До Instagram и обратно: Най-сниманите места по света

view on Bruges. Bergen Norway

Няма какво да се лъжем – отдавна вече не снимаме само за себе си. Ако някога фотографиите бяха начин да съхраним спомените си от преживяното, днес все повече се превръщат в начин да се изфукаме пред социалния си балон (или пред света, зависи от броя последователи в социалните мрежи). Както се казва – ако не си го качил в Instagram, не се е случило.

Признавам си, аз също се улавям често, че прекарвам часове наред (и изтормозвам близките си) в търсене на най-добрия кадър, най-впечатляващата композиция, най-драматичните цветове. Че когато видя красива гледка, умът ми веднага си представя как би изглеждала като снимка. И че в крайна сметка от преследването на кадъра пропускам да се потопя изцяло в преживяването и мига. Не съм само аз – накъдето и да се обърна, виждам снимащи, позиращи пред отегчени „асистенти“ или критично разглеждащи галериите на телефоните си хора. Дали е жалко? Може би. Но това са новите реалности.

Както във всяко нещо и в снимането има мода. Ежегодно се правят класации на най-сниманите в социалните мрежи места и освен традиционните европейски столици, Средиземноморски крайбрежия и екзотични острови в тях присъстват и някои интересни и нетолкова изтъркани дестинации. Нека се разходим заедно из любимите на Instagram места за 2023 година.

Manhattan bridge seen from a brick buildings in Brooklyn street in perspective, New York, USA. Shot in the evening

Ню Йорк, САЩ

Градът на мечтите, Голямaта ябълка, Готъм, Градът, който никога не спи – както и да го наричате, Ню Йорк е единствено по рода си преживяване. Популярността му сред туристите винаги е била голяма и не е учудващо, че попада в класацията на най-сниманите места. А тук те са безброй – иконичният силует на града с небостъргачите, Сентръл парк с езерото и романтичните лодки, артистичната атмосфера на Сохо, безвременният чар на Бруклин, Емпайър стейт билдинг, Статуята на свободата и най-популярното сред инстаграмърите място – Бруклинският мост. Да не говорим за музеите, кафенетата и улиците, по които животът не спира и за миг. Ню Йорк е толкова шарен и космополитен град и толкова различни етноси и култури оформят облика му, че накъдето и да се обърнете, ще намерите нещо интересно за впечатляващ кадър. Събудете вътрешната си Кари Брадшоу, разходете се по улиците и снимайте обяснението си в любов към Ню Йорк, Ню-ю-ю Йо-о-орк.

Исландия

Исландия не е голяма страна, но компенсира с ярка индивидуалност и почти извънземни пейзажи. Островът е образуван от изригването на няколко вулкана, част от които действащи и до днес, и именно сблъсъкът между огъня на лавата и леда на северния климат е родил форми на релефа, които изглеждат абсолютно нереални. На тази малка територия с оскъдна растителност се редуват пустини от черен вулканичен пясък, долини с кипяща сяра като от преддверието на ада, димящи кратери, водопади, които ще ви вземат ума, и, разбира се, гейзери, които са не просто чудо на природата, но и икономически ресурс, даващ енергия и отопление на градовете. Какво още може да снимате тук? Дъгите, много често явление заради променливия климат. Стадата коне, които кротко пасат покрай пътищата. Да не забравяме и великолепието на Северното сияние – Исландия е едно от най-добрите места за наблюдаването и снимането му.

Токио, Япония

Токио е популярен сред туристите и инстаграмърите не само защото изглежда и се усеща като излязъл от бъдещето, а и заради начина, по който естествено и хармонично съчетава старо и ново, традиционно и свръхтехнологично. Тук ще откриете ярко улично изкуство редом до 400-годишен храм и футуристичен небостъргач до дървена къща – изключително интересни и instagrammable контрасти. Накъдето и да се обърнете, ще намерите сюжет за снимка. Ако търсите вкуса на традиционната японска култура, Токио има какво да предложи – от спокойните градини на Императорския дворец и древния будистки храм Сенсо-джи до преживявания като традиционна чаена церемония или уроци по калиграфия. Ако пък искате да усетите динамичния пулс на съвремието, посетете телевизионната кула Sky Tree, втората по височина сграда в света, или се слейте с тълпата (около 3000 души едновременно), която пресича на кръстовището Шибуя.

Берген, Норвегия

Вторият по големина град в Норвегия е известен още като Столицата на фиордите, Градът на седемте планини, Дървеният град, Цветният град… и всички тези имена му прилягат. Разположен на брега на Норвежко море, Берген е едно от най-важните северни пристанища и оттук минават круизните кораби на път за фиордите. Ще снимате суровата северна красота на фиордите, разбира се, но не пропускайте да се разходите из града, който изглежда като картичка с цветните си дървени къщи, наредили се около пристанището още през Средновековието. Старата част на Берген, наречена Брюген, е включена в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО. Потопете се в колорита на пристанището и на криволичещите улички, край които се редят магазинчета за сувенири. Разгледайте изобилието на рибния пазар и направете изненадващо оригинални кадри. А за десерт се качете с въжената линия на хълма Фльойен и снимайте всичко това отвисоко.

Тбилиси, Грузия

Присъствието на Тбилиси в тази класация може би е донякъде изненадващо, но е факт – през последните години грузинската столица е все по-любима на инстаграмърите дестинация. Ако си мислите, че в бившата съветска република няма кой знае какво интересно за снимане, жестоко се лъжете. Грузия е страна с много древна и бурна история, която я е превърнала в неповторима смес от култури. Подобно на София Тбилиси е възникнал край минерални извори, а баните му са сред основните забележителности. Като говорим за забележителности, започнете от 16-вековната крепост Нарикала, от която се открива панорамна гледка към целия град. Разходете се из стария квартал, чиито дървени къщи, боядисани в пастелни тонове и украсени с ажурни орнаменти, сякаш са създадени специално за снимане. Изпийте чаша от легендарното грузинско вино и задължително опитайте местния десерт чурчхела – сладък салам, направен от ядки и гроздов сок, нещо като нашия балсуджук (и не забравяйте преди това да го снимате).

Хавана, Куба

Няма друг град като Хавана – един изгубен свят, по чиито улици буржоазно разточителни 70-годишни кадилаци парадоксално съжителстват с портрети на Че Гевара и пионерчета с червени връзки, а великолепната колониална архитектура трудно удържа на социалистическата мизерия. Рушащата се красота на Хавана хваща за гърлото и точно по този начин стават най-хубавите снимки. Барок, ар нуво, ар деко, модернизъм – този град е истинска архитектурна съкровищница и държавата прави каквото може, за да я съхрани (а то не е много). Разгледайте стария град, изпийте едно дайкири във Floridita, любимия бар на Хемингуей (и инстаграмърите), разходете се по крайбрежния булевард Малекон. Един съвет: снимките на кадилаци вече са клише, потърсете нещо друго. Не жигули и празни рафтове в магазините, разбира се, но уличните музиканти винаги са добра идея. И хората, които денонощно пеят и танцуват напук на трудностите.

Spread the love
More from Дона Делова
Принцесата и шаманът
В приказките принцесите се омъжват за принц, а не за магьосник. Животът...
Read More
0 replies on “До Instagram и обратно: Най-сниманите места по света”