Малки острови – големи изкушения

Фотография Албена Атанасова

Малките острови са големи изкушения – особено сега, когато все още се опитваме да изберем дестинация със сравнително по-малобройни тълпи. Обединяват ги автентичната архитектура, тюркоазеното море, относителното спокойствие, любезните хора, романтиката… И най-вече бавното живеене – като за истински фенове на мегахита „По-полека“.

Гозо обърка географията на Анджелина Джоли

Гозо, един от най-маломерните и прелестни острови в Европа, преди няколко години се превърна в селище от Френската Ривиера за филма на Анджелина Джоли „Край морето“, в който тя за втори и последен път се снима с вече бившия си съпруг Брад Пит. Засега историята мълчи дали местните не са обидени от подмяната, но Гозо няма как да бъде сбъркан от нито един човек, стъпвал поне веднъж на това неповторимо късче земя. Допреди няколко години островът бе цитиран единствено заради легендарния 60-метров естествен Лазурен прозорец, на който Средиземно море видя сметката при буря. Образуванието от чиста варовикова скала изчезна, след като водата срина две пещери, но остана завинаги в „Сблъсъкът на титаните“ и в една от версиите на „Граф Монте Кристо“.

Преди да се озовете в Гозо, вероятно ще знаете, че е сателит на Малта. Но ако сте „подковани“ със сериозна информация, ще бъдете подготвени за красивите барокови градчета, които преливат едно в друго като небрежно-артистични махали, за великолепието на спокойните пейзажи, за идиличните средновековни улици и площади, за гледките от причудливите форми на природата, които доказват, че и камъкът се подчинява на тренда „жълто“, за плажовете с червен пясък и за солниците…

Гозо е по-рядко населен и по-спокоен от Малта, но не по-малко харесван. Атмосферата му е лишена от истерията в Малта, която редовно е обсаждана от круизни кораби, преливащи от шопинг маниаци. Разстоянието между островите е само осем километра, които преодолявате с ферибот. Най-добре е да наемете кола, като не забравяте, че движението е вляво – като във всички бивши британски колонии.

Виктория е центърът на Гозо, а местните я наричат столицата Рабат. Катедралата „Успение Богородично“, строена през XVII век, е в стила на Италианския Ренесанс. Базиликите „Свети Георги“ и „Свети Франциск“ са не по-малко зрелищни с позлатените си арки и куполи с витражи и картини. А от крепостните стени на Цитаделата, възстановени от рицарите на свети Йоан след разрушаването им от турците през XVI век, се вижда цялата територия – ниските сгради в бледожълто с прекрасни балкони и високите Божии храмове.

Според  местните легенди именно Гозо е Огигия, където след корабокрушение Одисей попада във властта на нимфата Калипсо. Тя спасява неговия и на другарите му живот, но пък го превръща в свой пленник за 7 години. Това е в сферата на приказното, а е сигурно, че в Гозо има следи от човеци отпреди 7000 години. И те са в храмовете Ggantija – археологията в комплекса е повече от впечатляваща, обектите датират от 3600 г. пр. Хр. Гидовете твърдят, че в Ggantija е кодирана думата ggant – раса на гиганти. Неслучайно тези храмове са смятани за най-старите свободно стоящи в света, предшественици на Стоунхендж в Англия и на пирамидите в Египет.

Spread the love
Written By
More from admin
Новите надежди
Габриела Хърст, Ким Джоунс и Матю Уилямс са на ход като креативни...
Read More
0 replies on “Малки острови – големи изкушения”