„Процесът срещу Кристин Кийлър“ и скандалът, който свали британското правителство

© Ecosse Films 2019, Epic Drama

60-те години на миналия век са бурни времена, времена на промяна, война, скандали, процеси и промени. Може би именно заради това тази година киното пък и малкият екран, обръщат поглед към тях и осветяват с прожекторите си някои от емблематичните случаи, които са се случили тогава, но не са успели да намерят своето място под светлините на Холивуд. След силна инвазия на 60-те в киното и няколко номинирани филма, чието действие е ситуирано именно тогава, малкият екран също обръща погле натам с един скандал, който разтърсва консервативна Великобритания в началото на това любимо в момента десетилетие.

Запознайте се с Кристин Кийлър – ключова фигура в печално известния скандал с името „Аферата „Профумо“, който се случва в разгара на Студената война. Нейната история ще бъде разказана  мини сериал от шест части, който ще имаме възможност да видим по Epic Drama у нас.

През 1962 г. Студената война набира нова сила с Кубинската криза, а британското правителство е оплетено в шпионски и сексскандали. Тъкмо когато премиерът Харолд Макмилън се бори да възстанови реда, започват да избуяват слухове, че през  1961 г. Министърът на войната в кабинета му Джон Профумо и руски шпионин са имали една и съща любовница. Уронване на престижа, каквото страната не би могла да понесе.

Тогава вниманието на пресата във Великобритания е фокусирано върху известната „Аферата „Профумо“ – извънбрачната връзка на Министъра на войната, Джон Профумо, с начинаещ модел на име Кристин Кийлър, която е едва на 19 години. Фактът, че уважаван член на правителството, е имал афера, е само върхът на айсберга. С разнищването на случая медийте успяват да открият все повече и повече любопитни, пикантни и дори скандални факти. Оказва се, че от компанията на Кристин са се възползвали и други високопоставени официални лица, например Йевгени Иванов – военноморско аташе на Съветския Съюз в Лондон, който освен това работи и за съветското разузнаване. Скандалът избухва, когато Кийлър се оказва забъркана в опит за отвличане с престрелка. В крайна сметка, това не само срива кариерата на Профумо, но и сваля цялото консервативно правителство.  

Сюжетът за върти около момента, в който Кристин Кийлър и аферата й с Джон Профумо са минало. Той с подкрепата на съпругата си, бившата актриса Валери Хобсън, е вероятен кандидат за министър-председателския пост. Тъкмо тогава, обаче, скандалният любовен триъгълник между Кристин и Джон, и руското аташе стига до разправа с престрелка, което внезапно хвърля Кристин в светлината на прожекторите. Улавяйки шанса да продаде историята си и да спечели пари в една доминирана от мъжете Великобритания от 1960-те, Кристин разказва за аферата, като за доказателство използва тайно любовно писмо от Профумо. Това отприщва поредица от събития, които стигат до опит да се потулят нещата и последващ скандал от национален мащаб. Дори човекът, който запознава Кристин с Джон Профумо, довереникът й, Стивън Уорд, се превръща в изкупителна жертва.

В хода на този заплетен случай, Кристин Кийлър се явява пред съда, а тези дела и личната й драма са пресъздадени в мини сериалът „Процесът срещу Кристин Кийлър“ на BBC, който тръгва у нас на 14 април по Epic Drama.   

Още през 2017-а BBC обявяват, че вече работят по продукция, която ще даде нов ъгъл към „Аферата Профумо“, като за целта се обръщат се към известния сценарист и автор Аманда Коу. Това, което интригува Аманда Коу най-много, е възможността да представи как вероятно се е чувствало едно 19-годишно момиче, внезапно озовало се във фокуса на внимание на пресата, правителствато и цялата общественост. Тя се опитва да намери истинския й глас и оригиналните записи на Кристин изключително помагат за това. Макар че създателите на сериала не успяват да се свържат с Кийлър преди смъртта й през 2017-а, бившият модел знае за продукцията и моли да не бъде показвана като жертва, което те успяват да уважат. Същевеременно създателите на сериала внимават и да не представят Профумо като хлъзгав политик, опиянен от власт, а по-скоро като мъж, който не се интересува от последиците, който просто се опитва да живее за мига.

В главната роля виждаме младата британка Софи Куксън, която сме гледали вече в Kingsman и „Снежанка и Ловецът 2“. Към нея се присъединяват Джеймс Нортън, Емилия Фокс, Бен Майлс, Майкъл Малоуни, Антъни Уелш и други известни британски актьори.

Пречупена през призмата на човешката драма и разказа от гледната точка на Кристин „Процесът срещу Кристин Кийлър“ е добре построена костюмна драма, която можем да кажем е релевантна и днес. „Не искам да ме възприемат като жертва“, гласи финалната реплика на Кристин в сериала и макар години по-късно, това вече е факт.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Поезия на футболен финал
Светът става все по-уютно място в периода на пандемия и необичайни на...
Read More
0 replies on “„Процесът срещу Кристин Кийлър“ и скандалът, който свали британското правителство”