Меден месец

Още от ваната на Клеопатра красотата е мед и всяка жена има право на една лъжичка от кехлибарения еликсир външно. Да, но на каква цена? Защо намаляването на популацията на пчелите трябва да вълнува всички? Как бюти индустрията се грижи за насекомите

Световният ден на пчелите отдавна мина (да-да, има такъв и той е на 20 май), но честването определено си струва да продължи. Спомнете си урока от училище за хранителната верига. Опрашвайки една трета от растенията и културите – селскостопански и за ежедневна употреба (бадеми, авокадо, краставици, манго, боровинки, ябълки, тикви…), крилатите труженички играят жизненоважна роля в запазването на екосистемите, биоразнообразието и продоволствените запаси. Да не говорим, че са единствените насекоми, които произвеждат храна. Както казва Айнщайн: „Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, човечеството ще живее още 4 години.“ Без преувеличение. Само си представете – свят без кафе, дрехи от деним (памукът също цъфти), месо и мляко, както и ценни пчелни продукти, признати за ефикасни лечебни и антиейдж съставки. Голямото им търсене обаче стресира мъничките опрашители. Добрата новина е, че марките не остават равнодушни към проблема.  

Учим се да жужим

В бутика на Guerlain на „Шан-з-елизе” 68 ви посрещат пчели, окачени на тънки нишки. На практика само ви се струва, че се реят – направени са от златист метал и тежат по 5 кг всяка. Вече 167 г. насекомите са символ на къщата. Но не сантименталната му стойност е основата на партньорството на къщата с различни организации, а защитата на пчелите, чиято популация през последните 15 години намалява всяка година с 30%, а на места дори и с 80%. Сред многобройните екоинициативи на Guerlain са  спонсорство на Асоциацията за защита на бретанската черна пчела; сътрудничество с Френската обсерватория по апидология за подпомагане на пчеларството; създаване на Bee School, програма за повишаване иформираността и интереса на децата към пчелите… Миналата година стартира 5-годишен проект съвместно с ЮНЕСКО, насочен към обучение на пчелари и създаване на пчелни ферми по целия свят. Повече от жест на добра воля е и позицията на Apivita. Вдъхновена от синергията между пчелите и средиземноморската природа, марката събира само 40% от продукцията на кошерите. Грижа за безпроблемното функциониране на кошера имат етерични масла и растителни екстракти. В градините на биоклиматичните офиси на марката също се отглеждат пчели. Отговорният подход включва още образователни ваканционни лагери в партньорство с организацията The Bee camp. И нещо любопитно: на покривите на елитни хотели, ресторанти и СПА отдавна има кошери, на други пък се засаждат медоносни растения. Градската версия на любимото на Мечо Пух лакомство дори е по-качествена, тъй като липсват пестициди, виновни за катастрофалната смъртност на насекомите. Между другото жужащата популация в Лондон е най-голямата в Европа, а вероятно и в света.

Пчелите се нуждаят от подкрепа, макар че веганите, които се борят срещу експлоатацията на животинския свят, вероятно няма да са съгласни

Срещат се и щастливи пчели

Единственият недостатък на насекомите е, че летят където си искат – независимо дали става дума за биодинамично отглеждана лавандула или вана с царевичен сироп в близката фабрика. На практика това означава, че нивата на химикали и пестициди в пчелните продукти, част от грижата за кожата, няма как да се контролират. Guerlain избягва тази непредсказуемост. Търсенето на най-качествените видове мед и пчелно млечице отвежда учените до уникално място в света: остров Уесан с размери 7 на 4 км в най-западната точка на бретанската акватория. Заобиколено от рифове, силни течения и опасни вълни в бурно време, ветровитото късче земя крие една от най-добре пазените тайни в света. Причина за дългото пътуване от Париж (последните 11 мили са с ферибот в непрогледната студена мъгла на Атлантическия океан) е местообитанието на черната пчела. Напълно свободна от паразити и защитена от пестициди, затворената екосистема е една от най-чистите в света. Освен идеалната околна среда – липсват автотранспорт и промишленост, друга причина за образцовата генетика на местните насекоми е растителното биоразнообразие. И тъй като пчелите не могат да напуснат острова поради отдалечеността от френския бряг, вероятността от генетичен хибрид и болести е равна на нула. Безпрецедентната чистота и изключителните свойства на меда и пчелното млечице от остров Уесан с право им заслужиха титлата Grand Cru. Продуктите от щастливия поминък на черната пчела ще откриете в колекцията Abeille Royale, която тази година чества 10 години.

Кожата обожава тристепенно гурме

Безжизнен тен? Фини линии и бръчки с постоянно местожителство на лицето? Мигриращ контур? Време е да облажите кожата с пчелни продукти. Добрият „старомоден” мед е много повече от вкусна добавка към зърнените закуски. Благодарение на високото съдържание на захар (около 80%) гъстата златиста течност е естествен овлажнител. Антибактериалният ефект я прави незаменима при мазна и проблемна. Причината са вид бактерии, които, нормализирайки микробиома, потискат възпалителните реакции. Лекото ексфолиращо действие е за сметка на ензими. VIP списъка допълват значителна доза антиоксиданти. Причината апетитът, пардон, интересът към един от най-известните лечители в света да расте в геометрична прогресия са подмладяващите му свойства. Оказва се, че механизмът на заздравяване на раните е подобен на този на намаляване на бръчките и възстановяване на стегнатия вид. Не по-малко ефективни са другите съкровища на кошера. Благодарение на секретираното от работничките млечице пчелата майка не само нараства няколко пъти, но и живее не 4-5 седмици като тях, а 4-5 години. Изключителният концентрат от ценни хранителни вещества, сред които витамини от група В и аминокиселини, помага на кожата да се адаптира, стимулирайки устойчивостта й на стрес и възстановявайки жизнеността й. Противогъбичните и антибактериални свойства на прополиса – лепкаво вещество от дървесна смола, което пчелите използват за покриване на килийките с меда, са не по-малко ценни за кожата.  

P.S. Може да поплачете над злочестата съдба на мъхнатите същества. А може да дадете своя малък принос, като аранжирате балкона с лавандула, мащерка и мента или засадите в градината детелина, акация, липа и слънчоглед. Особено ако сте любителки на апитерапията, която кара кожата да блести по-меко от сутрешната роса върху тичинките, така любими на пчелите.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Защо ви е необходимо дуо аромати, ако сте сингъл
Отговорът е прост: за експерименти. Изборът на перфектния аромат през ранната пролет...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *