Опашка от убийци

Мистерия в духа на Шерлок Холмс

Мистерията е вторият най-популярен жанр в литературата, победен единствено от романса. И ако модерната мистерия трябва да излъчи един от най-ярките си представители, той би бил британският писател и сценарист Антъни Хоровиц. Той прави големия си пробив на литературната сцена като автор на детската шпионска и криминална поредица „Алекс Райдър“. Казва, че изречението, променило живота му, е: „Когато звънецът на вратата звънне в три сутринта, това никога не вещае добри новини.“ То е първото от „Алекс Райдър: Стормбрейкър“.

Много време е минало от тези години, поредицата за Алекс Райдър включва множество книги, един сериал на Amazon и филм, който бих избягвала, ако съм на ваше място. Хоровиц пише книги, но не спира и да се занимава с телевизия – „Убийства в Мидсъмър“, „Случаите на Поаро“, криминалния сериал от епохата на Втората световна война  „Войната на Фойл“.

Антъни Хоровиц е един от малцината писатели, избрани от Фондация „Конан Дойл“, който има право да пише за най-известния литературен детектив в света – Шерлок Холмс. Така се появява „Домът на коприната“, а скоро очакваме на български и неговата поредица за Мориарти, в която Хоровиц разказва мистерии, но от гледна точка на злодея.

„Опашка от убийци“ е най-новият му роман у нас и третата книга от една забавна поредица, в която писателят Антъни като участник в мистерията следва по петите студен, но брилянтен детектив – Хоторн, и двамата решават престъпления. Сигурно ще помислите, че е странно да разказваме за една поредица от третата й част, но подобно на романите за Шерлок Холмс, описани от неговия верен приятел д-р Уотсън, и тези за Хоровиц и детектив Хоторн може да бъдат четени самостоятелно или разбъркано.

Вдъхновен именно от поредицата за Шерлок Холмс, в своята версия на детектив Даниел Хоторн   Хоровиц влиза в ролята на неговия биограф и деен участник в заплетени престъпления, които трябва да бъдат решени. Персонажът на Антъни в книгата е по-различен от писателя Антъни, макар книгите да са изпъстрени с доста биографични елементи и случки от реалния живот на писателя. Той и неговият Даниел Хоторн се срещат случайно още в първата книга от поредицата – „Убийството е всичко“, и оттам насетне започват да решават загадки със скоростта, с която Холмс би редил сложни пъзели.

В „Опашка от убийци“ Хоторн и Хоровиц се озовават на идиличния нормандски остров Олдърни за литературен фестивал, прекъснат по средата, когато местен богаташ е намерен убит в дома си вечерта след голямо светско парти. Детективът и писателят остават на острова заедно с група заподозрени, гости на фестивала и жители, всеки от които се оказва не този, за когото се представя. На острова се случват още неприятни неща, докато мистерията се разкрие пред очите на читателя.

Най-хубавото при Хоровиц е, че независимо колко мистерии пише, винаги успява да изненада читателите си.

Ако „Опашка от убийци“ ви допадне и дори ви накара да погълнете цялата поредица за Хоторн, от която са книгите „Убийството е всичко“ и „Присъдата е смърт“, то ви препоръчвам и „Мозайка от убийства“ – мистериозен роман, по който вече има британски сериал с Лесли Манвил в главната роля.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Ирса Сигурдардотир – кралицата на скандинавската мистерия
Разговор за последния ѝ роман „Плячка“ и страшното на хартия За човек,...
Read More
0 replies on “Опашка от убийци”