Николета Руева: Не е реално и здравословно да имаш кумири

Някъде през 80-те години на XIX век писателят Марсел Пруст попълнил въпросник на английски, даден му от неговата приятелка Антоанет – дъщеря на тогавашния френски президент. Години по-късно този лексикон ще получи неговото име и ще продължава да разкрива любопитни подробности за всеки, който отговори на неговите 31 въпроса. Днес събеседник на DIVA!  е главният редактор на издателство „Кръг“ Николета Руева.

Главната черта на характера ми? Свободолюбие.Качеството, което желая да видя у един мъж? Не е само едно, но когато думите и действията на един мъж са в синхрон, обръщам внимание. Качеството, което предпочитам у една жена? Оправност.Качеството, което най-много ценя у приятелите си? Верността. Главният ми недостатък? Всичките ми са от един спектър: крайна съм и ината. Любимо занимание? Да разглеждам всякакви неща.Мечтата ми за щастие? Раздвоена съм между това да съм в движение и да разглеждам всякакви неща и да си имам голямо семейство. Засега първото печели, но в някакъв момент нещата може и да се променят.

Какво би било най-голямото ми нещастие? Не мисля, че ми предстои, затова не го мисля.Какво бих искал да бъда? Човек с повече време за различни хобита. В коя страна бих желал да живея? Във всяка за малко, докато ги видя всичките. После ще се прибера у дома и ще си кажа, че тук е най-хубаво. Предпочитан от мен цвят? Син и зелен. Любимо цвете? Орхидеята – красива, нежна и трудна за гледане. Предпочитана птица? Щъркелите, защото са красиви, а с постоянството и семейните си навици ми приличат на хора.Към врабчетата изпитвам сантимент заради дядо ми. Харесвам и бързолетите, понеже цял живот летят почти без да спират. Любими автори в проза? Винаги ще казвам Иън Макюън заради умението му да прониква в човешката психика, да измисля добри сюжети и да борави с думите брилянтно. Разбира се, харесвам и Амос Оз, Димитър Димов, Хенри Дейвид Торо, Достоевски, Орхан Памук, Агата Кристи. Любими поети? Къмингс. От българската поезия –Иван Ланджев и Мартин К. Илиев. Герои от романи? Самотният бегач на дълго разстояние. Любими героини от романи? Тези, които няма да разсъждават 200 страници, преди да направят нещо. Предпочитани композитори? Обичам филмова музика, така че Енио Мориконе и Ханс Цимер. Любими художници? Ван Гог, Миро, Матис, Моне, харесвам керамиката на Пикасо. От българските Васил Иванов, Любен Зидаров, Вълко Гайдаров и Николай Райнов, Стефан Кънчев. Моите герои в реалния живот? Нямам герои, нито кумири или авторитети. Това не е реално и здравословно.  Любими имена? Борис, Асен, Михаил, Васил, Ася. Какво мразя повече от всичко останало? В различни периоди от живота си различни неща, но винаги кражбата.Исторически характер, когото презирам най-силно? Предателите. Военно действие, от което най-силно се възхищавам? Не се възхищавам на военни действия и войната за мен не е възхитителна. Реформата, която ценя най-много? Личностната. Природната дарба, която бих искал да притежавам? Да летя или да тичам, без да спирам.Как бих искал да умра? Без да съжалявам за нищо. Сегашното състояние на духа ми? На изчакване, така го усещам. Грешки, които най-лесно бих простил? Тези, които не са умишлени или осъзнати. Девиз? All good things are wild and free (Всички хубави неща са диви и свободни – б.р.), е казал Торо.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Дакота Джонсън и грижата за себе си
През последните пет години актрисата Дакота Джонсън си е извоювала име на...
Read More
0 replies on “Николета Руева: Не е реално и здравословно да имаш кумири”