Елизабет Холмс: Диагноза само от капка кръв

Обявена за велик ум и изобретател само преди няколко години, днес една от най-младите милиардери е смятана за една от най-големите измамници в света

Ако не сте чували името на Елизабет Холмс, то трябва да се стояли извън информационния поток за най-големите световни измамници през последните няколко години. От всепризнат гений, модел на поведение, един от най-младите милиардери в света името, реномето и компанията на Елизабет Холмс се сриват като кула от карти. Историята й е някак притеснителна и вълнуваща едновременно. Затова и през последните две години са създадени документален филм и сериал за живота й. Елизабет винаги е искала да бъде известна. Може би не по този начин, но човек не избира съдбата си, нали?

В подражание на Стив Джобс

Като повечето добри истории за мултимилионери гении и тази започва с напускане на училище. На 19 години Елизабет Холмс зарязвауниверситета Станфорд, за да работи по собствена технология за кръвни изследвания.

Станфорд е послужил като трамплин на някои от най-добрите технологични (и не само) стартъпи (идея,  финансирана и разработена от млад екип), където Елизабет Холмс прави всичко възможно, за да влезе.

Още през първата си година там се записва в курс по развитие на технологиите за напреднало ниво и още в края на първия семестър започва да преследва преподавателите си с различни идеи за разработване на нови технологии. След летен стаж в Сингапур, където се запознава с човека, който става дясната й ръка – Съни Балвани, Елизабет се прибира в Америка и вече има идея за нова технология – лепенка, която сама пуска нужното лекарство в кръвта на пациента и същевременно мери кръвното му и други показатели. Успява да открие съмишленици сред преподавателите си, някои дори напускат работата си в университета, за да я последват в основаването на компания. Когато е в пика си, я сравняват със Стив Джобс и Бил Гейтс, нещо, което страшно много допада на Елизабет – Джобс е неин кумир и тя дори усвоява начина му на говорене пред хора и стила му на обличане – само в черно и с поло.

Една капка кръв за всичко

Елизабет разработва революционна идея за медицинската индустрия – взимането само една капка кръв от пръста, от която специално разработена машина ще може да направи стотици изследвания и да даде пълна диагноза. Без взимане на венозна кръв, без игли, без стрес. Така се появява компанията “Теранос”. През 2003 година е представена на пазара като корпорация за здравни технологии и алтернатива на големи медицински конгломерати. Холмс успява да убеди огромен брой инвеститори, че технологията работи и че това е бъдещето. Така за 11 години тя се превръща в най-младата жена милиардер в света, а разработеният от нея модел за анализ на кръвта е оценен на 9 милиарда долара. До нея застават преподавателят й от Станфорд – Чанинг Робъртсън, инженерхимик, който от самото начало й дава благословията си да напусне университета и да реализира идеята си, както и Съни Балвани, който става най-довереният й човек и не само бизнес партньор. Холмс успява да събере над 900 милиона долара инвестиции от предприемачи като медийния магнат Рупърт Мърдок, директора на Oracle Лари Елисън и още много други. Млади умове се стичат към “Теранос” с идеята да работят за Елизабет, а машини на компанията изникват на най-различни места.

Лицето на Елизабет е на корицата на Forbes, тя участва във форуми и изнася лекции. Медиите в Америка я боготворят, а хората я гледат все едно е божество. Елизабет е на върха и не вярва, че нещо може да попречи на възхода й.

Краят на измислицата “Теранос”

До 2014 година всичко звучи като приказка от модерните времена. Година по-късно започват да излизат слухове, че  мащабно рекламираната технология не работи, че тестовете не се правят от тази машина, че резултатите, които хората получават, всъщност са манипулирани и съответно неверни. Елизабет Хомс се опитва да удържи потъващия кораб и отрича всичко. Но ограничава появата си на различни събития и се опитва да се покрие. Опитва да задържи компанията си, като пуска различни вариации на първоначалния продукт, но хората вече не вярват. Журналисти дори започват разследване за “Теранос”, Холмс и Балвани, за да разберат какво се случва зад кулисите.

През 2015-а разследващият журналист Джон Карейро от The Wall Street Journal заедно с професорите по медицина Джон Йоанидис и Елефтериос Диамандис пускат статия, в която разкриват злоупотребите на Холмс. Дават доказателства, че макар “Теранос” да обещава революция в здравните грижи, то кръвните тестове, които се прилагат, дефакто не работят. Според тях Елизабет Холмс е знаела от самото начало, че продава измамен продукт на инвеститорите си и залъгва пациентите, но е яхнала вълната на финансовите успехи и е предпочела измамата пред това да се провали.

През 2016-а Theranos Inc. обявява, че ще затвори всички свои лаборатории за кръвни проби и ще съкрати над 40% от работните места. В този момент Елизабет Холмс получава забрана да ръководи медицинска лаборатория за срок от 2 години. Същата година става ясно, че нетното състояние на Елизабет Холмс се е стопило от 4,5 млрд. долара до почти нула. След няколко години жалби, дела, обвинения и санкции компанията й преустановява дейност на 4 септември 2018 година.

Дълго и грозно съдебно дело

Срещу Елизабет Холмс, Съни Балвани и част от екипа на “Теранос” е образувано дело за измама. По време на съдебния процес, който продължава близо 2 години, няколко директори на лаборатории на “Теранос” дават  показания, че са уведомили директорката за пропуските в технологията на компанията, но са били инструктирани да омаловажат опасенията си. В същото време Холмс повтаряла пред инвеститорите и пациентите, че технологията работи по план. Накрая на дългия процес Елизабет Холмс признава за грешки в “Теранос”, но продължава да поддържа тезата, че не е знаела, че мами пациенти и инвеститори. Делото е дълго и грозно – Елизабет обвинява бившия си бизнес и интимен партньор Съни Балвани в емоционално и сексуално насилие, както и в манипулации. Той, разбира се, отрича. И независимо от всички стратегии на 37-годишна възраст от най-младата жена милионер и революционер Елизабет Холмс се превръща в измамница. В началото на тази година тя е призната за виновна по 4 от общо 11 обвинения и я чакат до 20 години затвор.  

Сбъдната мечта за известност

За Елизабет Холмс, “Теранос” и огромната измама вече има две телевизионни продукции. Първата е документалният филм на HBO „Създателката: За кръв в Силициевата долина“. Режисиран от носителя на „Еми“ и „Оскар“ Алекс Гибни, документалният филм се опитва чрез интервюта и архивни кадри от най-пиковите моменти на Холмс да улови пътя на измамата. Също така да даде отговор на въпроса наистина ли Елизабет не е знаела, че технологията, разработена от нея, не работи? В началото на тази година се появи и минисериалът The Dropout на Hulu, който чрез художествени похвати се опитва да разкаже историята на Елизабет, като не само се концентрира в работата й в компанията. Ролята на Елизабет Холмс е поверена на Аманда Сейфрийд.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Желязната годишнина – 10 години „Игра на тронове“
Точно преди 10 години телевизията се промени коренно, защото през април излезе...
Read More
0 replies on “Елизабет Холмс: Диагноза само от капка кръв”