(Не)любовната история на (не)Нормални хора

Помните ли ученическата си любов? Може би е била бурна, по детски драматична, а може би е жива и до днес…

Романът „Нормални хора“ на Сали Руни завърта сюжета именно върху идеята за пробуждането на тези първи чувства и как те се развиват с годините. Още когато излиза на пазара през 2018 година, книгата предизвиква фурор. Почитателите й са толкова верни, че дори изпадат в крайност да нарекат книгата „най-добрия роман на годината“ и да обявят младата Сали Руни за един от гласовете на новото поколение. Поколението на милениалите.

Сали Руни е само на 27 години, когато романът й излиза и почти веднага печели куп награди. Самата Руни е родена и израснала в Ирландия и не е случайно, че голямата зелена страна е фон на първата й работа като писател. „Нормални хора“ разказва за всичко друго, но не и за нормалността, поне не такава, каквато човек си представя. В едно утопично място, пълно с дълбоко разбрани и лишени от страхове и емоции хора, нормалността би била великолепно качество, по което всеки уважаващ себе си мъж би избрал своята жена. Но тъй като, за зло или за добро, хората са много по-комплицирани, нормалността не е добродетел. На фона на тучния Дъблин Сали Руни ни среща с Конъл и Мариан – съученици в последната година в гимназията, готови да вземат най-доброто от младите си години и гледащи с надежда към бъдещето.

Макар майката на Конъл да е чистачка, а родителите на Мариан да са богаташи, в училищната джунгла двамата са с разменени места – Конъл е популярен и харесван, а Мариан е странна и отхвърлена. Между двамата има силно привличане и много скоро сексът става техният начин на общуване. Поне между четири стени. В истинския живот, те дори не се поздравяват.

Поставени по този начин от самото начало, отношенията между Конъл и Мариан еволюират в игра на тихо надмощие и на криеница на истинските чувства. Защото те са пагубни за нашето общество, както всички знаем. Мариан и Конъл се надиграват като в сложна партия шах, в която всеки е объркан от реакцията на другия и дебне неговия ход, като котка притаена в храсти. Те ту са заедно, ту не са, като моментите на интимност рязко се сменят с моменти на откровена вулгарност. Пред другите те са почти жестоки един към друг, а в същината си и когато са сами има толкова силна доза интимност, че чак боли. 

Възходът и крахът на една връзка през погледа на двамата участници в нея, е винаги любопитно явление. „Нормални хора“ се опитва да направи същото. Година след излизането си книгата се превръща в сериал. В наши дни няма по-голямо удоволствие и по-бърз начин за слава от филмирането на дадена творба. Така Сали Руни, като сценарист и Лени Ейбрахамсън, като режисьор, се наемат да разкажат историята на Мариан и Конъл в точно 12 епизода – нито повече, нито по-малко, с твърдото обещание, че няма да получим повече сезони. Донякъде това е тъжно – нежен, магнетичен, емоционален, дълбок и без претенция „Нормални хора“ заслужава дълъг живот на малкия екран. От друга обаче, това е една от най-добре филмираните книги за последните години и когато продуцентите вземат своеволни решения за продължение без реален източник на история, резултатът е катастрофален.

Историята на Мариан и Конъл е история стара като света. „Това не е любовна история, това е история за любовта“, както гласи цитат от един друг филм. Киното често обича да обърква зрителя, че захаросаната романтика и специалните жестове са нещо присъщо на любовта и любовта изцяло. Забравило е да спомене обаче, че болката, отхвърлянето, прикриването, егото, желанието да си някой друг, желанието да си с някой друг, срамът, а в днешно време и силното отрицание, на каквато и да било дълбочина на чувствата, заемат много повече от любовта, отколкото писането на любовни послания и правенето на сърца в снега. Хората забравят, че ти може да си лош с някого и същевременно да го обичаш безкрайно. Затова и историята на Мариан и Конъл е някак близка и далечна, някак позната като удобни пантофи.

„Нормални хора“ е сериал, който ще ви научи някои неща за любовта, ако вече не ги знаете. А ако ги знаете, ще ви накара да се замислите. Потопете се в странно нормалната история на Конъл и Мариан – сериалът вече е в HBO GO, за да разберете, че дори на другия край на света има някой, който се чувства точно като вас. И това е нормално.       

Spread the love
Публикувано от
Още от Зорница Аспарухова

Nasimo, класикът на стрийт арта

Станислав Трифонов е по-известен като Nasimo,един от най-популярните графити артисти от Източна...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ