Какво четем от зимния панаир на книгата?

Getty Images

Зимата е настъпила над града, като тежките ботуши на някой човек. Макар реално още да не се радваме на истински и пухкав сняг, то студеното време вече ни приканва да прекарваме по-малко време по улиците на града и повече у дома на топло.

Освен това празниците наближават, а с тях и времето за подаръци. Книгата винаги е един добър подарък. Бъдете сигурни. Затова Панаира на книга, който тази година ще се проведе в НДК тече с пълна сила. И може да ви помогне в избора на добро четиво. Качествената литература е нещо, от което нито един човек не трябва да се лишава. Панаира предлага ред интересни четива – стари и съвсем нови, и задължителната отстъпка, с която може да ги вземете. Нашият списък може да ви помогне в избора, както на нещо подходящо за вас, така и за подарък.

В изолиран резерват, обявен за защитена зона, се случват странни неща. Изчезват хора и животни, свидетели се кълнат, че са видели необясними феномени, а местните не смеят да приближат мястото и мълвят поверия за страховито същество, което обитава дъното на мистериозно езеро. Възможно ли е да става дума за глупаво суеверие… или слуховете за кръвожадни обитатели от древността ще изплуват на повърхността и в крайна сметка ще се окажат истина?
(изд. Orange Books)

С две анимационни и две игрални адаптации, с милиони продадени копия по цял свят книгата на Доуди Смит остава в канона на световната литература с вечните си послания за доброто, смелостта и приятелството. Трогателна е самоотвержеността на героите, които на Бъдни вечер се впускат в опасна акция, за да спасят своите любими същества.
(изд. Рижко)

Нов завладяващ роман от Рута Сепетис. Подобно на останалите й неща и тази книга е базирана на историческо събитие, в което е преплетена човешка история.
(изд. Сиела)

Корморан Страйк и Робин се завръщат за поредното приключение излязло от перото на Робърт Галбрейт (Дж. К. Роулинг). Класическа детективска история с обрати и провокации, интересни персонажи и интриги.
(изд. Колибри)

Ясмина Реза – кралицата на съвременната драматургия, изкушава почитателите си у нас и с роман. „Вавилон“ е черна комедия за парти, завършило с убийство. Главната героиня Елизабет Жоз е прехвърлила шейсет години. Прелиства албума „Американците“ със снимки на корифея Робърт Франк и се връща към картини от собствения си живот. Спомените от младостта ѝ се редуват с тези отпреди две години, когато събира приятели и съседи на пролетно парти, а то завършва с убийство.
(изд. Лист)

Нова книга от поредицата „Как да мислим и постъпваме като…“. Издадена по повод 50-годишнината от смъртта на модната икона. Когато чуем „Коко Шанел“, незабавно се сещаме за модата, за жената и за Париж. Габриел Шанел, известна като Коко, е не само гениална дизайнерка, направила революция в женската мода, а и несъмнено първата „инфлуенсърка“ в историята.
(изд. Intense)

Уолис и Едуард. Любов, по-силна от корона е проникновеният, завладяващ опит на английската авторка Уенди Холдън да изследва миналото и да разкрие душата на най-скандалния крал на своята родина.
(изд. Емас)

Чандлър Бинг е един от най-обичаните герои от ситкомите на всички времена. Неговият шантав чар забавляваше зрителите на „Приятели“ цели 10 години. За Матю Пери обаче дългогодишните фенове на продукцията си спомнят, че лудориите на неговия герой на екрана прикриваха някои сериозни борби, тъй като актьорът се бореше със своите зависимости. В предстоящите си мемоари Пери ще изложи всичко това на показ.
(изд. Рива)

„Зимните хора“ е най-известната творба на майсторката на страховити истории Дженифър Макмеън. В този роман писателката не изневерява на себе си: тя не крие, че една от основните ѝ цели е да накара читателите си да се страхуват, а най-голямото признание – да разбере, че след прочита на нейна книга, е имало хора, които не са посмели да изгасят лампите в спалнята си за през нощта.
(изд. Benitorial)

Част от класическата криминална поредица на Британската библиотека, този роман на Мейвис Дориъл Хей ще зарадва всеки почитател на мистериите. В навечерието на Коледа всички членове на рода Мелбъри се събират в имението Флаксмиър. Такова е желанието на патриарха на фамилията сър Озмънд. Той има свои възгледи за това как трябва да се отбележи светлият празник, а тази година е решил един от гостите да раздаде подаръци на всички, преоблечен като Дядо Коледа. Именно този „Дядо Коледа“ ще открие досадния домакин с дупка от куршум в главата в неговия кабинет.
(изд. Еднорог)

Малкълм Гладуел е практик, а новата му книга е важен източник на съвети за това как наистина да опознаете околните… Гладуел блестящо излага аргумента, че трябва да спрем да вземаме нещата за даденост, да осъзнаем, че никой не е истински прозрачен и да разберем, че (човешкото) поведение е обвързано с невидими обстоятелства.
(изд. Жанет-45)

Любимият на читателите инспектор Гамаш е изправен пред нов заплетен случай! Шестнадесетият роман от популярната поредица излиза на български език броени дни преди премиерата на „Трите бора“ – новия сериал на Amazon Prime, който може да гледате у нас съвсем скоро на платформата на HBO Max, вдъхновен от книгите на Луиз Пени, с Алфред Молина в главната роля. „Всички демони са тук“ ни отвежда в Париж, за да покаже, че дори в Града на светлините дебнат сенки и понякога дори истината не е достатъчна, за да разсее мрака.
(изд. СофтПрес)

Докато тазгодишната носителка на Нобеловата награда за литература Ани Ерно подготвя речта си за церемонията на 10 декември, на български език
излезе романът ѝ „Годините” . Той е смятан за най-значимата ѝ книга и мнозина го сочат като причина да бъде отличена. Героинята на „Годините” говори за себе си в трето лице. Чрез снимки и спомени, останали от събития, думи и вещи, тази жена предава своето усещане за годините, изнизали се от Втората световна война до наши дни.
(изд. Лист)

Кога животът си струва да продължи и какво се случва, когато установиш, че не си заслужава? Този екзистенциален въпрос провокира героите на известния британски автор Уилям Бойд в един от най-новите муромани „Трио“, определян от критиката и като негов шедьовър.
(изд. Кръг)

Популярните български писатели, художници и аниматори Сотир Гелев и Пенко Гелев отново изненадват децата с нова съвместна книга. „Коледният случай на детектива Филип“ започва с изчезването на стотици котки в града, което си е същинска мистерия. През това време детективът и неговият помощник, кучето Дарвин, скучаят, докато известната актриса Доли Блу не ги наема да открият любимата й котка Хули.
(изд. Enthusiast)

Легендарният разказвач Стивън Кинг слиза дълбоко в кладенеца на своето въображение в този завладяващ роман за седемнайсетгодишно момче, което наследява ключ за паралелен свят, в който доброто и злото са вкопчени в ожесточена борба и залогът е изключително висок – за онзи свят и за нашия.
(изд. Бард)

Последвайте големия учен Ричард Докинс в увлекателно пътешествие из доказателствата за еволюцията, които излизат наяве и се допълват взаимно сред смайващите открития от всички клонове на съвременните научни изследвания.
(изд. Сиела)

„Град под обсада“ от Богдан Русев е завладяваща история, вдъхновена от майсторството на кралицата на криминалния жанр – Агата Кристи. Още по-загадъчна, заплетена и напрегната, книгата позволява на читателя да се убеди от първо лице, че успехът на тандема Филипова – Бързаков от „Вечен град“ не се дължи на случаен късмет. Находчивостта и прозорливостта на психоложката в комбинация с наблюдателността и нюха на бармана създават блокада, от която никой убиец не може да се измъкне.
(изд. СофтПрес)

В унисон с промените в обществените нагласи Льо Каре се откъсва от сюжетите на Студената война и ни предлага вместо тях една сложна плетеница от правителствена корупция, оръжейна търговия и междуличностни интриги, в която едва доловимите граници между бизнес и правителства и между политика и престъпност се размиват почти до безсмисленост.
(изд. Колибри)

След десетилетие почивка с художествената литература американският комик Уди Алън решава отново да ни разсмее, както никой друг не умее. Седнал зад пишещата си машина у дома, той създава едни от най-забавните си разкази – по хумор и оригиналност сравними само с „Ако импресионистите бяха зъболекари“ и други негови бисери.
(изд. Кръг)

Чарли и Ник са в едно и също училище, но никога не са се срещали… Докато един ден не се налага да седнат на един чин. Двамата бързо се сприятеляват и скоро Чарли хлътва сериозно по Ник, макар да не смята, че има шанс с него. Но любовта винаги е способна на изненади и скоро се оказва, че Ник е заинтригуван от Чарли, повече отколкото и двамата осъзнават. Това е втори том от тяхната история.
(изд. Orange Books)

В едно далечно царство, в едно далечно господарство… малко момиче живяло щастливо със семейството си в Москва. Но една лятна нощ всичко се променило и момичето останало самичко с майка си. От всички неща, които можела да помести в скромния им багаж на път за Лондон, майка ѝ избрала да вземе със себе си колекцията си от порцеланови кукли.
(изд. Benitorial)

Хули Леонис e един от най-популярните астролози в България, познат с дългогодишната си практика и със своя иновативен метод на работа. Специализира сферата на личните взаимоотношения, винаги актуална и важна тема в живота на всеки. Хули Леонис съчетава класическото астрологично познание с изследването на родовата енергия и пречупва тълкуванията си през сферата на психологията. Красива и емоционална, книгата „Приказките на Луната“ е едно познато, но и безкрайно изненадващо пътешествие. 
(изд. Апостроф)

Необикновените истории на писателката Юлия Спиридонова и великолепните илюстрации на художника Дамян Дамянов ще ви отведат на вълнуващо пътешествие в дебрите на българското минало.
(изд. Сиела)

Spread the love
More from divamagazine.bg
Почина Джейк Ейбрахам, актьорът от „Две димящи дула“
Роденият в Ливърпул актьор почина на 56-годишна възраст, съобщават от BBC. По-рано...
Read More
0 replies on “Какво четем от зимния панаир на книгата?”