото, ума и духа едновременно. Това означава чиста и полезна храна, правилна и редовна двигателна активност, практики за духовен баланс – йога, масажи, медитация. А всичко това решава дори и хронични проблеми. Стремежът ни да предоставим цялостна услуга за оптимално здраве доведе до създаването на Здравословен център Vita Rama в София, тъй като преди това бяхме фокусирани върху провеждането на сезонни здравословни програми на различни дестинации. По този начин сега вече можем да предлагаме нашите услуги целогодишно и ежедневно, а не както преди – сезонно. Сега в София, а утре се надяваме и в други градове.

Как се постига това откъсване от злободневното, и то в центъра на столицата?

Успяхме да създадем тази среда, в която да има комуникация, достъпност до информацията, качествени храна и услуги, защото подходът ни е бил винаги индивидуален. Всеки човек е различен и има нужда от различни практики, специфична грижа за здравето, от един индивидуално съставен комплекс от услуги. Затова предлагаме и голямо разнообразие – за да позволява един ритрийт по всяко време на годината за всеки.

Започнаха ли българите да приемат по-доверчиво холистичния подход към здравето, в който храната е толкова важна, колкото и традиционните медицински подходи?

В тази посока наблюдаваме позитивно развитие, но все още има много върху какво да се работи. Все още държим челните места в класациите по различни хронични заболявания – диабет, хипертония, затлъстяване, метаболитен синдром, авитаминози и анемии. Това не е проблем само на нашето общество, но наблюдаваме как други държави полагат сериозни усилия за решаването му. Интоксикацията на организма от съвременния начин на живот води до отключване на значителни здравни рискове. А на практика всичко е възможно, ако се обърнем към един хармоничен, природосъобразен начин на живот. Точно заради това Здравословен център Vita Rama отвори врати в София. 

Spread the love
More from Надя Костова
In vino veritas
Вече 8 години Валентина и Асен Цекови ни учат как да избираме...
Read More
0 replies on “Ленко Славов: Създадохме място за здраве, красота и щастие”