Лилавите поля на Яна

„Лавандулата е като бебе, което иска внимание, любов и грижи“, казва създателката на козметичната марка AYAN

Когато за първи път се срещнах с Яна Моравска, последното, което ми хрумна, бе, че тя е фермер. С фина слаба фигура, обезоръжаваща усмивка, сияйна кожа, тя изглежда като момиче, виждало трактор само на снимка. Истината обаче е, че Яна не само знае как работи огромната машина, но и сама я кара из своите лични поля от лавандула, които се простират на площ от 450 декара. На крехките си плещи носи един успешен ароматен бизнес, който трупа признание и успехи у нас и в чужбина.

„Вярвам, че всяко нещо започва от семейството. Родителите ми винаги са се занимавали с нещо странично, с някакъв бизнес към основната си професионална дейност и това е било пример за мен. Бях сигурна, че някой ден ще имам свой собствен бизнес. Нямах представа какъв ще е, но се учех на дисциплина, постоянство и предприемачество. И както често става в живота, в подходящото време пъзелът се подреди“, започва историята на своята козметична компания младата фермерка.

Днес тя е уверена, че живее мечтата си, но преди почти 10 години е на кръстопът. Харесва работата си като организатор в офис на голяма компания, но това не й е достатъчно. Радва се на привилегии, добра заплата, но усеща, че нещо й липсва. Още не знае какво е, докато в средата на август 2011 година за първи път вижда своите бъдещи лавандулови полета и е омагьосана от тях. Любов от пръв поглед, която се превръща не просто в бизнес начинание, а в житейски проект.

Изглежда, историята й оттук нататък е съдба – дори фамилията на Яна – Моравска, е със значението на наситенолилавия цвят, който лавандулата има на залез-слънце. Фермерката вярва в тези знаци по пътя и ги търси за потвърждение, че интуицията й работи в правилната посока.

В онази августовска вечер, когато среща бъдещото си стопанство в Долината на тракийските царе, тя познава лавандулата още съвсем бегло. Прекарва часове в четене как се засажда, как се отглежда и как се извличат етеричните й масла. Решена е да опита да го прави по екологичен и грижовен за хората и за природата начин. Скача в земеделието презглава, без никакъв опит и семейни традиции, върху които да стъпи. Единствената подготовка е разговор с приятел, който обещава да изкупи реколтата й следващата година. Но тя трябва първо да бъде произведена.

„Нямах никаква представа с какво се захващам, преди да поема този бизнес. Точно преди да се появят лавандуловите насаждения, обмислях да напусна България. Имах много добро предложение за работа в Германия, но, от друга страна, винаги съм била комбинативна, умела в справянето с нови предизвикателства и готова да уча нови неща. Да разчиташ на собствените си силни качества, е предимство и едновременно независимост“, спомня си онзи период Яна.

Силата на корените се оказва мощна мотивация. Яна прави пълна промяна на живота си – оставя работата в офиса, високите обувки, регламентираното работно време и сигурната заплата. Хваща мотиката и гумените ботуши и излиза на полето. Буквално.

„Когато се появих в селото, до което са разположени полетата с лавандула, местните се хванаха на бас колко бързо ще се прибера в София. Сигурно са малко разочаровани, че 10 години по-късно все още съм там“, през смях разказва младата фермерка.

И все пак земеделието не е за всеки, а само за хора със здрави нерви и готовност да се изцапат, когато се наложи. Работниците, които Яна наема, за да подготвят и да засадят полетата, са повече от 150 души от ромски произход, живеещи в съседни села. Комуникацията с тях никак не е лесна. Момичето от жълтите павета, както я наричат местните, забива пети в земята, за да покаже, че няма да се даде. Твърдоглавието на земната й зодия Телец помага. На опитите на работниците да я послъгват, да се скатават от работа или да използват неопитността й тя отговаря с още повече усърдие и упоритост. Участва във всеки от етапите на посаждането и грижата за лавандулата до днес. Всяко растение, наредено ред по ред в нейните 450-декарови поля, е минало поне веднъж през фините й пръсти. Звучи като някаква легенда, но истината е, че Яна проверява лично корените им, преди да бъдат засадени. Подрязва ги, оформя ги и ги предава нататък на работниците. По оран сама управлява тракторите, помага в събирането на реколтата, координира подготовката за изпращане в дестилериите.

“Лавандулата е като бебе, което иска внимание, любов и грижи в частта, която зависи от нас, а другото е в ръцете на природата. Но и двете не могат едно без друго.“

Spread the love
Публикувано от
Още от Надя Костова

Когато се появи детето

Защо раждането на бебе поставя на изпитание толкова много съвременни двойки, отговаря ...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ