Кралици с корона от паста

Четири жени, за които готвенето е страст, професия, любов и социална позиция

Фотография / Getty Images, личен архив

Кулинарни шоута – художествени, риалити или документални, се гледат с настървение, с което малко дете зяпа голяма шоколадова торта. Шефове много, рецепти безброй… Но една от най-известните световни кухни е тази на Италия. Да вдигне ръка този, който поне веднъж не е отишъл до точка в топлата гостоприемна страна само за да хапне паста, пица и пармиджано. Нашите паста кралици са от различни точки на света, но Италия и любовта към най-вкусния въглехидрат е обединяващото звено.

Надя Катерина Мунно
@the_pastaqueen

По-известна като Pasta Queen (Кралица на пастата), Надя е Инстаграм и телевизионна звезда, майка на четири деца. Както тя казва, „за мен Рим винаги ще е моят дом“, макар в момента да живее в Америка. Вярна на корените си, готви с италианска страст, като показва вкусни рецепти, хвърля лъжици и ръкомаха. „Родена съм и израснах във Вечния град и прекарах детството си, заобиколена от паста. Моето семейство, известно в Рим като „макарони“, прави паста и вино в нашата фабрика в Южна Италия от 1800 г. От много малка ме учеха как да правя домашна паста и съм вечно благодарна на моите лели и баба ми за това. Часовете в кухнята, заобиколена от жените, които обичам, с някоя теленовела за фон, бяха ключови в живота ми. Направиха ме това, което съм, и вдъхновиха The Pasta Queen.“ Може да видите шоуто ѝ в платформата на Prime или да я потърсите онлайн.

Талиатели с трюфели

Съставки:
4 супени лъжици масло,
нарязано на малки парченца
50 г черен трюфел
сол на вкус
½ чаша ситно настърган пармезан
1 пакет талиатели (Надя ползва домашно приготвени от яйца и брашно, рецептата е в сайта ѝ)

Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в тиган на среден огън. Настържете трюфела на ситно ренде над тигана. Свалете от котлона, за да се смеси с маслото. Кипнете вода в голяма тенджера, посолете, за да има вкус на добре подправена супа. Добавете пастата и гответе само за няколко минути. Отцедете пастата, но запазете водата. Сложете пастата в тигана и включете котлона, добавете настърган пармезан и един черпак от водата от пастата. Комбинирайте, за да създадете перфектен крем. Сервирайте с допълнителните стърготини от трюфела и пармезан на вкус.


Силвия Колока
@silviacollocaofficial

Силвия е родена в Италия, но живее в Сидни. Обожава храната от родината си и я готви страстно всеки ден. „Въпреки че нямам обучение по готвене, това, че от малка съм възпитана чрез храната и готвенето на майка ми и баба ми, трябва да се брои за нещо! В професията си съм актриса както на сцената, така и на екрана.“

Вярна на тези думи, Силвия готви през свободното си време и успява да го комбинира с роли и участия. Нейният сайт се нарича Silvia‘s Cucina. „Поканени сте в моята кухня, за да споделите непретенциозните вкусни рецепти, които се предават в семейството ми от поколения. Моята храна е традиционна и в нея е вградено наследството от ръцете на майка ми и баба ми (тези ръце, винаги работещи върху някакъв сос или заровени в тесто). Откакто напуснах Италия преди осем години, видях колко много италианската храна е обичана по света. Но също така разбрах, че това е кухня, която се възприема като богата и мазна, към която трябва да се подхожда от време на време, и то с известна предпазливост. В „Кухнята на Силвия“ се стремя да променя това погрешно разбиране, като показвам как готвя всеки ден автентична здравословна италианска храна. Италианците са изключително страстни и мнителни по отношение на храната, нейното приготвяне и консумация и аз не съм изключение!“

Фусили с тиквички

Съставки:
3 с.л. зехтин екстра върджин
2 скилидки чесън, обелени,
намачкани с длан
1 малка глава червен лук,
нарязан на ситно
3 зелени тиквички, нарязани на кубчета
1 чаша домашно приготвена доматена паста или нарязани домати от консерва
сол на вкус
3/4 пакет паста фусили
листа пресен босилек и целина
прясно смлян бял пипер и прясно настърган пекорино за поръсване

Начин на приготвяне:
Започнете, като кипнете подсолена вода в голяма тенджера. Загрейте зехтина в средно голям тиган, добавете лука и чесъна и гответе за 3-4 минути, или докато лукът омекне. Добавете тиквичките и гответе още 5-10 минути, или докато станат леко златисти и омекнали. Добавете домата, овкусете със сол и гответе 5-10 минути на средно слаб огън. Когато водата заври, сложете фусилите. Разбъркайте добре, за да не залепнат за дъното. Когато са готови, с помощта на черпак добавете малко от водата от пастата. Извадете пастата от тенджерата и я пуснете направо в тигана с тиквичките. Разбърквайте на силен огън 1 минута. Добавете накъсани листа босилек и листа целина. Сервирайте с малко прясно смлян бял пипер и настъргано пекорино.

Джоан Палмаро
@joannepalmaro

Актриса и сценарист с френско-италиански произход, чийто свободолюбив чар я отвежда от целунатото от слънцето крайбрежие на Италия до очарователните улици на Париж. Джоан носи примамлива грация, напомняща за безвремието на Брижит Бардо, и има огромна страст към създаването на изискана кухня. Джоан обича много неща и едното е изкуството на домашно приготвената италианска храна. „Винаги ми е било приятно да прекарвам по-топлите месеци от годината в Италия. И дори когато съм вкъщи в Париж, правя паста с пресни сезонни продукти, за да ми напомня за вълшебните пролети и лета, които съм прекарала на Средиземно море. Градински домати, пресен босилек, моцарела и, разбира се, най-добрият зехтин – не е много сложна рецепта, но красотата ѝ е в нейната простота. Като съм родена в Ница, на пресечната точка между две култури, храната винаги е била важна част от живота ми. Приятели, семейство, любов, радост – усещам всичко във всяка хапка.“

Паста Primavera per Una

Фотография / iStock

Съставки:
150 г спагети, зехтин
сол и черен пипер
1 скилидка чесън
1 биволска моцарела
шепа листа босилек
пармезан
6 чери домата

Начин на приготвяне:
Мариновайте нарязаните на четвъртинки чери домати със зехтин, сол и черен пипер, чесън и парченца босилек. Настържете пармезана и го оставете настрана в купа. Нарежете моцарелата на кубчета. Сварете спагетите ал денте в предварително осолена и кипнала вода. В купа смесете спагетите и маринованите чери домати. Отгоре се слагат кубчетата моцарела. Поръсете с много пармезан, листа босилек и струйка зехтин. Добавете сол и черен пипер на вкус.

Джада де Лаурентис
@giadadelaurentiis

Тя се описва простичко: „Аз съм шаф-готвач, майка, автор на кулинарни книги и ресторантьор.“ Джада де Лаурентис е носител на наградата Emmy за телевизионна личност на Food Network’s Everyday Italian с различните си телевизионни шоута, които води от години и които може и да сте гледали по някои от кулинарните канали. Освен това е съдия във Food Network Star и Winner Cake All, сътрудник на NBC Today Show и е успешен ресторантьор с GIADA и Pronto by Giada в Лас Вегас. Родена в Италия, майка ѝ е известната актриса Вероника де Лаурентис. Но Джада има други планове за себе си. Заминава да учи кулинария в Париж с идеята да стане сладкар. Но чувствайки се комфортно пред камерата, бързо се превръща в шеф-готвач в различни състезания и програми. Така се връща и към корените си и от сладкиши минава към паста и традиционна италианска кухня. Днес е автор на девет готварски бестселъра на New York Times, включително най-новата ѝ книга Giada’s Italy, в допълнение към поредицата от книги за деца Recipe for Adventure. Джада стартира платформата за начин на живот и електронна търговия Giadzy.com през 2017 г., която показва нови рецепти, забавни съвети и съвети за пътуване.

Паста с карфиол и хлебни трохи

Съставки:
1 1/2 карфиол, начупен на дребно
1 пакет паста орекиети
1 чаша галета (хлебни трохи)
1/2 чаша сурови тиквени семки
1/4 чаша зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 парче лимон
1/2 чаша настъргано сирене пекорино
1/2 чаша нарязан магданоз

Начин на приготвяне:
Сложете на котлона голяма тенджера с подсолена вода. Когато заври, пуснете карфиола и го бланширайте за около 3-4 минути. Извадете го и го оставете настрана. В голям тиган препечете трохите хляб, докато покафенеят. Оставете ги настрана.
Сварете пастата, докато стане ал денте. В тигана сипете зехтин, затоплете го и сложете карфиола и нарязания чесън, като ги задушите за около 2 минути. Отцедете макароните (запазете една четвърт чаша вода от пастата). Добавете пастата в тигана с 1/4 чаша вода за паста. Добавете лимонов сок, сирене пекорино и магданоз и разбъркайте добре. Добавете сол и черен пипер. Свалете от котлона и разбъркайте със запечените хлебни трохи.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Зорница Аспарухова
Мадс &Николай: Скандинавските десет разлики
Единият е злият софистициран и манипулативен д-р Ханибал Лектър, другият – подмолният,...
Read More
0 replies on “Кралици с корона от паста”