По пътя на маслината

Чудили ли сте се някога как точно се произвежда зехтинът и какви разновидности има? Искало ли ви се е да опитате натурален зехтин направо от пресата, без да е минал през съмнителни процедури и прекупвачи? Е, имаме добра новина за вас – през последните години все по-популярен става т.нар. зехтинен туризъм (olive oil tourism). Има агенции, които организират посещения на ферми, запознаване с производствения процес, дегустации и купуване на зехтин и маслини – самостоятелно или като част от общопознавателен тур.

Тази тенденция е част от повишения интерес към гастрономическите турове като цяло. И това не е чудно – те предлагат не само наслада за небцето, но и запознаване отблизо с местните традиции и култури по един съвсем непосредствен начин. Освен това зехтиненият туризъм подпомага местните производители и допринася за устойчивостта на общностите в по-бедни земеделски райони.

Ние, за съжаление, за малко сме се разминали с ресурси за този вид туризъм, който процъфтява на юг от нас. И макар зехтин да се произвежда на различни места по света, включително в Калифорния и Австралия, традиционно сме свикнали да го свързаме със Средиземноморието.

Хаен, Испания

Най-големият производител на зехтин има съответно и най-добре развит зехтинен туризъм. Традицията може да се проследи до две хилядолетия преди новата ера, а археологическите разкопки свидетелстват, че регионът на Андалусия е бил най-големият снабдител на Римската империя.

Днес нещата не са се променили особено. Почти всеки регион на страната произвежда зехтин, но по-голямата част от него идва от южните части. Андалусия отново държи първенството. Само в околностите на град Хаен се добиват 40% от зехтина в Испания и 20% от световния експорт. В миналото маслините са се пресовали със задвижвани от вятъра преси, подобни на вятърните мелници, които познаваме от „Дон Кихот“. Днес те са повече туристическа атракция. Освен зехтин  Андалусия може да предложи още много – история, култура и великолепната архитектура на Севиля, Гранада и Кордоба, както и красивите плажове на Марбея.

Крит, Гърция

Няма как да споменем Гърция и да не се сетим за маслина. Това древно дърво е преплетено с гръцката култура по толкова много начини и споменавано в толкова много митове и литературни произведения – не само плодовете и произвежданият от тях зехтин, но и направените от маслинови клонки венци, с които са награждавани победителите в Олимпийските игри. Богинята Атина дарила маслиново дърво на кръстения на нея град като обещание за благоденствие и мир.

Днес във всяко кътче на Гърция – от Халкидики на север до остров Крит на юг, има маслинови ферми, които с радост споделят опита и продукцията си с туристите. Гръцкият зехтин се счита за най-добрия в света, тъй като 80% от общото производство е най-висококачественият екстра върджин (за сравнение, в Италия този процент е 76, а в Испания – 34). А най-хубавият е от Крит. Независимо дали посещавате Гърция заради морето или заради историята, винаги може да вмъкнете един зехтинен тур в програмата си.

Тоскана, Италия

Какво е dolce vita без италианска храна, приготвена с висококачествен зехтин? Този нектар на боговете се лее в изобилие върху салати, брускети и паста, придавайки им неповторим завършек. Но кое е това, което прави италианския зехтин специален? Според експертите се дължи на разнообразието от сортове. В Италия виреят около 350 различни сортове маслини, всеки от тях със своите уникални и специфични качества и вкус. Производителите на зехтин преценяват дали да ги използват поотделно, или да ги блендират в първокласни смеси с хармоничен аромат.

Зехтин се произвежда в цяла Италия, но най-известни с него са областите Тоскана, Лигурия, Умбрия и Лацио. Нерядко маслината като култура се отглежда комбинирано с лозя, особено в Тоскана, така че може да направите двоен удар – в една и съща ферма да дегустирате и зехтин, и вино. А храната… е, за нея вече казахме.

Spread the love
More from Дона Делова
Джулия Чайлд и вкусът на живота
Bon appétit! от жената, която научи Америка да готви Вероятно сте гледали...
Read More
0 replies on “По пътя на маслината”