Мълчаливите гиганти от Рапа Нуи

Един от най-загадъчните острови в света мами въображението на пътешественици и на обикновени туристи

Великденският остров или Рапа Нуи, както е името му на полинезийски, е едно от най-изолираните населени места на Земята, малка точица в безкрайното синьо на Югоизточния Пасифик. Най-близките му съседи са миниатюрните острови Питкерн на около 1 900 км, а най-близката континентална точка е Чили на около 3700 км. Звучи малко самотно, нали!

Въпреки тази откъснатост обаче повечето хора са чували за Великденския остров поради една-единствена причина – огромните каменни статуи, наречени моаи. Всяка година строгите им лица привличат над 100 000 туристи на малкото парче земя с едва 5700 души население. Макар да се води владение на Чили, жителите му са предимно полинезийци, които говорят местен диалект редом с испанския.

Пазителите на острова

Нищо общо с Чили нямат и моаите. Тези статуи със странни, почти анимационни лица и непропорционално големи глави, близо 900 на брой, са разпръснати из целия остров. Смята се, че са изработвани между X и XVII в. от полинезийското племе рапануи, заселило се тук през V в. Местните каменоделци вадели блокове от базалт или шуплест варовик от вулкана Рано Рараку, разположен на километър от брега, а издяланите моаи след това били откарвани към предварително определените им места из острова. И до днес учените все още спорят как точно е ставало това – с въжета, с търкаляне или с дървени шейни. Представете си само – най-високата от статуите е над 10 м и тежи 82 тона, а дори по-малките не падат под 50 т. Впрочем  „непропорционално големи глави“ е условно казано. Преди няколко години при разкопки се установи, че фигурите имат и тела, заровени под земята (или по-скоро затрупани с вулканична пепел), така че реалната им височина е поне двойно по-голяма. Не се знае със сигурност и как са поставяни шапките от червен камък върху част от моаите. В изоставена каменоломна са открити над 400 недовършени фигури, една от които с височина 20 м. Защо местните жители внезапно са спрели да правят моаи? Поредната загадка.

Поредна, но не последна – не се знае и точното предназначение на каменните гиганти. Според най-популярната теория те изпълняват ритуални функции и са издигнати в памет на предците. Разположени са винаги с гръб към морето и поглед към вътрешността – това е начин да излъчват своята мана (свръхестествена закриляща сила) към потомците. Статуите се намират върху полегати церемониални площадки, наречени аху. Най-пълната и най-често посещавана в момента от общо 300 аху на острова е Тонгарики с 15 различни на ръст моаи.

Смята се, че упадъкът на полинезийската култура на острова е свързан с нахлуването на европейските колонизатори през XVII в. Сред „подаръците“, които донесли на местното население, били непознати болести, отвеждане в робство, конфликти и изтребление подобно на сценариите в други краища на света. Някои от моаите също били отмъкнати за чуждестранни музеи. Малка стъпка в поправянето на тази несправедливост е скорошното решение на Чили да върне статуя от музея в Сантяго отново в земите, към които принадлежи.

Тройка вулкани и още…

Макар моаите да са основният туристически ресурс на Рапа Нуи, не са единственият. Вулканичният релеф на острова е формирал драматично крайбрежие с изрязани заливи и назъбени скали. Има три основни вулкана, но само един – Рано Кау, е лесно достъпен без водач. В близост до него има малък музей, разположен в реставрираното церемониално село Оронго. Може да се разходите по ръба на дълбокия 400 м кратер и да надникнете в него, както и да се насладите на гледката към две малки островчета –  Моту Ити и Моту Нуи, които се издигат в океана на километър от брега. За посещение на другите два вулкана може да се присъедините към някой от организираните турове с водач.

Заради скалистото крайбрежие Великденският остров не е точно тропически плажен рай. Общо взето, вариантите са два – основният плаж Анакена на северния бряг, на който според легендата за първи път са стъпили заселниците, и по-малко популярният Овахе. Освен плажуване във водите около острова може да се практикува гмуркане и шнорхелинг. Един от най-големите морски резервати в света е създаден тук през 2017 г. и топлите му чисти води са идеални за наблюдаване на морския живот, а при повече късмет – и за плуване редом със зелени морски костенурки.

Вътрешността на острова пък предлага възможности за разходки и катерене, посещаване на някои от многобройните пещери и разглеждане на археологически обекти. Интересен е така нареченият Пъп на света – кръгъл камък, за който местните вярват, че съдържа тайните на Вселената и фокусира най-важните енергийни линии на планетата. Загадка са останките от крепостни стени, построени с незнайно каква цел. Загадка е и откритата тук писменост – единствената, създадена в тази част на света и все още неразчетена. Изобщо – толкова малък и отдалечен остров, а толкова много загадки!

Кога и как

Ако решите да посетите това съкровище на другия край на света, планирайте пътуването си внимателно и до най-малкия детайл заради разстоянията, цените и факта, че това е от преживяванията, които се случват веднъж в живота. Поне три дни престой ви трябват за основните забележителности, а ако искате да се отдадете на спокойствие и на други активности като гмуркане, разходки и езда, нека да са пет. След като така и така сте стигнали дотам, комбинирайте го с Чили, където също има много за разглеждане. Няколко български агенции предлагат посещение на Великденския остров като част от екскурзиите си до Чили.

Ако сте по-авантюристично настроени и искате сами да организирате престоя си, трябва да знаете някои основни неща. Летището се намира до Ханга Роа, единствения град на острова. Дотам се лети само с авиокомпанията LATAM, която има ежедневни полети от и до Сантяго, столицата на Чили, като полетът е около 5 часа и половина. Туристическите визи се предоставят при пристигане на летището. В Ханга Роа има банкомати и чейндж бюра, но е добре да имате и пари в брой. Местната валута е чилийски песос, на някои места приемат и щатски долари. Може да наемете автомобил или велосипед за разходките си, ако искате повече самостоятелност.

В Ханга Роа има доста места за настаняване в различен ценови клас – къмпинги, хостели и по-луксозни хотели. Като цяло цените са по-високи от тези на континента, това се отнася и за заведенията за хранене. Морската храна е вкусна и разнообразна, а един от традиционните специалитети – куранто, се приготвя върху нагорещени камъни в дупка, изкопана в земята.

Климатът на Рапа Нуи е субтропичен, с температури между 16° и 25°С. Островът може да бъде посещаван целогодишно, най-топлият период е от декември до април. Най-влажните месеци са от април до юни и ако планирате посещението си тогава, не забравяйте чадър. Ако искате преживяването ви е да е още по-вълнуващо, може да го съчетаете с някой от ежегодните фестивали – Tapati Rapa Nuiв началото на февруари, двуседмична феерия от музика, танци и традиционни костюми, Semana Santa през март или април, който отбелязва Страстната седмица, и Día de la Lengua Rapa Nui през ноември, който празнува местния език с различни културни събития.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Лайла Грейс Мос, подобрената версия на Кейт

На 19 години Лайла Грейс Мос Хак много прилича на майка си...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ