Екзотичен и полезен – черният чесън

Чесънът – боготворен от едни и отричан от други, е една от съставките на всяко здравословно меню. Елексир за младост и известен с полезните си свойства на естествен антибиотик, който убива патогени от всякакъв вид, подсилва имунната система и ни помага да се борим с всякакви бактерии и вируси. Затова често се налага да го включваме в менюто си. Да, но това неудобство – миризмата му…

Тук на помощ идва ферментиралият чесън. В него липсва характерната остра миризма, а ползите се увеличават заради процеса на „зреене“. И една изненада в сравнение с пресния чесън, ферментиралият е в пъти по-приятен на вкус.

Как се получава ферментирал или черен чесън

Процесът не е ферментация в строгия смисъл на думата. В същността си това е по-скоро състаряване. Но е факт, че така захарите се превръщат в млечна киселина. В този процес, който се контролира стриктно по отношение на температура и достъп на въздух, се образуват меланоидини – естествени и безвредни пигменти, които оцветяват ферментиралия чесън от светло кафяво до, когато е готов – антрацитно черно.

Черният чесън увеличава здравословните си ползи, променя вкуса и текстурата си и миризмата изчезва. Той става мек, сладникав може да се яде както пресен, така и да се прави на паста, като допълнение в различни ястия и сосове.

Кои са здравословните му ползи:

Пресният чесън има над 130 доказани ползи за здравето на човека. Но в прясно състояние с него не можем да прекаляваме, особено ако имаме чувствителен стомах или проблеми с храносмилането.  При ферментацията не само, че не изчезват ползите, но и се увеличават, като забравяме за дразненето и острия мирис.

Ферментиралият чесън е богат на пробиотици – това е главната полза от всеки процес на ферментация. Захарите се преобразуват в млечна киселина, a тя е истински балсам за чревната и стомашна флора. Така че в друг смисъл, ферментиралият чесън помага в борбата главно с бактериите и с инфекциите, които причиняват.

Във ферментиралия чесън се образува водороден прекис (пероксид). Нормално той се произвежда и в тялото – от неутрофилите, подвид левкоцити. Чисто химично съединение от водород и кислород, той е мощен дезинфектант, елемент от имунната система. С ферментиралия чесън получаваме допълнително количество.

Антиоксидантната активност във ферментиралия чесън е по-голяма от тази в пресния. Публикуваното в изданието Journal of Agricultural and Food Chemistry изследване установява, че след консумация на ферментирал чесън антиоксидантите не само са повече, но и са далеч по-устойчиви от тези в суровия – т.е. действат по-дълго време. А всички знаем за ролята на антиоксидантите за организма.

Как се използва?

Като дресинг в салата – в комбинация със студенопресована мазнина, оцет балсамико. Оцетът може да се замени със сок от лайм. Смачква се на паста и всички съставки добре се смесват. Готовата салата се залива с дресинга непосредствено преди консумация.

Можете да си направите ароматно масло – пастата от чесъна се смесва с размекнато масло, хималайска сол, малко черен пипер и босилек. Оставя се да стегне в силиконови формички за лед и после може да се намазва на топъл хляб или брускети.

Паста от ферментирал чесън може да се добави в самия край на приготвянето на супи и вегетариански ястия с по-беден вкус – съдържащи варива най-вече. Той придава пикантност на ориза, амаранта, просото, киноа.

В основни ястия като паста, яхнии, пица дори, той придава невероятен мек вкус, но ползите му намаляват. За това не се препоръчва термична обработка.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Джеймс Макавой с тайна сватба
Той е едно от любимите ни кино момчета, а отскоро отново е...
Read More
0 replies on “Екзотичен и полезен – черният чесън”