Ема Корин – Шерлок Холмс на поколението Z

„Хей, исках да кажа добре дошъл, явно вече имам още един брат!”, пише един от братята на актрисата, когато тя обявява, че е небинарна. Това не ѝ пречи да изиграе лейди Даяна в четвъртия сезон на „Короната” и може би определи избора ѝ за рекламно лице на Miu Miu

Ема Корин на тазгодишните награди БАФТА показа, че има моменти, в които небинарното може да бъде секси. Защото тя е точно такава, независимо дали е в обувките на лейди Даяна в четвъртия сезон на сериала „Короната“ или лице на Mui Mui. Представяме ви я в най-ярките ѝ образи.

Принцеса Даяна

Като принцеса Даяна в „Короната”

Ролята ѝ носи световна слава и „Златен глобус“. Напълно неизвестна, Корин е изправена пред огромно предизвикателство и невероятна отговорност – да изиграе съпругата на принц Чарлз. Процесът на избирането на Ема за ролята продължава между шест и осем месеца. Режисьорката Джесика Хобс казва, че ѝ е интересно „как Ема измина пътя от пълна неизвестност и без голям опит до това изведнъж да трябва да изиграе една от най-известните жени в света“.

„Мисля, че това, което първо осъзнах, е колко млада е била Даяна, когато сключва брак – едва на 19 – казва Ема. – Омъжва се, при това за член на кралското семейство. Объркана съм – защо изобщо някой е бил изненадан, че е страдала?“

Още с излизането на четвъртия сезон на „Короната“ кралското семейство обвинява продуцентите, че злоупотребяват с болката им за собствена финансова изгода и представят измислици за факти от историята. В официално изявление споделят, че драматичният семеен живот на Чарлз и Даяна е превърнат в забавление с търговска цел, без да се потърси съгласието на хората, чиито животи са похитени и експлоатирани. А до днес принц Чарлз твърди, че не е гледал нито един епизод от сериала.

Според Ема Корин никой не знае каква точно е била връзката между Даяна и Чарлз, никой няма и да узнае. А „Короната“ представя измислени сцени за повече драматизъм, защото именно това е целта на сериалите.

Преди да бъде младата Даяна, Ема е участвала само във филма Cesare от 2017 г. и в „Мечтата на Алекс“ година след това. Играе в един епизод на сериала „Гранчестър“ и в няколко епизода на друг британски сериал – Pennyworth.

Небинарна

В модна фотосесия за Mui Mui за френското списание L’Officiel

Родена в Роял Тънбридж Уелс в Англия, Ема посещава католическо училище в Съри и когато се влюбва в танците и актьорското майсторство, прекъсва обучението си за една година, за да се запише на курсове в Лондонската академия за музика и драматично изкуство. Освен това кандидатства за учител доброволец в Южна Африка. После учи драма в Бристол и започва кариера в киното.

Само година след като славата я застига, когато застава на корицата на Vogue за първи път, Корин има тотално различна визия – много къса коса, косми под мишниците и тоалети, които биха отивали и на двата пола.

Фотография / Vogue

Първоначално обявява пред феновете си, че е небинарна, чрез промяна на обръщението си в Instagram – от Тя (She) преминава на Те (They/Them). Когато застава пред Vogue, вече открито говори за сексуалността си. „Чувствам се много по-забелязвана, когато ме наричат „те“, но най-близките ми приятели продължават да ме наричат „тя“ и нямам нищо против, защото знам, че ме познават.“

По онова време Корин вече живее в Ню Йорк, ентусиазирана от това, което градът предлага – от бродуейското матине на Company през предстоящото пътуване до крайбрежно Airbnb в Catskills с приятели до всички прайдове през юни, които с вълнение преживява. „Според мен полът просто не е нещо фиксирано и не знам дали някога ще бъде. Винаги може да има някаква изменчивост, поне за мен.“ Що се отнася до личния живот и срещите, Корин не поставя ограничения в привличането. „Харесвам хората по принцип, всякакви хора.“

В семейството на Ема има много мъжка енергия, като се започне от баща ѝ и се стигне до двамата ѝ по-малки братя – Ричард и Джонти. Ема се описва като „ходещо на открито, често свободно тичащо дете, което процъфтява през лятото“, строейки крепости в имота на семейството си в Кент и подхранвайки предтийнейджърското си очарование от насекомите. Семейството ѝ я подкрепя напълно, когато се разкрива като небинарна. „Започнах да излизам с едно момиче и казах на майка ми, а след това малкият ми брат ми изпрати съобщение с думите: „Хей, исках да кажа добре дошъл, явно вече имам още един брат!“

Като Лейди Чатърли в „Любовникът на Лейди Чатърли”

Въпреки това на екрана Корин продължава да е в класически женски роли. Първо в романтичната драма My Policeman, където играе изоставена жена, чийто съпруг започва любовна афера с уредник на музей, а ролите са дадени на Хари Стайлс и Дейвид Доусън. А после в главната женска роля в адаптацията на романа на Д.Х. Лорънс „Любовникът на лейди Чатърли“.

Спомням си, че се борих да не нося сутиени като Чатърли и Марион, но е доста трудно, защото там не съм Ема, нали? Аз съм актриса и имам работа за вършене.

С гаджето си Рами Малек
Фотография / MEGA/GC Images

И макар по време на разкритието, че е небинарна, Ема да излиза с момиче, в момента е в почти едногодишна връзка с актьора Рами Малек. Двамата са забелязани на концерт на Брус Спрингстийн, в ресторант, на разходка в Лондон. Папараци ги хващат как се целуват. А в края на миналата година връзката им официално е потвърдена от появата им заедно на събитие на Mui Mui в Париж.

Шерлок Холмс на Gen Z

Като Дарби в „Убийство на края на света“

Последната голяма роля на Ема Корин е тотално различна от всичко, което почитателите ѝ са виждали. В нея не носи корсет, а лаптоп, не е разочарована съпруга, а аматьор детектив с нюх и умения за разкриване на истината. Подобно на много преди нея – като мис Марпъл и Джесика Флетчър – образът ѝ в сериала A Murder at the end of the world („Убийство на края на света“) е съобразен с модерните норми. Тя е младата хакерка Дарби Харт, поканена на гости в отдалеченото имение на мистериозен милиардер, където един от гостите умира след вечерята. Един от персонажите в сериала я нарича „Шерлок Холмс за поколението Z“ и това определение отива както на Дарби, така и на Ема.

В тази си екранна роля Корин е много повече себе си – женствена в сцените с Харис Дикинсън – друга млада звезда от новото поколение, и ненатрапчиво небинарна в моментите, когато се изправя срещу Клайв Оуен и другите в имението с ясната идея, че един от тях е убиец.
„Да преоткрия този тип персонаж, беше готино. Това е образ, познат толкова добре. Заобиколени сме от всички тези мъже детективи, които разкриват убийства по един типичен и познат начин. Няма значение колко пъти тази история е разказвана, тя винаги има подобен персонаж в центъра си. Сериалът беше страхотно предизвикателство. Винаги бих се радвал да играя Дарби отново. Тя е много интригуващ образ и аз израснах толкова много в актьорската професия.“

От модерния Шерлок Холмс за новото поколение скоро ще можем да гледаме Ема Корин в новата версия на „Носферату“ и в супергеройския франчайз „Дедпул и Върколака“.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Only murders in the building: Колко убийства може да преброи човек?
Има нещо безкрайно вълнуващо в мистериите с убийства, нали? Възраждането на класическия...
Read More
0 replies on “Ема Корин – Шерлок Холмс на поколението Z”