Екзоскелет в гардероба

Умопомрачителен е първата дума, която ви идва наум при вида на 3D „стъкления” маникюр. Той е по-скоро произведение на изкуството, отколкото просто дизайн на нокти

От обичайната плоска равнина нейл артът мина в геометрична в буквалния смисъл на думата. Някои извайват цветя върху нокътната плоча, други прикачват миниатюрен кран или фигура от акрил. Но най-модерният в момента маникюр е като че ли направен от стъкло. Необичайни, със сигурност красиви и трудни за носене, обемните нокти са навсякъде: във видеоклипове, на корици на списания, предавания и, разбира се, Instagram. Не се налага да търсите доказателства далеч.

Муранско стъкло

Ако сте едни от над 20-те милиона души, вече изгледали видеото на Росалия и Bad Bunny, сиурно ви е направил впечатление маникюрът й. По- рано певицата се обедини в дует с Били Айлиш. „Стъкленото” изкуство върху ноктите на носителките на „Грами“ и едни от главните музикални трендсетъри предизвика не по-малък интерес от песента Lo Vas a Olvidar. Визуално различни, изпълнителките намериха допирна точка не само в испанския (Били за първи път пее на този език), но и в нейл арта, чиито фенове са. Преди време поп звездата и идол на всички тийнейджъри дори успя да се намушка с дългия си заострен маникюр, докато язди. Но ноктите на момичетата в клипа надхвърлят всичко, което някога са носили  на върха на пръстите. Трудно е да се каже какви точно са невероятните форми, напомнящи ръчно духано стъкло от венецианския остров Мурано. Някои виждат застинали причудливи пръски и мехурчета вода, които се появяват на повърхността по време на дъжд. Други – прозрачни венчелистчета, стигми и мистични насекоми. Зад предизвикателството стои Сожин О. В публикация в Instagram нейл стилистката обяснява, че в работата си е използвала нестандартни стъклени заготовки и прозрачния изграждащ гел The Gel Bottle.

3D принтер

Нямате познат майстор на духано стъкло? Нейл стилистката Ейчи Мацунага също няма, но прибягва до нестандартен подход, обиращ лаврите. Да-да, същата, която заедно със свой колега създаде футуристичните нокти на Бьорк за юбилейната корица на i-D. Необичайният маникюр по време на шоуто на Iris van Herpen Couture SS’21, едно от най-впечатляващите между другото, ще падне присърце на любителите на високите технологии, които не се питат доколко е практичен, стига да е начин за себеизразяване. За техниката, която може да се опише като екзоскелетно (как само звучи!) изкуство за нокти, японката използва 3D принтер. Експериментът с необичайните текстури и форми, нещо средно между прозрачен акрил и бижута за нокти, се оказва изненадващо съзвучен с невероятните тоалети. Самата колекция е посветена на фантастичните същества, родени да отразяват „взаимосвързаните корени” на подземната комуникационна система на мицелите на гъбите (!?). Браво, Ейчи, ти си гений!

P.S. Ще се утвърди ли абстрактният скулптурен дизайн като инструмент за творчество в ежедневието? Едва ли. Но маникюристите определено има по кого да се равняват

Spread the love
Tags from the story
,
More from Свобода Сидерова
Обновяване от Clinique
Не всички линии и бръчки са еднакви. Коригиращият ги серум Smart Clinical...
Read More
0 replies on “Екзоскелет в гардероба”