Почина дизайнерът Клод Монтана́, чиято мода трансформира 80-те

Клод Монтана
Снимка: Getty Images

Емблематичният силует с преекспонирани рамене и стилът tough chic са запазена марка на легендарния дизайнер

В петък на 76-годишна възраст почина Клод Монтана́. Федерацията за висша мода потвърди смъртта му, но не посочи причината за нея. Дръзкият дизайнер дефинира 80-те години на миналия век с изящните си кройки и еротичния и андрогенен стил, което му донесе слава и почести, докато наркотиците и лична трагедия не го повалиха през 90-те.

Монтана̀по време на пролетно-лятното си ревю през 1988 г. (Снимка: Pierre Guillaud/Agence France-Presse — Getty Images)

Монтана́ е в групата на авангардните парижки дизайнери, сред които Тиери Мюглер, а по-късно и Жан Пол Готие, които извайват женските извивки по екстравагантен начин, комбиниращ елегантността на стария Холивуд, но пречупени през призмата на космическото (казано с други думи: ретрофутуризъм). Визията за жената на Мюглер, който си отиде през 2022 г., я представя в по-фатална светлина от тази на Монтана́, макар и двамата често да бяха определяни като архитекти на „гламазонката“ от 80-те години.

Снимки: Getty Images

„Клод Монтана́ е създател на преекспонираните рамене, така както Александър Греъм Бел е създател на телефона“, пише The New York Times през 1985 г.

Клод Монтамат е роден на 29 юни 1947 г. в заможно семейство в Париж и е един от трима братя и сестри. През 70-те години на миналия век сменя фамилията си, защото според него хората я произнасят неправилно. Майка му е германка, баща му е испанец и се е занимавал с производство на платове.

Spread the love
More from Ина Иванова
Най-добре облечените на филмовия фестивал във Венеция
Getty Images // Бианка Балти в Dolce & Gabbana На тазгодишния филмов...
Read More
0 replies on “Почина дизайнерът Клод Монтана́, чиято мода трансформира 80-те”