Пространство за най-малките

Обзавеждането на детската стая може да е забавно, но освен това е и голямо предизвикателство. Ако ние, възрастните, вече имаме някакви относително установени вкусове и потребности, които се отразяват в интериора, при децата нещата са много по-динамични. Детската стая приютява малкия човек и неговия свят от раждането му до превръщането му в голям човек и израства заедно с него. За разлика от останалите помещения там нищо не е за постоянно и е добре да си го припомняте, когато се изкушавате от свръхсладки и свръхскъпи детски мебели. Легло във формата на състезателна кола? Чудесно. Само не забравяйте, че след година или две ще се наложи да го махнете.

Повечето родители падат в този капан, особено с първо дете. Купуването на безброй красиви и модерни бебешки дрешки е тръпка за родителя, не за бебето; на него не му пука с какво ще е облечено, стига да не му е студено/топло/неудобно. По същия начин стоят нещата с бебешката стая. Ако искате да я направите instagrammable, доставете си това удоволствие, но помнете, че преди всичко трябва да е комфортна и практична. А когато детето ви поотрасне, уважавайте желанията му, дори да се разминават с естетическите ви виждания. Все пак това ще е неговото пространство за обитаване, а не музей на вашето неизживяно детство.

Безопасността на първо място

Избягвайте мебели, които носят рискове за детето – стъклени, метални, с остри ъгли и ръбове. Вместо тях изберете такива със заоблени ъгли или поставете силиконови протектори. Ако детето е малко, мебелите не трябва да се поставят близо до прозореца, за да се избегне риск от падане. По възможност използвайте плавно затварящи се панти, за да предотвратите прищипване на малките пръстчета при затваряне на шкафове и чекмеджета. Има ли нужда да казваме, че всички контакти трябва да са обезопасени с протектори!

По-малкото е повече

Когато става дума за детска стая, по-добре е да се придържате към по-прости решения. Изчистеният интериор и минималното количество мебели оставят повече пространство за игра и развиване на въображението. Освен това по-лесно се приспособяват към нуждите на растящото дете. Всъщност това е и най-голямото предизвикателство при обзавеждането на детска стая – необходимостта тя да се „ъпдейтва“ и да се променя според потребностите на обитателите. Така че ако се изкушавате да залепите тапети със Спайдърмен, помислете си пак. Нищо чудно наследникът ви да е преминал на друга вълна още преди да сте завършили цялостното обзавеждане.

Ясно обособени зони

Ние, възрастните, имаме отделни помещения за различните си ежедневни дейности. При детето обаче не е така. Детската стая съвместява функциите на спалня, работна стая и стая за игра и всяка от основните дейности трябва да има обособен кът. Добре организираното помещение помага и на детето да е по-фокусирано и да усвои полезни навици. В противен случай може да свикне да си играе или да си пише домашните в леглото например, а когато влезе в пубертета, ситуацията ще ескалира до пълен хаос. Така че по-добре си спестете бъдещи нерви и разпределете пространството. Сложете бюрото до прозореца и отделете кът за игра в другия край на стаята.

Място за съхраняване

Погрижете се да осигурите достатъчно място за съхраняване на играчките и вещите на детето. Шкафове, рафтове, чекмеджета под леглото, кошове или кутии – вариантите са много и зависят от пространството и възможностите. Важното е да са достъпни и лесни за използване. По този начин още от малко ще се научи да поставя нещата по местата им, ще развие умения за организация и ще се концентрира по-лесно. Разхвърляната стая действа натоварващо и демотивиращо, а подредената  от своя страна му осигурява повече място за игра.

Ергономичността е важна

Тъй като детето расте, от голямо значение е мебелите да са му удобни, съобразени с ръста, и да оформят правилна стойка. Бюро и стол с регулируема височина са добър избор, за да не се налага да ги сменяте през година-две. Същото се отнася и за леглото – потърсете вариант с опция за удължаване. Освен всичко друго, когато на детето му е удобно, ще са му по-приятни дейностите, които върши на бюрото, и няма да го разсейват странични фактори. Матракът пък е важен за пълноценния сън и доброто физическо развитие. Твърдите са по-здравословни и по-малко натоварват гръбнака.

Поиграйте с цветовете

Детската стая трябва да прелива от цветове – този постулат се приема по подразбиране. Нещата обаче не са чак толкова прости. Първо, защото – точно така, ще го кажем пак – децата растат. Вашата малка принцеса днес може да иска всичко (включително и стените) да е в бонбонено розово. Утре обаче ще влезе в пубертета, ще стане „емо“ и ще поиска всичко (включително и стените) да е черно. Затова по-приемливият вариант е стените и мебелите да са в по-неутрални тонове, а ярките цветове да са запазени за акценти, лесни за подменяне – възглавници, завивки, декорации, плакати. Второ, цветовете имат свойството да влияят върху настроението и концентрацията – червеното ободрява, зеленото и синьото успокояват, жълтото стимулира интелекта. Така че обмислете добре употребата им и я съобразете с различните зони и дейности.

Не забравяйте детето

Този съвет може би ви се струва излишен, но понякога родителите така се увличат в дизайнерските си концепции и желанието да направят стая „като от списание“, че забравят най-важното – нейния обитател. Включете детето в цялата дейност по обзавеждането, допитвайте се до мнението му и уважавайте желанията му. Не е казано, че трябва да угодите на всяка прищявка, но покажете, че го цените и мнението му е важно. Така ще възпитате у него не само самоуважение и самочувствие, но и креативност. И накрая – не прекалявайте с правилата и не дръжте всичко да е под конец. Свободата на изява е толкова важна, колкото и добрите навици.

Spread the love
More from Дона Делова
Верушка – тевтонската амазонка
Аристократка по кръв, бунтарка по природа, модел по професия, муза по призвание....
Read More
0 replies on “Пространство за най-малките”