Гърция по вода и в пет острова

Фотографии: Личен архив

Които може да обиколите с круизен кораб

Знам, че повечето от вас свързват Гърция с лято, калмари, узо, плажове, Солун, Партенона в Атина, Кавала, Халкидики, „хайде за уикенда да отидем до втория ръкав“ и прочие подобни асоциации. Аз свързвам Гърция с острови и безкрайно, безбрежно, тъмносиньо и на места ужасно бурно море.

Круизният кораб Olympia на Celestial Cruises на пристанището в Атина

Пътуване до Атина

Да обиколиш част от Гърция по вода не е като да я обиколиш с кола. Обикаляла съм с кола част от втория ръкав и Солун, и ви казвам от опит – различно е. Но първо. За да стигнете до островите трябва да полетите, за да може после да плавате. В моя случай това стана от Атина – полетът беше вечерен с Aegean Airlines, по-известни като Егейските авиолинии, които освен, че летят на време и ти дават храна, не те карат да си чакаш багажа с часове и удобно са съобразили полетите си, за да са максимално удобни с графика на кораба, който ще те вози из Егейско море.

Ако човек иска да види Атина, може да го направи. Тази опция се предлага като част от екскурзията. Ако ли не – след една нощувка в Атина пътят до пристанището е само 30 минути, качването на кораба (след негативен ковид тест, проверка на паспорта и взимане на куфара) става за още толкова и е време всички да се качват на борда.

Открито море

Била съм на круиз по Нил, който, както и да го погледнеш, е една голяма, спокойна и много лежерна река. Да прекараш четири дни в открито Егейско море е съвсем друга бира. Корабите на Celestial Cruises предлагат опции от всякакъв вид екскурзии по вода – 3 дни, 4 дни, 7 дни… Човек стига да има време и желание може да намери своя баланс. А вярвайте ми, в кораб в открито море ви трябват много малко неща, но баланс със сигурност е едно от тях.

За приключението ми на кораба на Celestial Cruises Olympia – голямо внушително чудовище с всичко, което може да иска човек от един град във вода, който предлага вечна забава – ще може да прочетете в декемврийския брой на DIVA. Но освен морето, което посреща корабите, като ги предизвиква с вятър и вълни, най-важното от едно пътешествие, поне за мен, е и крайната дестинация. А тук те са пет.

Миконос

Спомням си, че когато прочетох книгата „Убийство в Миконос“ (препоръчвам я с две ръце) си казах, че не може един остров да е хем толкова малък, хем толкова пълен с хора. Оказа се, че може. Най-известната част на Миконос е неговата крайбрежна улица, където в самия й център ще откриете така наречената Малка Венеция. И да, Миконос прилича на Венеция.

Миконос и Малката Венеция

Гърците, които са останали да живеят там на острова, а те са изключително малко в сравнение с туристическата тълпа, която напъва мястото като копче на прекалено стегната риза, знаят, че се намират на топ туристическа дестинация. Всичко в Миконос е лъскаво, сексапилно, дори някак вулгарно, адски скъпо и много разкрепостено.

Сезонът започва още през май и приключва в края на октомври. Как успях да снимам Малката Венеция без да има тълпи от хора на нея? Просто го направих късно вечерта. През другото време този кадър е невъзможен, заради огромния човекопоток, който преминава от там. През юли е най-голямата блъсканица, ми казва един приятел грък. Въпреки малките си размери Миконос разполага със секси барове, крайбрежна улица, момичета и момчета, които дори през октомври са облечени в прекалено оскъдни дрехи – на Миконос винаги духа – плажове, древни разкопки и манастири в покрайнините си, малки улички, истински цветя, мелници, площади и най-красивата гледка към Егейско море.

Миконос пред деня, вечерта и в сърцето на острова

Ето ви един съвет – прочетете „Убийство в Миконос“ и когато кракът ви стъпи на острова ще го погледнете от много по-различен ъгъл от „това е просто парти остров“, както е известен сред по-младите туристи.

Кушадасъ

Добре, признавам, това е лека измама. Кушадасъ е по-известен сред родните почитатели на топлите места за летуване, като един от най-вървежните турски курорти. Но преди да бъде това, е бил част от древна Гърция. Поради това там се намира град Ефес, който пък е бил един от най-важните и древни гръцки градове в Мала Азия. Славата на Ефес се дължи до голяма степен на местния култ към източната богиня на плодородието, с времето отъждествена с гръцката богиня Артемида. Днес храмът на Артемида в Ефес, от който има запазена част, е едно от седемте чудеса на античния свят.

Библиотеката, общата тоалетна и Античния театър в Ефес

Но за мен в Ефес най-впечатляващите неща бяха няколко – дори ще изключа наличието на знаците за аптеки и лечебници, които се ползват и до днес – едното беше Библиотеката – внушителна и огромна; непосредствено до нея – пазарската улица (специално направена за жените, които да пазаруват, докато мъжете са в Библиотеката) и бардакът – разположен срещу величествената сграда на мъдростта и свързан с нея чрез таен тунел. По улиците на града има маркери – останали и до днес – които отбелязват за най-наблюдателните и най-заинтересованите, пътя до бардака. И разбира се, общата тоалетна. Няма нищо по-принизяващо, успокояващо и дори някак забавно от знанието, че някога в един по-различен цивилизационен свят, хората са използвали обща тоалетна. Сядали са един до друг със свалени гащи и повдигнати роби, и са обсъждали важни въпроси – политика, социални теми, обществени наболели въпроси. Смятам, че и до днес тоалетната действа по този начин на ума. Освобождава го.

Гледки от Кушадасъ

Непосредствено до Ефес се намира гробът на Дева Мария, който също е задължителна част от програмата ви, ако решите да разгледате Кушадасъ от културна гледна точка. Разбира се, това по никакъв начин не пречи на другото. Кушадасъ е разкошен, топъл и приказно надиплен от дюкяни и търговци курорт. Там е топло в средата на октомври и слънцето напича още от сутринта.  В центъра си Кушадасъ може да се похвали с няколко плажа, пристанище, безмитни магазини, улица с търговци, където може да откриете каквото ви е на душата и ви е в бюджета. Освен това има парк на птиците, часовникова кула и малки къщички, оградени от синя вода.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Вайръл стихове за секс и драма
Добре дошли в света на Антония Антонова и Цветелина Вътева – двете...
Read More
0 replies on “Гърция по вода и в пет острова”