Жената, която Пикасо отказа да нарисува

Романът „Руж” разказва историята на пионерите в козметичната индустрия

Още от Древен Египет жените разкрасяват лицата си. В земите на съблазнителните Клеопатра и Нефертити процедурата била задължителна за всяка жена и мъж: комбинация от галенит, оловен сулфид или мед и восък, поставяна около очите, върху веждите и миглите. Така древните отпъждали зли духове и се предпазвали от слънцето.

Няколко хиляди години по-късно в началото на ХХ век в мегаполисите като Ню Йорк и Сидни жените търсят все по-настървено нови методи за разкрасяване, но козметичната индустрия не може да им даде онова, което искат. Докато не се появяват няколко пионери – жени визионери, които сбъдват мечтата на милиони да изглеждат като красивите звезди от лъскавите списания. Току-що излезлият роман „Руж” разказва тяхната история, наситена с жертви, усилия и смелост.

Жозефин Херц е сочена като създателка на бизнеса за красота, станала най-богатата жена в света благодарение на собствените си усилия. Дъщеря на полски евреи амбулантни търговци, имала дързостта да покори нови континенти и да изгради най-голямата козметична компания. Шест хиляди служители по целия свят, милиарди приходи, къщи, колекции от произведения на изкуството.

На 22 години все още с истинското си име Джосая тя бяга от военните ужаси в Полша в Австралия. Необикновено красива, дребничка, но с внушителна осанка и силно присъствие, Джосая има царствен вид. Очите й са нейното най-мощно оръжие, те прозират в мотивите на околните и същевременно успяват да скрият мислите й. Излъчването й несъмнено помага да стигне върха. Но и находчивостта. Жозефин осъществява хитър маркетингов ход – омъжва се за руски княз и пуска линия червила, руж и парфюм „Княгиня Орлов“, които стават хит. Преобразява завинаги и спиралата за мигли. Тя я превръща в лесна за полагане и достъпна за масите. Дори да беше изобретила контактните лещи вместо емблематичната спирала за очи в розово и зелено „Лашматик“, не би имала такова огромно въздействие върху очите на жените и техния живот.

Единствен Пикасо не се поддава на чара на Херц и не скланя да я нарисува, само той от големите художници на ХХ век устоява на парите и волята й. Но тя остава неразрушима, безсмъртна, велика, поразително красива, дори прехвърлила осемдесетте си години.

Тя води легендарно и скандално съревнование със своята съперница в бранша – не по-малко красивата, опасна и амбициозна Констанс Гарднър. С излъчване на Катрин Хепбърн, тя носи дързостта си с небрежна естественост като панталоните си. През 20-те години в Ню Йорк тя е от увеличаващата се прослойка модерни и различни млади жени, учили в колеж, които искат повече за себе си от брачно блаженство. Ролята им в обществото е променена и имат нужда от продукт, който да ги накара да изглеждат и да се чувстват като Грета Гарбо.

„Руж”

Ричард Кършенбаум

Издателство „Кръг”

Spread the love
Written By
More from admin
Ален Делон: Тихо, Самураят е в последната си роля
Великият актьор ще държи публиката в напрежение до финале гранде Ален Делон...
Read More
0 replies on “Жената, която Пикасо отказа да нарисува”