Разгулният разкош на вила „Елена“

Сицилианската вила от сериала „Белият лотос” се дава под наем

Ако и вие като мен сте фенове на сериала „Белият лотос“, сигурно сте поглъщали със същия жаден поглед сицилианската вила от финалния епизод на втория сезон, в която Таня се забавляваше като за последно (направо си беше за последно). Пищният ѝ разточителен бароков интериор беше болезнено красив, каращ ме да се чудя как изобщо е възможно хората да създадат такъв триумф на материалната култура, почти нереален.

Снимки: Architectural Digest

Всъщност мястото е съвсем реално. Нарича се вила „Елена“ и се намира в сицилианския град Ното, а заслугата за днешния му вид е на френския интериорен дизайнер Жак Гарсия. Гарсия е проектирал интериорите на доста луксозни хотели в Париж и по света, а хобито му е да реставрира исторически сгради до пълния им блясък. 20 години от живота си посвещава на възстановяването на шато от XVII в. в Нормандия и когато приключва с този проект, започва да се оглежда за нещо също толкова предизвикателно и вълнуващо. Открива го в Сицилия, в бароковото градче Ното, разположено в югоизточния край на острова. По онова време вила „Елена“ все още не е вила, а полуразрушен манастир от XVII в. в покрайнините на града.

Снимка: Architectural Digest

Подобно на самата Сицилия, в чието културно наследство са вплетени следите от 1000 години нашествия от остготи през араби до нормани, вила „Елена“ се оказва истинска „торта“ от културноисторически пластове. Манастирът от XVII в. е построен върху основите на нормандска вила от XII в., тя пък върху мавритански дворец от X в., той на свой ред върху римска къща от V в., която заменя гръцка вила от III в.пр.Хр. Впечатляващо, нали? Гарсия кръщава вилата на византийската императрица Елена, майка на император Константин и една от най-важните фигури в християнството. Св. Елена донася Христовия кръст от Йерусалим в Константинопол, а оттам в Рим. Гарсия има специално отношение към нея и вярва, че попътно се е отбила и в Сицилия, но и сякаш провидението се намесва при избора на име. По същото време, когато купува сградата, дизайнерът попада на три огромни картини, приписвани на школата на Рубенс. По случайност са посветени на живота на св. Елена, а историческата им ценност е толкова голяма, че не може да бъдат изнасяни извън Италия. Гарсия ги купува и нещата се подреждат едно след друго, а името на вилата идва от само себе си. Днес тези платна украсяват голямата галерия на вила „Елена“ заедно с други безценни произведения на изкуството.

Снимки: Architectural Digest

Самата вила „Елена“ също е произведение на изкуството – Жак Гарсия е свършил страхотна работа. Макар думата „манастир“ да внушава въздържание и аскетичност, вилата е храм на изобилието и сладострастието съвсем в духа на Сицилия, където прекалеността е правило. Мрамор и позлата, пера и коприна, изящни мебели и порцелан, използван от кралски особи – тук не е пестено от нищо, а резултатът е приказен.

Снимки: Architectural Digest

Разбира се, днешният разкош е струвал на Гарсия седем години тежка работа. В имота първоначално няма вода, нито електричество, а от манастира са останали няколко стени. Но трудът и търпението в крайна сметка са се отплатили, както може да се убедите от снимките. А може да се убедите и лично – вила „Елена“ се дава под наем заедно с още три разкошни вили в Ното, собственост на Жак Гарсия.

Spread the love
More from Дона Делова
Тъмната половина
Имаше едно време в живота ми двама мъже. Единият беше сладък, мил...
Read More
0 replies on “Разгулният разкош на вила „Елена“”