Перфектно вино, нулев отпадък

Garafa Wine Shop на Велин Джиджев намира баланса между качество и устойчивост в услуга на по-чиста планета

Сигурно сте чували шеговития призив на екоактивистите: „Пазете Земята – тя е единствената планета, на която има шоколад!“ И вино, ще си позволя да допълня аз.

Хубавото вино също като шоколада е неделима част от живота ни – в добро и зло, в богатство и бедност, болест и здраве. Но има един съществен екологичен недостатък – генерира голямо количество стъклен отпадък, който почти не се разгражда. За да сме по-точни, природата се „чисти“ от една стъклената опаковка за 1000 години. Рециклирането е частично решение на проблема, но недостатъчно устойчиво. Затова и всяко усилие в посока на по-малко еднократни стъклени бутилки звучи привлекателно както за загрижените за околната среда, така и за истински страстните любители на ферментирал гроздов сок. 

Доскоро възможността за хубаво и качествено вино в стъкло за многократна употреба бе чиста екзотика. Добрите предприемачи обаче имат суперсилата да откриват възможност там, където другите виждат само проблеми. Така се ражда първият винен бар с нулев отпадък Garafa Wine Shop на ул. „Цар Иван Шишман“ 18 в София. Негов съсобственик е управителят на Винарна Типченица” Велин Джиджев – енергичен градски мъж, който освен бизнес познания се старае да запази традициите и красивата българска природа.

Локализиран в един от любимите райони на модерните градски хора, този различен винен бар и магазин официално отваря врати през 2019 година. Концепцията му е насочена към дегустация на място на продуктите на винарната с възможност за покупка на наливно вино с високо качество в удобна за многократна употреба бутилка. Идеята е нова за България, но вече има своите почитатели в много западноевропейски страни, в които клиентите търсят устойчивост и zero waste опции. Да си еко, не е просто модна вълна, а бъдеще за новите поколения.

„Със съпругата ми обичаме хубавото вино, харесваме да опитваме различни вина, а винаги след гостуване на приятели у дома откривахме колко много стъклени бутилки са се събрали. Това е повод да ни гризе съвестта, че не полагаме достатъчно грижи за природата. Така ни хрумна да стъпим върху чуждестранния опит и да направим място, на което консумацията на качествено вино ще е природосъобразно“, споделя Велин за създаването на Garafa Wine Shop.

Хрумва му, че освен добър за природата виненият магазин и бар ще е естествено продължение и на дистрибуцията на продуктите от Винарна Типченица, която управлява от няколко години с подкрепата на семейството и колегите си.

„Влязох в този бизнес в началото с финансовите си познания, без да съм най-страстен почитател на виното. Постепенно обаче го опознах, плених се от многообразието му и днес вече се улавям как при всяко пътуване търся възможност да опитам и нови сортове и реколти вино“, разказва Велин.

Винарна Типченица, която днес лежи върху плещите му, събужда жаждата му за опознаване на лозарството със своите дългогодишни традиции. Още по турско време селото, което носи същото име, е включено в маршрута на търговците на грозде. През „Типченица“ минават доставките за много от големите градове на империята. Каруците, натоварени с новата реколта на местните, сноват до късна есен в района на Врачанския балкан.

През годините на социализма лозята в областта влизат в местното ТКЗС, което малко променя предназначението им. Специализира ги в производството на посадъчен материал и снабдява цялата страна с лозички. Всяка година над 6 милиона млади растения поемат по всички краища на България като посланици на сорта Врачански мискет.

Spread the love
More from Надя Костова
Bye, bye, уморени очи
3 тайни за сияен поглед с Lierac Diopti Тъмни кръгове, фини линии,...
Read More
0 replies on “Перфектно вино, нулев отпадък”