Жаклин дьо Риб, последната кралица на Париж

Красотата на 92-годишната графиня Дьо Риб е пословична – овално лице, ясно изразени скули, зеленикави очи, вежди ала Марлене Дитрих, тъмна гъста коса и нежен врат. А елегантният ѝ нос, в който Ричард Аведон се влюбва, ѝ придава вид на същинска кралица. Тя е олицетворение на това, което французите наричат silhouette de mannequin  – висока, слаба и стройна. Ненапразно я оприличават на Нефертити и на съвършена древногръцка статуя.

Величествената Жаклин дьо Риб доказа защо определят французойките като най-елегантните жени на света. Тя е вдъхновението зад Алексис Колби, образа на Джоан Колинс в сериала „Династия“. Но нейната красота не стига само до сапунените опери. През 1999-а Жан Пол Готие посвещава цяла колекция висша мода на красавицата, озаглавявайки я Divine Jacqueline (Божествената Жаклин).

Графиня Дьо Риб навърши 92 на знаменитата за Франция дата 14 юли. Тя е единственият жив свидетел на прочутия бал във Венеция през 1951 г. на милиардера Карлос де Бестеги. „Останах последния свидетел на толкова много неща!“, казва тя пред Сузи Менкес от Vogue. Жаклин говори за период, когато дизайнерите все още се наричат кутюриери и

ЕЛЕГАНТНОСТТА Е ПО-ЦЕННА ОТ ПОПУЛЯРНОСТТА

Готие определя графинята като „същинска кралска особа от Париж – квинтесенция на парижката елегантност“. Ив Сен Лоран пък я оприличава на еднорог от слонова кост, а неговият партньор в бизнеса Пиер Берже казва, че Дьо Риб владее изкуството на живота, като носи висша мода и организира black tie партита: „Мисля, че е последната, която умее да живее така!“  Емилио Пучи я нарича Giraffina (бебе жираф). А дизайнерът на Джаки Кенеди –  Олег Касини, я намира за толкова елегантна, че е способна да разсейва хората. „Жаклин пристигаше на срещите ни с кабриолет – спомня си Валентино Гаравани. – Смесица от парижки шик и очарование на истинска дива.“

Съвсем очаквано писателят и журналист Труман Капоти бързо я приобщава към своя кръг от музи. Но тя не се чувства добре като част от неговите „лебеди“, сред които са Бейб Пейли, Лий Радзиуил и Глория Вандербилт. „Това е красива дума, оприличава жената на птица с дълга шия, която елегантно се носи по водата. Но всичко е ужасно цинично. Лебедите на Капоти не правеха нищо. Те не работеха, не са се борили за живота си. Бяха красиви и добре облечени. Не мисля, че някой трябва да мечтае за такъв живот“, категорична е Дьо Риб. Но освен че не иска да я причисляват към лебедите, не желае и да я наричат модна икона. Толкова често и безразборно използван израз, че е почти безсмислен, а в много случаи и смешен, смята тя.

Една ненаписана автобиография

Макар да е почти сигурно, че автобиографията ѝ ще бъде бестселър, тя казва, че книгата никога няма да излезе. Просто защото никой не би ѝ повярвал. Животът на Дьо Риб е сбор от безброй истории, сред които са опитите да отрови бавачката си като дете, време, когато е под един покрив с Гестапо, и парти, на което италианска принцеса идва облечена като нея. Но голяма част от живота си прекарва с граф Едуар дьо Риб, който умира преди почти 10 години. Заедно са над половин век. Запознават се по време на обяд в дома на неин приятел. Жаклин стои под едно дърво, когато на празното място до нея се настанява тъмнокос 24-годишен герой от войната със странно облекло. „Едуар беше с къси панталони и тенис ракета под мишница – спомня си тя. – Носеше много странни тенис обувки в лилаво и имаше червени чорапи. Казах му: „Защо си избрал този невероятен цвят?“ Действието се развиваше малко след войната и все още облеклото се купуваше само с купони за текстил. Той ми отговори, че със своите купони е можел да вземе само такива чорапи, което намерих за много смешно“, споделя тя. Едуар се влюбва в красавицата, чиято осанка оприличава на газела. След което я последва в Париж заради нейните изпити. Запознанството им е през юли, а сватбата – следващия февруари.

Едуар произхожда от семейство на финансисти. Един от роднините му е удостоен с благородническа титла по време на Реставрацията на Бурбоните заради финансирането на прословутото Кралско бягство във Варен (неуспешния опит на Луи XVI да избяга от Париж през 1791 г.). Консервативното семейство Дьо Риб смята фамилията на Жаклин за прекалено светски настроена. „В сравнение с тях ние сме провинциалисти“, ще каже по-късно Едуар.

Подобно на предците му пет поколения назад, младоженците заживяват в едно от крилата на градската къща на Дьо Риб от XIX век. И като наследник на аристократичен род Едуар е принуден да се съобразява със закостенелите порядки в собственото си семейството. Живот с родителите му означава, че се спазват формалности и традиции, неприсъщи за младите. А Жаклин води бурен социален живот и трудно се приспособява към заварените правила. Веднъж се налага да отмени партито, предвидено за 21 януари, тъй като тогава свекърът ѝ отбелязва годишнината от смъртта на Луи XVI. А когато непокорната му снаха кани херцога и херцогинята на Уиндзор, старият граф Дьо Риб протестира досущ като английското кралско семейство: „Никога не сме имали разведена двойка в тази къща!“ На всичкото отгоре

МЛАДАТА ГРАФИНЯ ИСКА ДА РАБОТИ

За девойка от средата на XX век от десния бряг на Сена това е повече от необичайно. Напук на това през дългия си живот Жаклин успява да пробие в различни сфери – от телевизията до балета. Продуцира няколко епизода от предаването, базирано на книгата наЛуиджи Бардзини „Италианците“. В него вземат участие Марлон Брандо, Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър. А след смъртта на маркиз Де Куевас дьо Риб Жаклин става импресарио на прочутата му балетна трупа. Нейна идея е да наемат 17-годишната Джералдин Чаплин да танцува в „Пепеляшка“ на Сергей Прокофиев. „Вече познавах баща ѝ, научих го да танцува Twist“, заявява тя. Неуморна, графинята работи по 15 часа на ден с огромната си коса, прибрана под шапка на Dior, тъй като вече няма време за фризьор. „Това е моят начин да осъществя амбицията на живота си“, заявява пред лондонския Daily Express. За да субсидира пищната балетна постановка, за която са необходими 250 костюма, 150 перуки и оркестър, Жаклин събира средства от десетки приятели. Дейност, далеч от одобрението на съпруга и свекърва ѝ. Но все пак спектакълът „Пепеляшка“ е разпродаден и съвсем скоро нейният свекър иска от нея билети за своите данъчни, адвокатката и личния лекар.

Spread the love
Tags from the story
More from Ина Иванова
Визия на седмицата
Остава почти седмица до Коледа и е крайно време да помислим за...
Read More
0 replies on “Жаклин дьо Риб, последната кралица на Париж”