Оскар Айзък – коя не би искала да й пее в леглото

„Работата ми винаги е една и съща за мен. Между „начало“ и „стоп“ – това е моето място. Без значение колко голяма е продукцията, това все още е моето пространство. И то е свещено”, казва Оскар Айзък

За някои Оскар Айзък се превърна в обект на обожание след премиерата на сериала „Сцени от един семеен живот“, в който си партнира с Джесика Частейн. И то така си партнира, че ги заподозряха в нещо повече от игра на влюбени. 

„Двамата сме близки приятели и това ни прави и много ефективни. Познаваме се толкова добре, така че не изразходвахме енергия в опити за създаване на интимност или за да отговаряме на въпроси като: „О, не съм много сигурен как се чувства или какво мисли тя за това или онова. Карам ли я да се чувства неудобно? Казах ли твърде много? Иска ли да говорим за това?“ Нямаме тези проблеми.“

Джесика Частейн пък споделя, че тъй като снимали без дубльори доста натуралистичните секссцени в минисериала, на който той е и продуцент, тя се чувствала малко нервна. Оскар обаче я успокоявал освен с няколко глътки бърбън преди началото на снимките и като между дублите й пеел една песен, която страшно много й харесвала. Казвал й: “Представи си, че тук няма никой. Няма страшно.” И тогава тя помислила: “Добре, просто го погледни…”

Оскар Айзък и Джесика Частейн се познават от над 20 години, когато заедно започват да учат в „Джулиард“ – едно от най-престижните училища по изкуства, танци и драма в света.

Не, той не е латиноактьор

Роден в Гватемала, но пораснал в Маями, Флорида, Оскар Айзък Ернандес Естрада носи във вените си гватемалска жилка от страна на майка си и кубинска кръв от страна на баща си, лекар пулмолог. Може би затова и до днес етническото разнообразие на образите му на големия и на малкия екран шокира някои хора. Ще ви изброим само малка част от ролите, които е играл: смесен европеец, египтянин, поляк, англичанин, французин, мексиканец, източнотимурец, индонезиец, италианец, грък, кубинец, израелец и арменец.

„Много съм щастлив с наследството, което имам заради произхода си, но не искам да бъда възприеман като „латиноамерикански актьор“. Оскар Айзък описва възпитанието си от малък като „много християнско“. Въпреки това той не се отличава с изключителни добродетели като дете и юноша. „Веднъж пуснах пожарогасител във фитнеса, оскверних един стенопис в училище, просто правех много глупави неща.“ Буквално посаден в частното училище Westminster Christian, което никак не му пасва, в крайна сметка е изключен позорно оттам.

Откъде идват песните

По време на обучението си в средното училище Оскар Айзък открива първата си голяма страст – музиката. Започва да свири на китара, когато е на 12, а на 15 прави собствена група в гимназията. Няколко години по-късно вече е основател и вокалист на пънк бандата The Blinking Underdogs. По времето на развиващата се стремително кариера в пънка се облича и води така наречения жаргонно straight edgelife. Групата му става доста успешна и дори подгряват някои от участията на Green Day и The Mighty Mighty Bosstones. За актьорството го открива Джон Родаз – създателят на Area Stage Company. Оскар и до днес е приятел с човека, открил го за сцената. Често по негова молба участва в пиеси, които се поставят в Area Stage Company. И най-напред с Родаз споделя новината, че е получил ролята на пилота По Дамерън в „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Любопитна подробност е, че по сценарий героят му трябва да бъде убит, но запленени от харизмата на Оскар Айзък, сценаристите правят промени в първоначалния замисъл за съдбата на героя му.

Пътят към “Истинския Люин Дейвис”

„Спомням си, че когато дойдох в Ню Йорк за първи път, за да играя в една пиеса, минах покрай „Джулиард“ и си казах: „О, чувал съм за това място“. Кандидатствах като на шега и накрая влязох“, казва Оскар Айзък за посвещението си на актьорската кариера.

Още след първата година в училището той снима един от първите си филми „Всичко за Бенджамините“ и става част от Група 34 – актьорско общество в отдела по драма. Именно там и тогава се заражда приятелството му с Джесика Частейн. И макар в периода от стъпването му в „Джулиард“ до завършването му да не спира да снима и да работи – Айзък играе в няколко филма и дори е Ромео в „Ромео и Жулиета“ като част от фестивала „Шекспир в парка“ – големият му пробив идва с ролята на идеалиста и отхвърлен музикант Люин Дейвис в музикалната трагикомедия „Истинският Люин Дейвис“ на братя Коен. „Това е роля, която се появява веднъж в живота. И аз наистина се потопих в света на филма, в света на Гринуич Вилидж от 60-те години, на Ню Йорк във времето преди ерата на Боб Дилън. Потопих се в образа на този герой, който отчаяно иска да успее, но също така и да се провали. И пак благодарение на ролята научих онзи музикален репертоар, с който не бях запознат дотогава. Бих казал, че определено намерих образа чрез музиката. Мисля, че това е прозорецът към душата му, единствената му връзка с хората отвън.“

Многопластовият актьорски талант

„Истинският Люин Дейвис“ отваря вратите на Оскар за Холивуд и света на голямото кино. Буквално за няколко месеца той се превръща в секссимвол, номиниран е за „Златен глобус“ и получава три сценария на три филма, в които продуцентите искат да играе главната роля. Така се случват „Двете лица на януари“, „Най-бруталната година“, където за първи път играе с Джесика Частейн – и да, двамата отново са двойка – и разкошният минималистичен психотрилър „Ex Machina: Бог от машина“с Алисия Викандер. Люин Дейвис отваря вратите към „Междузвездни войни“ и X-men – франчайз, на който Оскар Айзък е фен от дете, както и към епичното приключение от края на този октомври – „Дюн“. Носи му първа номинация за „Златен глобус“ и вниманието на сценариста Дейвид Саймън, избрал го за главната роля в минисериала „Дръзки“, който пък му носи първи „Златен глобус“. „Сцени от един семеен живот“ може да му донесе и втора златна статуетка, толкова е добър в него, направо неустоим.

Истинският му семеен живот

За разлика от Джонатан и Мира – образите на Айзък и Частейн в драматичния сериал, актьорът няма проблеми в личния си живот. В живота му има две важни жени. Първата е Мария Миранда, с която излиза още докато учи, а през 2007-а двамата обявяват годежа си. Три години по-късно медиите  спекулират, че Айзък май се е оженил. Но когато настъпва звездната му слава, той се появява подръка с датската режисьорка Елвира Линд. Двамата се запознават, докато той снима „Истинският Люин Дейвис“. Ражда се синът им Юджийн, кръстен на майката на Оскар, за която Елвира се грижи всеотдайно до смъртта й. Потресен от загубата, Оскар Айзък бърза да създаде свое семейство. С Елвира се женят през 2017-а и скоро след това се сдобиват и с втория си син – Мадс. Живеят в Бруклин.

Съпругата на Оскар Айзък присъства на всяка от премиерите му, включително и на тази на “Сцени от един семеен живот” в Кан. Тя го режисира за първи път в драмата The Letter Room, която се появи в края на 2020-а, и се очаква двамата да работят по още много проекти заедно. Може би и по някой, който ще му донесе „Оскар“.

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Кино за пътешественици
С липсата на каквито и да било изгледи за пътуване и с...
Read More
0 replies on “Оскар Айзък – коя не би искала да й пее в леглото”