Световноизвестният пианист Людмил Ангелов ще бъде награден с ордена „Исабел католическа“

Церемонията по награждаването на маестро Людмил Ангелов е на 7 декември 2023, на която посланикът на Испания Алехандро Поланко ще удостои маестро Людмил Ангелов с известния орден Офицерски кръст на ордена „Исабел Католическа“, присъден от Н. В. Краля на Испания Фелипе VI. Това ще се случи след концерта, който маестро Ангелов ще изнесе на в Националната опера и балет в София. Концертът е втори от цикъла „Людмил Ангелов и приятели“, на който той ще си партнира с тенора Бюлент Бездюз и е от 19 часа.

Церемонията по награждаването ще протече с кратко слово на посланика, което ще обобщи заслугите за връчването, като тържествено ще бъде изчетен официалният текст по присъждането на ордена. Посланикът на Испания ще постави Офицерския кръст на ордена Исабел Католическа на ревера на маестро Ангелов, който ще произнесе кратко слово.

Офицерски кръст на ордена Исабел Католическа

В исторически план Офицерският кръст на Ордена на Исабел Католическа е учреден от Крал Фернандо VІІ (1784-1833) на 14 март 1815 г., като първоначалното му название е било Кралски американски орден на Исабел Католическа в памет на великата кралица, на чиято политика се дължи откриването на Америка. Целта на ордена е признание в доказана лоялност и заслуги в полза на благоденствието на отвъдморските територии.

След реформата на държавните отличия от 1847 г. орденът се нарича Исабел Католическа и към днешна дата се присъжда като награда за изключителни заслуги от граждански характер, извършени от испански или чуждестранни граждани в полза на Испания или които допринасят значително за приятелството и сътрудничеството на испанската нация с международната общност.

Мотиви за награждаването на маестро Людмил Ангелов

Маестро Людмил Ангелов е изявен пианист и академик в Кралската академия за изящни изкуства и исторически науки в Толедо (Испания). Награждаван е в конкурси като Senigallia (Италия) и Ф. Шопен (Полша). От години изнася успешно множество концерти в сътрудничество с известни оркестри под ръководството на изявени диригенти. Основава Международния музикален фестивал Толедо (Испания) и е негов артистичен директор. Основател е и на фондацията „Пиано екстраваганца“, която организира Международния музикален фестивал „Пиано екстраваганца“ и е създател на Международния фестивал за камерна музика „Камералия“, като двете събития се провеждат ежегодно в София.

Освен изключителен музикант – днес той е най-известният български пианист, считан за най-добрия изпълнител на Шопен – изключително активен в организирането на музикални фестивали, в които систематично включва испански изпълнители, значително допринасящи за популяризирането на испански артисти и композитори. Фактът, че владее испански език и професионалния му опита във Валенсия и Толедо допринасят значително за разпространението на испанската култура и ценности в България.

Маестро Ангелов е страстен почитател и приятел на Испания и винаги показва голяма близост и е отворен за сътрудничество с посолството на Испания в София, както се случи през 2020 г., когато маестро Ангелов участва в честванията по повод 110 годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания, отбелязват от посолството на Испания.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Отвъд щастието: Айседора Дънкан
Обожавана от тълпи поклонници, иконичната балерина живее в свой собствен ад Текст...
Read More
0 replies on “Световноизвестният пианист Людмил Ангелов ще бъде награден с ордена „Исабел католическа“”