Мариса Абела – Back to Black

Форум Филм България/Universal Pictures

Една завладяваща двойница на Ейми Уайнхаус ни кара да разберем защо нейната музика е толкова вълнуваща

Филмите биографии на известни личности винаги предизвикват крайни реакции, най-често породени от сравнението с оригинала. „Елвис“ (2022) на Баз Лурман беше посрещнат с овации, а Остин Бътлър в ролята на Краля на рока получи номинация за „Оскар“. „Рокетмен“ (2019) на Декстър Флечър за Елтън Джон донесе на Тарън Едгъртън, който играе главната роля, „Златен глобус“, след като той записва всички вокални изпълнения за филма. „Бохемска рапсодия“ (2018) предизвика турбуленция от противоречиви чувства, но реализира огромни печалби и донесе „Оскар“ на Рами Малек, който играе Меркюри, и още три награди в различни категории. Като скучен и стерилен бе категоризиран I wanna dance with somebody, разказващ открай докрай историята на Уитни Хюстън (2022). Въпреки това изпълнението на Наоми Аки като Уитни бе похвалено. А докато чакаме A Complete Unknown – новия филм на режисьора Джеймс Манголд за Боб Дилън с Тимъти Шаламе в главната роля, се питаме каква ще е съдбата на Мариса Абела заради „Ейми Уайнхаус: Back to Black“?

Партньор на Мариса във филма е актьорът Джак О’Конъл, който преди десетина години се превърна в любимец на Анджелина Джоли, снимайки се в нейния режисьорски проект „Несломен”

Филмът

Сам Тейлър-Джонсън – съпругата на актьора Арън Тейлър-Джонсън, известна с афинитета си към различен разказ и биографични музикални драми, е била близка приятелка на Ейми Уайнхаус приживе. Като режисьор тя предлага във филма си различен поглед към вдъхновяващата, но и трагична история на една от най-ярките и иконични фигури в съвременната музика, отишла си само на 27 години и включена в „Клуб 27“ след Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън, Кърт Кобейн… Филмът е вдъхновен от дълбоко личните текстове на Ейми Уайнхаус и думите ѝ: „Не пиша музика, за да бъда известна. Пиша песни, защото не знам какво бих правила иначе.“

За разлика от документалния филм Amy от 2015 г. на Асиф Кападия, този на Сам Тейлър-Джонсън има пълната подкрепа от родителите на Ейми Уайнхаус, както и на Amy Winehouse Estate, които управляват нейното музикално наследство начело с баща ѝ Мич Уайнхаус.

Филмът проследява ранния възход на певицата към славата, разкривайки човека зад феномена, и бурната любовна връзка в центъра на един от най-легендарните музикални албуми на всички времена – Back to Black, втори и последен в нейната кариера. На наградите „Грами“ през 2008 г. Back to Black печели статуетката за най-добър поп вокален албум и е номиниран за албум на годината. На същата церемония Уайнхаус печели още четири награди и става втората най-награждавана жена в историята на „Грами“. Албумът е номиниран и на Brit Awards през 2007 г. за Master Card British Album и попада в краткия списък за наградата Mercury през 2007 г.

Back to Black продава 3,58 милиона копия само в Обединеното кралство, превръщайки се във втория най-продаван албум на британска територия за XXI век. А в целия свят също държи рекорд с продадени над 16 милиона копия.

Още миналата година изтекоха папарашки снимки от снимачния процес на филма, представящи Ейми Уайнхаус в неблагоприятна светлина. Феновете и критиците заляха социалните мрежи с негативни коментари, че това е поредният опит да се изкарат пари на гърба на Уайнхаус и нейните проблеми с алкохола и наркотиците, които водят до ранната ѝ смърт, а преди това я правят неспособна да записва музика, като пикът е освиркването ѝ на сцената, тъй като състоянието ѝ не позволява да пее и тя се оттегля. Всички тези епизоди са включени във филма на Асиф Кападия. Но Сам Тейлър-Джонсън и екипът на Back to Black побързаха да успокоят публиката, че историята е изцяло от гледната точка на певицата, като за написването на сценария са използвали нейните записки, дневници и текстове. Другата критика бе за избора на младата британка Мариса Абела за главната роля.

Мариса Абела на Наградите BRIT през март 2024
Фотография / Dave Benett/Getty Images for Audi UK

Актрисата

Мариса Абела е на 27 години точно като Ейми Уайнхаус. Учи се да пее не просто песните на британката, но и да имитира почти дословно специфичното ѝ звучене. Взима уроци по китара и работи с двама вокални педагози. Минава на специален хранителен режим, тъй като през последните години от живота си Ейми Уайнхаус е изключително слаба.

Родена в Брайтън, с корени от полски и руско-еврейски произход от страна на майка си и малтийско-либийско и английско потекло от страна на баща си, Мариса е дете на актриса и режисьор на детски филми и програми. „Майка ми е актриса и отгледа мен и брат ми като самотна майка, прекарвахме много време в гримьорните на театрите, гледайки нейните изпълнения, така че това просто се просмука у мен.“

Започнала да се снима още на 11-годишна възраст в нискобюджетни продукции и един хорър филм, Абела избира да бъде адвокат. Решението ù се променя рязко и само след една година следване на право тя се записва в най-престижната академия по драматично изкуство RADA.

Още със завършването Мариса снима два сериала за британския Sky One и BBC, а година по-късно – два нискобюджетни филма. Най-близкият ѝ досег до Холивуд е роля в „Барби“, където играе едно от Барбитата в Барбиленд. Преди това обаче – през 2022 година, вече е ангажирана за ролята на Ейми Уайнхаус.

„По някакъв начин смешна, своенравна, уязвима и трагична. Мисля, че едно от най-невероятните неща при Ейми е, че никога не изпълнява една и съща песен еднакво. Така че в конкретните изпълнения исках да звуча по същия начин“, казва Мариса за своята героиня.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Етюд в червено
Психиатърът Хосе Карлос Сомоса разказва предисторията на Шерлок Холмс, която е шокираща...
Read More
0 replies on “Мариса Абела – Back to Black”