Последните утописти

В книгата Utopians креативни визионери от Лондон и Берлин са превърнати в утопични произведения на изкуството от фотографа Феликс Ламерс и гримьорката Ясмин Хайнц. „Всички имаме нужда да мечтаем за по-добро бъдеще”, казват авторите

След дългогодишно приятелство и сътрудничество за големи брандове и фотосесии берлинският портретен фотограф Феликс Ламерс и лондонската гримьорка Ясмин Хайнц решават да снимат съвсем (раз)личен проект. За целта откриват хора, смятани за новатори, визионери или откровени утописти. Идеята си реализират в Берлин и Лондон в продължение на четири години. Сред градската атмосфера на двата мегаполиса те документират живота на своите герои във време на радикални промени. Сега резултатът излиза в книгата Utopians – Visionary People by Felix Lammers&Yasmin Heinz (www.utopians.land).

Включени са портрети на естетически икони и новатори от разно­образни области, обхващащи активизма, архитектурата, модата, киното, музиката, науката, спорта. Сред тях са известните актьори Клеменс Шик и Албрехт Шух, комедиантката Гейл Тъфтс, диджеите Итамар Ашер и Cosmic Caz, Twiin Dance Company, украинската културна общност в Берлин и вдъхновяващата параолимпийска шампионка Флорънс Гарет.

С визия за живота

Актрисите Ема и Белла Бадинг, Берлин 2021

Феликс и Ясмин са обединени от страстта си към творчеството, иновациите и голямото значение на човешките общности като противовес на индивидуализма. „По-важно е от всякога да си сътрудничим и да се обединяваме с близките до нас хора и заедно да допринасяме творчески за по-добро бъдеще. Първата стъпка към промяна често се основава на утопични мисли и сплотяването на съмишленици. Поводът за размисъл може да доведе до подобряване на нашия свят“, твърдят авторите. Според тях споделянето на идеите на утопистите носи надежда за бъдещето.

Затова разпитват своите герои какво ще се случи, как възприемат своето бъдеще, как се виждат след няколко години, каква е представата им за света. „Искахме да разберем с какво желаят да допринесат и какво биха искали да променят. Интересувахме се еднакво и от по-възрастните хора, изобщо от всички, които са създали ясна визия за собствения си живот и действат в съответствие с нея.“

Актьорът Албрехт Шух

Като книга и проект Utopians служи като платформа за различните гласове и гледни точки. През годините двамата развиват „силна творческа синергия“ по думите на Феликс. А това означава, че често един поглед им е достатъчен, за да разберат какво мисли другият. Работата по Utopians той резюмира като „улавянето на вълшебните моменти, които разкриват същността на даден човек“. Ясмин казва, че я привличат „креативните аутсайдери и уличните артисти, които се осмеляват да прекрачват границите“. А за най-голямо предизвикателство в кариерата си намира именно „превръщането им в утопични произведения на изкуството.“

Музикантката Яко Кай

Силен грим на гробище в Берлин

От началото до края проектът се развива спонтанно и интуитивно. Двамата нямат фиксирана идея за крайния резултат от всяка среща. Работят без стилист, нито асистенти на места, които Феликс намира, или в домовете на техните герои. Тяхната „телепатична“ спонтанност означава, че може един от двамата да грабне една чанта и да я сложи на главата, вследствие на което „изведнъж утопичната история оживява“. Или пък включват във визията саксия с цветя, когато човекът отсреща изрази някаква идея. Ясмин и Феликс признават, че макар това да звучи като „съвършена хармония“, истината е, че нерядко доста им се налага да се споразумяват, преди да се спрат на правилната идея.

Сред най-забавните и провокативни е снимачен ден на гробище в Берлин, където са погребани Братя Грим и много артисти, политици и известни хора. „Има такава спираща дъха атмосфера, че почти те поваля, когато влезеш. Ето защо решихме да снимаме актьор на гроб, при това с много креативен грим“, казва Феликс. Иначе по-екстравагантните елементи в портретите съвсем не са задължителни. Винаги „изследват“ цялостно човека пред тях и се опитват да уловят неговите специални черти, много пъти това е движението на ръцете или на гърба.

Украинската културна общност, Берли 2022

Фотографът, снимал големи кампании с участието на Ума Търман, Кейт Бланшет или Софи Марсо, признава, че е свикнал да работи в среда, в която всичко е подготвено, нищо не е случайно. В случая на Utopians обаче използва само налична светлина или малко фенерче. „Трябваше да реша какво мога да направя на дадено място за петнайсет минути и да получа добър резултат. Наистина ми хареса, защото фотографията на място е много по-богата от студийната. Освен това дневната светлина е невероятна, не можеш да я пресъздадеш в студиото“, казва Феликс Ламерс.

Бодър дух в креативно тяло

Режисьорът и актьор Клеменс Шик, Берлин 2022

„Живеем във времена на въпроси и голяма несигурност. Може би всички ние сме малко изгубени и в същото време търсещи, но трябва да останем креативни. Има много творци в тази книга, които надмогват себе си дори по време на война и продължават с търсене на начини за изграждане на по-добър свят. Творчеството и изкуството са много важни и в най-лошите моменти. Всички имаме нужда да мечтаем. Желаем нашата книга също да повдигне духа на хората и да им даде малко надежда, перспективи и възгледи в посока на едно положително ново бъдеще“, казват Ясмин Хайнц и Феликс Ламерс.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Ивайло Харалампиев
Провокаторът Ги Бурден гостува на Джорджо Армани
Грабващ, провокативен и дори скандален – на пръв поглед между характерния стил...
Read More
0 replies on “Последните утописти”