Косвени жертви

Стъпването на пътеката на войната със стареенето и победата звучат като трейлър към научнофантастичен филм. Героичната самоотверженост обаче, с която се хвърляме на амбразурата, не минава без вежди на Mефистофел и усмивка на Жокер. Ще намери ли място движението #Metoo в естетиката

Пролетта е време да минете в режим на стенд-бай и да си подарите една „обиколка” с игла по бръчките. Особено след като натрапниците блеснаха в цялото си HD великолепие в Zoom срещите. Хубавото е, че естетичната медицина не стои на едно място. Замръзналото лице и изгладеното като с ютия чело са вчерашен вестник. Днес ситуацията е коренно различна. Добрият антиейдж ефект върви в комплект със запазена мимика, добре подчертан контур и естествено изражение. Винаги обаче нещо може да се обърка. Разбира се, може да потърсите по-добър специалист за корекция или да се консултирате с психолог. Но каквото и да направите, ще трябва да живеете с проблема още няколко месеца. Да коментира подводните камъни в подмладяването, помолихме топдерматоложката д-р Мария Тончева. Магистър по естетична медицина от Университета в Ница и международен лектор и тренер по миниинвазивни процедури с практика в Лондонската клиника за пластична и естетична хирургия са само малка част от квалификациите и богатия й международен опит.

Д-р Тончева, с нарастване популярността на неинвазивните естетични процедури нараства и информираността за възможните усложнения. Защо понякога зад ъгъла ни очакват изненади?

Основният проблем е, че повечето пациенти искат да коригират всичко и веднага. Но понякога е по-добре човек да изчака ефекта от по-щадящите процедури, отколкото да бере плодовете от радикалната намеса. Главното е всичко да е планирано: техника, тактика и поредност на визитата при специалиста по контурна пластика. В дерматологията има правило: да предвидиш е все едно да излекуваш. Против всякакви трендове съм, които водят до неестествени резултати. Искат се знание, безкомпромисен избор на продукт и елегантно изпълнение. Хиперкорекцията на устните например води до появата на гънки в ъгълчетата на горната устна и по-изразени назолабиални гънки.

Не всяка усмивка прави света по-светъл. Причината за неизменно широката усмивка, която кара някои жени да приличат на приятелки на Жокера, герой от комиксите и филмите за Батман?

Ефектът на Жокера е резултат от обездвижването на горната устна с ботулинов токсин. При усмивка тя не се извива естествено, а остава на място, докато ъгълчетата  се дръпват нагоре. Единственият плюс от неуместната намеса в структурата на горната устна е изглаждане на вертикалните бръчки над нея. Но корекцията им e още по-ефективна чрез прилагане на специфичен продукт за фини линии. Заради деликатната си плътност Art Filler Fine Lines на FillMed се инжектира повърхностно  като при мезотерапия. Заличава бръчките за около 18 месеца, запазвайки мимиката жива. Подходящ е още при „пачи крак”, вертикални и хоризонтални бръчки на челото и отпусната набръчкана кожа на деколтето. Успешно се комбинира с микроботокс при по-агресивна подвижност на мускулите или с мезококтейл за регенерация на кожата.

Има ли златно сечение при скулптирането на устните и на какво се дължи асиметрията?

Идеалните пропорция между горната и долната устна за европейките е 1:1,6. Съгласно стандартите се запазва „дъгата на Купидон” – ясно очертан триъгълник над горната. Ако инжекторът прекали с филъра, естественият контур се губи и очертанията се заменят с две “наденички”. Асиметрията може да се обясни с два фактора: грешка  на дерматолога при избора на продукт или техника на поставяне, несъобразена с анатомията на устните и мускулната активност. И в двата случая резултатът е незадоволителен. Комбинациите – много добра техника с неподходящ продукт или идеален продукт с недобра техника, не са рядкост.

Защо ефектът от филъра изчезва преждевременно?

Продължителността на ефекта зависи преди всичко от реологичните характеристики на филъра, тоест от поведението му в кожата. В зависимост от това някои издържат от 3 до 6 месеца, а други като Art Filler Lips на FillMed запазват резултата до 18 и повече месеца, без да деформират деликатната и много подвижна структура на устните. Друга причина за бързо разграждане може да е мускулен спазъм, когато филърът се инжектира в облия мускул на устните. За ранното изчезване на хиалуроновата киселина влияят фактори като тютюнопушене, активен спорт, ускорен метаболизъм, употреба на хормонални лекарства.

Със сигурност всяка жена веднъж в живота си е мислила за уголемяване на устните. Но това не е рокля, която може да се върне. Има ли начин новата придобивка да се пробва?

Да, с физиологичен разтвор. Ефектът е приблизителен  и продължава  само 3-4 дни. През това време може да разберете дали промяната ви харесва. Техниката не е подходяща за корекция на тънките по рождение устни и на асиметрия.

Напоследък все по-често се говори за Full Face. Какво представлява процедурата и дали е рискова? 

Опитният специалист рядко третира само една област, например ъгъла на челюстта с филър или челото с ботулинов токсин. За естествен  хармоничен  резултат се инжектират адекватни дози в няколко зони. Лицето трябва да се разглежда като единна система от мускули-антагонисти – елеватори и депресори, и подкожна мастна тъкан, оформяща овалните форми. От значение е и принципът на компенсация – ако целим отпускане в дадена зона, в друга може да се получи хипертонизиране. И обратното. Инжектирането на голямо количество токсин само в челото може да доведе до падане на клепача. При т.нар. Full Face процедура пропорциите и обемът се възстановяват с филър. Въвеждат се малки дози в определени точки по цялото лице, включително и на шията и деколтето. Налице е лифтинг ефект, като живата мимика е запазена, а асиметрията – избегната. Златното правило Less is more  или The best Injectables are Undetectable гарантира естествени резултати. Утвърдените схеми за Full Face са 2.4 мл за скулптиране и иновативният лифтинг протокол „Домино ефект“ за хармонизиране на всички зони: слепоочие, скули, вежди, „долина на сълзите“, ъгъл на челюстта и брадичка. Неспазването на правилата прави лицето да изглежда тежко и грубо и в никакъв случай подмладено. Причината най-често е свръхкорекция, тоест поставяне на количество, многократно превишаващо протоколната доза от 2,4 мл.

Ботулиновият токсин е едва ли не най-изучаваният в света. Ужасните истории за натрупване в тялото, причиняване на некроза в тъканите и атрофия на мускулите продължават да витаят.

Това са градски легенди. Правилната техника на инжектиране и адекватните дози правят токсина напълно безопасен. Но е наивно да се смята, че процедурата не е свързана с рискове. Най-сериозните при долната трета на лицето: нарушена артикулация, увиснала долна устна, слюноотделяне, нарушен прием на течности и храна, дисфагия и дисфония (съответно затруднени гълтане и говор – б.а.).

А в горната трета на лицето?

Най-честите усложнения са увисване на клепачите и веждите (при около 5% от пациентите), асиметрия и триъгълни вежди като на Мефистофел. Редките включват кривогледство и мигрена. Иронията е, че невролозите лекуват този вид главоболие именно с ботулинов токсин.

Само с нарушаване принципа на компенсация ли е свързано падането на клепача и надвисване линията на веждите?

Може да се дължи и на неправилната техника, когато токсинът се инжектира твърде близо до веждите. Между другото един-единствен мускул повдига  веждите. Ако при неправилно изчисление се инжектира повече в него, те увисват. За щастие в по-голямата част от случаите състоянието е обратимо. Когато действието на токсина отшуми след няколко месеца, проблемът ще изчезне. Чакането обаче е трудно, а невинаги контрамерките са ефективни.

На какво се дължи подпухването при клепачите?

Пълният блокаж на челото, междувеждието и външната част на орбикуларния мускул на окото може да затрудни венозния и лимфния   поток. Ако мускулите не се свиват, вените също не се свиват и това забавя изтласкането на кръвта. Причината за образуването на хернии на горния и на долния клепач е същата – нарушаване потока на кръв и лимфа. Разбира се, това не се случва след първата процедура, но след време проблемът може да се появи при пациенти, които са предразположени. 

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Момичето не си отива
Ако търсите популярна прическа от подиума, която да ви даде възможност да...
Read More
0 replies on “Косвени жертви”