Колекцията за милиони на Елизабет Втора

Британската кралица Елизабет Втора има неповторим усет към печеленето на пари. Дори в периоди на тежка финансова криза, тя знае как да бъде полезна и да води семейството си към пълна хазна. А всичко това е съчетано с нейно хоби.

Не, не става въпрос нито за любимите й кучета, нито за перлите й. Говорим за колекцията от пощенски марки на Елизабет. Според различни източници тя е донесла на кралицата около 100 милиона паунда през годините. Британската кралица от десетилетия събира пощенски марки и вече разполага с впечатляваща колекция.

Един от най-ценните й експонати е марка от британската колония на остров Мавриций от 1847 г., която през 2002 г. е оценена на зашеметяващите 2 милиона британски лири или около 2.2 милиона евро. Първоначално марката принадлежи на нейния дядо крал Джордж V, който я купува на търг през 1904 г. Той плаща 1450 лири за марката по това време, което се равнява на около 60 000 британски лири днес.

Марката от Мавриций е показана предпублика за първи път на изложба през 2002 г. по случай Златния юбилей на кралицата.

През годините кралицата сама добавя много впечатляващи марки към колекцията, наследена от нейния дядо. Твърди се, че е събрала в около 300 албума и около 200 кутии, които се съхраняват в трезор в двореца Сейнт Джеймс в Лондон.

Когато започва да се занимава по-сериозно с колекцията, британската кралица решава да продаде част от ненужните и повтарящи се марки в нея, като използва постъпленията за покупката на по-ценни експонати. Така реализира и скромна печалба.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Нейно Величество – поп икона
Елизабет II бе вдъхновение не само за обикновените хора, а и за...
Read More
0 replies on “Колекцията за милиони на Елизабет Втора”