Изгубеният град

Подводен ескейпизъм и мечта за друг свят. Колекцията на Versace пролет-лято’21 е свободен преразказ за новооткрит митичен град. Не, не Атлантида, а Версачеполис

„Светът се промени, ние също. Повтаряме го като мантра от месеци, но в крайна сметка за дизайнера това означава да започне всичко отначало”, казва Донатела Версаче. Което ще рече, че не може да има повторно прераждане без предварително потапяне. А то е повече от зрелищно. Представете си пясъка на морското дъно, залят от приглушена синя светлина и прорязан от останки на древни скулптури, паднали колони, порутени арки …  Вдъхновение за подводния град Версачеполис Донатела търси в архивите на къщата, по-специално в колекция SS’92 на покойния си брат. Преводът на естетиката на наследството на съвременен език не е проста работа, но гените си казват думата. Корали, морски кончета, тропически риби и цял куп морски звезди напомнят за емблематичния принт Tresor a la Mer. Орнаментът с последните е интерпретиран блестящо в украсените с кристали корсажи на минироклите. Другите обитатели на морето също не са забравени. При движение плисираните поли, декорирани с веревни волани, напомнят… медузи. Каскадните поли пък са наслоени ветрилообразно като черупка на мида или раковина. Ако ви се струва, че цветовата палитра не може да е по-ярка от тази в архивните колекции, дълбоко се лъжете. „Надувайки” максимално нюансите до флуоресцентно, Донатела Версаче комбинира оранжево, жълто, зелено, розово, тюркоазено…  Някои визии наброяват по дузина наведнъж, но изглеждат напълно хармонично.

Обсебването от океана и обитателите му е нещо повече от тренд, то е призив към действие за визажисти и парфюмеристи. На дъното се крият несметни съкровища, достойни за морски богини. Моносенките Mono Couleur Couture на Dior препращат към емблематичните цветове на къщата. Сред плюсовете са интензивен дълготраен цвят, 5 финиша (сатенeн, матов, кадифен, блестящ и металик), лесна за нанасяне кремобразна текстура и формула с омекотяващ екстракт от алое вера и успокояващо масло от бор. Givenchy гали кожата с първия си 4-цветен прахообразен руж Prisme Libre. Вдъхновен от култовата едноименна пудра, той съживява тена, подсилва сиянието и извайва скулите. Докато органични пигменти гарантират изключително чисти и дълбоки цветове, фотохроматични се адаптират към кожата и светлината. Микронизирането им прави текстурата ултралека, подобна на воал. По красота дизайнът на Frozen Summer Bronzing Compact на Clarins съперничи на който и да е коралов риф. Адаптирайки се към всеки тен, трите матови нюанса на бронзиращата пудра придават на загара  естествен вид. Формулата на основата на масло от кокос и растителен микропатч предотвратява обезводняването й. Полет на въображението на крилете на творческия максимализъм и разноцветната естетика. Така може да се опише капсулният аромат Omnia by Mary Katrantzou, резултат от дързостта на Bulgari и необуздания оптимизъм и пъстър поглед към живота на дизайнерката Мери Катрандзу, позната като кралица на принтовете. В нейното въображение флаконът се превръща във ваза за флоралния букет, „набран” от Алберто Морияс. В проектираната като олфактивен калейдоскоп композиция нотките на мандарина, листа на смокиня, гардения и портокалов цвят са вплетени в абстрактно произведение на изкуството. Слой след слой уникалният му „дизайн” разпръсква милиарди цветове, текстури и свeтлина също като при преекспонирана благоухаеща фотография.

Spread the love
Tags from the story
More from Свобода Сидерова
Маска в събота вечер
Модата на селфи с текстилна или листова маска (от sheet) не е...
Read More
0 replies on “Изгубеният град”