Женската красота е в различното

„Еротиката не е само в заснемането на голо човешко тяло и не свърша с представянето му на зрителя. Тя е думи, светлина, доверие, желание и вдъхновение“, разказва фотографът Николай Иванов и ни потапя в своя свят

Преди години моя приятелка най-изненадващо сподели, че мечтае да си направи еротична фотосесия. Не била за съпруга й, нито за любовник. Нямало да я показва никъде, но искала да има доказателства за някой ден след 30 години, че е била страхотна мацка на младини. Доста се смяхме над плановете й да използва същите секси снимки и за възпоменателните си фотографии (надяваме се пак за след поне толкова време). „Представяш ли си как ще гаснат мъжете, когато ги видят? Каква красавица са изпуснали“, смееше се тя.

Признавам, че в плановете й ме шокира не желанието да запечата своята голота, а самият процес по снимките. Беше харесала работата на един от популярните у нас еротични фотографи – Николай Иванов. „Улавям женската красота. Можеш да бъдеш нечия муза“, подмамваше посланието му към бъдещи клиенти. От любопитство започнах да следя снимките, които той публикуваше в мрежата, и чаках подходящ момент, за да направим това интервю.

https://www.instagram.com/p/CMkP_Sbpruz/?igshid=1a36vvu4fjm1v

„Мисля, че фотографията ме избра, а не аз нея. В семейството ми няма  потомствен фотограф или артист, така че не съм получил занаят наготово. Нещата отстрани изглеждаха много по-лесни“, разказва историята си Николай. В този начален момент важна роля играе инатът му, който не му позволява да се откаже, когато снимките не се случват по план. „След първите си опити разбрах, че портретната фотография ще заеме голяма част от живота ми. В момента с усмивка мога да кажа, че хобито ми е моя професия“, продължава той.

Пътят му зад обектива започва през 2011 година на шега, докато е на работа в САЩ. Още с първата заплата там си купува мечтания фотоапарат, с който започва да прави снимки на приятелите и на колегите си. Всяка следваща го кара да търси нови и нови техники, да разучава процеса и да търси своя стил. „Все още пазя първите си снимки. Помня всяка фотосесия, разговорите с човека, осмелил се да позира пред мен, мястото, на което сме снимали“, споделя Николай.

Ще му се тогава, преди 10 години, да е имал увереността, с която днес застава зад обектива. Дори в най-смелите си мечти не предполагал, че някой ден ще насочи своите търсения в посока на еротичната фотография и ще е сред най-популярните у нас имена. Тя звучи като мечтаната от всеки мъж работа, но,  разбира се, има своите специфики и – да, изисква усилия, а не е просто хоби.

„Еротичната фотография не е само в заснемането на голо човешко тяло и не свърша с представянето му на зрителя. Тя е думи, светлина, доверие, желание, вдъхновение”, разкрива за процеса той. В него има и немалка доза опознаване с героинята пред обектива му. Гледа на това като възможност да извади наяве онези черти на характера, които иначе всеки от нас крие с маската на делничното поведение. Според него съставките за добрата снимка са три – правилната поза, светлина и емоция. „Първите две са ясни, но какво е емоцията? Емоцията е усещане, възприятие, докосване. Емоцията е най-важната съставка, за да има стойност един кадър“, обяснява философията си той.

Едно от най-важните условия, за да се получи успешна фотосесия, е с клиента му да имат правилната комуникация преди нея. Така по време на снимките няма изненади, които да нарушат ритъма и да притеснят процеса на работа. „Изговаряме абсолютно всичко свързано – от избор на локация до грима, косата, бельото. Мисля, че няма по-хубаво от естествената натурална красота, затова съветвам всички дами да се стремят към това при заснемането на подобна фотосесия. Изграждането на един кадър плюс позирането идва изцяло от мен, което е голямо облекчение за дамите, тъй като повечето страхове идват от това, че не умеят да застават пред камера“, обяснява Николай.

https://www.instagram.com/p/CKb12YupsJu/?igshid=1tas8k5vo46uu

Моментът е психологически и често е свързан с предизвикателството, което самите жени си поставят – да прекрачат една лична граница, за да се видят в различно амплоа. Точно тук и ролята му е много важна – с професионализма си да ги успокои, че резултатът ще е красив, а голотата им ще е в правилната доза,  без да се превръща в пошлост. „Импровизирам винаги спрямо модела, който снимам, и емоцията, която носи със себе си. Всяка жена сама избира рамките на своята голота пред обектива – пояснява той. – Може да звучи банално, но красотата е навсякъде около нас. Виждам я в очите на хората, в движението на тялото, в извивките и най-вече в различното.“

На най-честите опасения на жените, че телата им не са по холивудски съвършени, той има железни аргументи. Изтъква, че за еротичната фотосесия няма определена възраст или фигура, към която трябва да се придържа. Единственото условие е  моделът му да се чувства добре в собствената си кожа и да има желанието да го покаже.

https://www.instagram.com/p/CITTtCipiMo/?igshid=11819pq1zq1aj

„Има много причини, поради които една жена се снима – иска да запечата момента за себе си или да се отърси след преживян тежък период в живота си. Може да иска да се почувства отново сексапилна и желана, а може да е постигнала топформа и иска да я запази за мотивация в бъдеще. Има жени, които искат просто да се погледнат през призмата на фотограф. Има и сесии, които са подарени на някои от моделите от близък човек“, разказва Николай. През последните години интересът към работата и услугите, които предлага на своите клиенти, значително расте. Причините са както икономически – все повече жени отделят средства, за да си доставят удоволствия като лична еротична сесия, така и социални. Не е изненадващо, че много от моделите на Николай използват социалните мрежи и имат нужда от красиво съдържание за тях. А какво по-привлекателно и галещо егото за една жена от фотосесия, в която е уловен еротичният й заряд. И въпреки че често жените сами споделят с гордост работата му в своите социални профили, Николай винаги държи на дискретността в работата. Сам публикува толкова от нея, колкото клиентите му позволяват. Останалото остава между техните четири очи – миг на уловена емоция и открадната красота.

Spread the love
More from Надя Костова
Стела Тенант – моделът, който опитоми дизайнерите
В дните преди Коледа светът се сбогува с още една иконична модна...
Read More
0 replies on “Женската красота е в различното”