Ориент Експрес без убийство

В най-известния влак в света ще пропътувате бавно и с наслаждение разстоянието от Париж до Истанбул, радвайки се на красиви гледки, изискана храна и обслужване като в кралски палат, но не забравяйте да носите фотоапарат, копчета за ръкавели и хубава книга

Кой не знае Ориент Експрес, кой не е чувал за него! Обезсмъртен от Агата Кристи, легендарният влак с мистериозна слава вече 140 години осигурява на своите пасажери ретро лукс и декадентски разкош, недостижими за съвременните начини на пътуване. Днес бързаме да стигнем крайната дестинация – колкото по-бързо, толкова по-добре, нямаме излишно време за размотаване. В Ориент Експрес обаче времето е спряло. Никой не бърза за никъде, гостите се наслаждават на пътуването, живописните гледки, безупречното обслужване, приготвената от топготвачи храна и отбраните напитки. Може би това е есенцията на истинския лукс – да не бързаш и да цениш красотата на мига.

Не е имало убийство във влака, никога. Но е имало случай, когато нещата са били на косъм. Съпружеска двойка се кара толкова ожесточено, че се налага персоналът да ги разтървава. Все пак завършват пътуването, но в отделни кабини. И с по един чифт дрехи – изхвърлили са взаимно всичките си куфари и чанти през прозореца

Оригиналният Ориент Експрес, собственост на френското дружество Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL), е композиран за първи път през 1883 г. На първото пробно пътуване пасажерите са само мъже и по препоръка на властите носят пистолети. През годините първоначалният маршрут Париж-Истанбул е бил многократно променян, като България невинаги е била част от него. Интересен факт впрочем е, че цар Фердинанд, известен със слабостта си към влаковете, на два пъти за кратко е влизал в ролята на машинист на Ориент Експрес. И многократно в ролята на пътник, разбира се. Легендарният влак е любим на европейските кралски особи и не само. В синьо-златните му вагони са се возили бележити личности на ХIХ и ХХ век като Оноре дьо Балзак, Шарл дьо Гол, Гюстав Флобер, Ърнест Хемингуей, Коко Шанел, Жан Кокто, Джоузефин Бейкър, Агата Кристи, Кемал Ататюрк, кралица Елизабет II, Мата Хари, Марлене Дитрих, Симон Синьоре, Грейс Кели, Ив Монтан.

Облеклото е много важно за пълноценното изживяване. Няма как да сте „прекалено елегантно” облечени в Ориент Експрес. Вечерните рокли и смокингите са задължителни. Все пак няма много случаи в живота, когато може да се облечете наистина бляскаво

Ориент Експрес спира да пътува през 2009 г., падайки „жертва на високоскоростните влакове и нискотарифните авиокомпании“, както се казва в прессъобщението. Днес оригиналните вагони от 20-те и 30-те години на миналия век са собственост на английската компания Belmond, вече под името Venice Simplon-Orient-Express. Най-великолепният влак в света отново свързва европейските градове, а веднъж годишно пътува по оригиналния маршрут Париж-Истанбул.

Всеки вагон крие някаква история, на практика това е един музей на колела. Не пропускайте никаква част от него

Кога, къде и колко

Тази година Venice Simplon-Orient-Express потегля от Париж на 31 май. Ако сте от късметлиите, които могат да си позволят това незабравимо преживяване, ето какво ви очаква на борда.

Две френски модни къщи използват Ориент Експрес за вдъхновение и декор. Chanel заснемат тук през 2009 г. реклама за иконичния си парфюм Chanel No5 с Одри Тоту. Част от кадрите са заснети във влака, а друга част – в негово копие, което се намира в студио. През 2013 г. Louis Vuitton закриват Седмицата на модата в Париж с реплика на вагон в реален размер, движещ се по релси през Лувъра

Ден 1 – Париж

Ще се качите на влака от Gare de l’Est в Париж. Един от стюардите ще ви посрещне и ще ви отведе до купето, където да се настаните и да се потопите в разкош. Вечерята се сервира по-късно в един от вагон-ресторантите, а след това може да се отпуснете в пиано бара в компанията на любимото си питие, преди да се оттеглите за сън.

Ден 2 – Будапеща

Ще се събудите сред красивите гледки на европейската природа, докато влакът пътува към Унгария. Континенталната закуска ще ви бъде сервирана в купето в удобно за вас време, а обядът ще бъде в един от изисканите вагон-ресторанти. Ще се насладите на свободно време на борда на влака, след което ще пристигнете в Будапеща, където ще бъдете прехвърлени в луксозен хотел за вечеря и нощувка.

Сред видните пасажери са Дж. К. Роулинг, Джулия Робъртс, Джон Траволта и режисьорът Уес Андерсън, който е толкова очарован от влака, че пътува с него всяка година. Музикалната гилдия е представена от Питър Гейбриъл и The Rolling Stones

Ден 3 – Будапеща

След закуска в хотела ще направите обиколка на града с екскурзовод и обяд в местен ресторант, последван от кратък круиз по река Дунав. По-късно следобед ще се качите отново на влака и може да се насладите на напитка в бара преди вечеря, докато пътувате към Румъния.

Облеклото е много важно за пълноценното изживяване. Няма как да сте „прекалено елегантно” облечени в Ориент Експрес. Вечерните рокли и смокингите са задължителни. Все пак няма много случаи в живота, когато може да се облечете наистина бляскаво

Ден 4 – Букурещ

Отново ви очаква закуска в купето, свободно време и обяд във вагон-ресторанта, след което влакът ще пристигне в планинския град Синая. Тук ще слезете за посещение на красивия замък Пелеш, след което отново ще продължите пътуването си към Букурещ. Очаква ви кратка обиколка на града, настаняване в хотел и вечеря в местен ресторант.

Ден 5 – България

След закуска в хотела ще потеглите към България и ще спрете във Варна за кратка почивка и обяд. Влакът продължава към Истанбул, а последната ви вечеря на борда ще бъде грандиозна и запомняща се.

Ден 6 – Истанбул

Рано сутринта ще влезете в Турция и ще се наслаждавате на красивите гледки, докато закусвате. Специалният обяд на борда е вдъхновен от турската кухня, а скоро след това Venice Simplon-Orient-Express ще пристигне в крайната точка на пътуването – Истанбул.

Както може да се очаква, цените за 6 дни в разкош плюс богата програма не са никак ниски (меко казано) и варират от 17 500 до 57 500 британски паунда на човек в зависимост от типа настаняване. Какво да се прави, легендарните преживявания струват скъпо. Вариант е да се присъедините само за част от пътуването, както е модерно сред инфлуенсърите, колкото да се снимате и да се тагнете.

Spread the love
More from Дона Делова
Цвете Поп: Живеейки само на рутина, остаряваш по-бързо
Ако не работиш по собствените си мечти, ще работиш цял живот за...
Read More
0 replies on “Ориент Експрес без убийство”