Готови за зимен панаир на книгата

Днес започва 48-ия международен панаир на книгата, който вече тече в централното фоайе на Националния дворец на културата. Любимото на всички четящи хора и най-мащабно книжно събитие, пропуснало физическото си издание през декември 2020 година, ще събере в Коледния дом на книгата запалени читатели, писатели, издатели, умели преводачи и ненадминати илюстратори на цели 800 квадратни метра в НДК. В шестте дни, между вторник (7 декември) и неделя (12 декември), при пълно спазване на противоепидемични мерки, Софийският панаир на книгата ще представи разнообразна културна програма, наситена с премиери на книги, срещи с автори и издатели, Софийски международен литературен фестивал и Детски литературен фестивал.

Още в първия ден от 48-ото издание на Софийския панаир на книгата, ще можете да се срещнете с известната българска писателка Теодора Димова и да получите автограф от нея на щанда на издателство „Сиела“. В следващите дни, всички гости на панаира ги очакват срещи с Иво Сиромахов, Ирена Иванова, Алек Попов, Десислава Йорданова – Пурко, Деляна Манева, Нели Митева, Камелия Кучер, Добромир Банев, Йордан Евтимов, Кирил Нейков, Петър Чухов, Елена Алексиева, Георги Господинов, Захари Карабашлиев; ще има срещи и с Мадлен Алгафари, Мария Касимова-Моасе, Мария Николова и Васил Попов – най-новите автори на аудиосъдържание. А актьорите Богдана Трифонова, Йоанна Темелкова и Владимир Пенев ще прочетат от техните истории щанда на сторител/ в литературен клуб Перото, както и много други литературни удоволствия и изненади за читателите.

По същото време, но онлайн, ще се състоят Софийският международен литературен фестивал и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. И двете са достъпни чрез фейсбук, като всички събития ще се стриймват на страниците на двата фестивала тук и тук . А между временно ето и една наша скромна селекция от заглавията, които ще вземем от Софийския панаир на книгата.

„Бурята“, „Макбет“, „Когато великани стъпваха по земята“ и „Война и мир“ (Кръг)  

Две издания на две величествени пиеси от Шекспир, илюстрирани с оригинални илюстрации от две българки. Какво по вече да кажем. Освен да добавим в това число и четирите тома на „Война и мир“ на Лев Толстой, илюстрирани от Тео Ушев. Което и от изданията да изберете ще е удоволствие за четене и за притежание. Което ни води и до „Когато великани стъпваха по земята“ Личен приятел на Джими Пейдж и Робърт Плант, музикалният журналист Мик Уол увенчава дългогодишните си проучвания за Led Zeppelin в „Когато великани стъпваха по земята“ и разкрива неподправената и величествена история на култовата банда. Авторът ни повежда на обиколка в бекстейджа, където във вихъра на славата си странстващите рицари на рока често потресаващо издевателстват над боготворящите ги групита, а алкохолът и наркотиците се леят в изобилие. Уол обстойно проследява окултните практики под въздействието на Алистър Кроули, просмукващи се не само във философията на музикантите, но и във всичко, което те създават.

„Последното момиче“ (Киви), „Шъги Бейн“ (Лабиринт), „Щастливия принц и други истории“ (Пергамент Прес)

Надя Мурад, която пише „Последното момиче“ е родена и израснала в Кочо – малко язидско селце в Северен Ирак. Семейството й води скромен, но спокоен и щастлив живот, а тя мечтае да стане учителка по история или да отвори свой собствен салон за красота. На 15 август 2014-а животът на Надя се преобръща. Бойци на „Ислямска държава“ избиват жителите на Кочо – мъжете, които отказват да приемат исляма, и жените, които са твърде стари, за да станат секс робини. Майката на Надя, както и шестима от братята й са убити, а телата им – захвърлени в масови гробове. Двайсет и една годишната Надя е отвлечена и отведена в Мосул, където е принудена да приеме исляма и да стане секс робиня като хиляди други млади язидки. Животът й е поредица от изнасилвания и унижения, а смъртта изглежда като желано избавление. Но тя успява да избяга и да разкаже на целия свят за геноцида на „Ислямска държава“ срещу язидите и за ужаса, на който са подложени язидките в плен.

„Шъги Бейн“ на Дъглас Стюарт разказва заГлазгоу от началото на 80-те години, в разгара на тачъризма, когато хиляди хора остават без поминък и са обречени на бедност. Агнес Бейн винаги е очаквала повече от живота, но така и не става любима жена и живее красиво само във въображението си. Мъжът й я изоставя и не след дълго тя се озовава с трите си деца в бедняшко миньорско селище, където постепенно се пропива. Децата правят всичко възможно да йпомогнат, но после едно по едно я напускат, за да се спасят. Не я предава само малкият впечатлителен Шъги, който до последно се надява да се измъкнат от недоимъка и ужаса на алкохолизма. Книга за трагедията на една жена, която не може да се примири с краха на невъзможните си мечти. Книга за трагедията на едно дете, което обича безгранично майка си и безуспешно се опитва да проумее жестокия свят на възрастните.

В сборника „Щастливия принц и други истории“ на майстора Оскар Уайлд ще откриете написани с изключително поетична сила и неподражаемо изющество за всички възрасти и всички времена, едни от най-красивите приказки и разкази на един от най-големите световни разказвачи.
Освен „Щастливия принц“ в приказките са включени и „Славеят и розата“, „Младият крал“, „Преданият приятел“ и още няколко известни произведения на Уайлд, а в разказите са включени „Сфинксът без тайна“, „Кентървилският призрак“ и „Милионерът модел“.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Стани посланик на GIVENCHY
Пътят към мечтания свят на красота и популярност минава през улавянето на...
Read More
0 replies on “Готови за зимен панаир на книгата”