Почина кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почина в Балморал на 96 години, след като управлява Великобритания 70 години.

Семейството й се събра в шотландското й имение, след като опасенията за здравето й бяха дадени от наблюдаващите я доктори по-рано в четвъртък. Кралицата сяда на трона през 1952 г. и е била свидетел на огромни социални промени в историята.

С нейната смърт най-големият й син Чарлз, бившият принц на Уелс, ще поведе страната в траур като нов крал и държавен глава.

В изявление Бъкингамският дворец каза: „Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре.“

Всички деца на кралицата пътуваха до Балморал, близо до Абърдийн, след като личните й лекарите поставиха кралицата под медицинско наблюдение. Внуците й принц Уилям и Хари също са там.

Мандатът на кралица Елизабет II като държавен глава обхваща следвоенните строги икономии, прехода от империята към Британската общност, края на Студената война и влизането на Обединеното кралство в – и оттеглянето – от Европейския съюз.

Нейното царуване обхваща 15 министър-председатели, започвайки с Уинстън Чърчил, роден през 1874 г., и включително новия министър-председател Лиз Тръс, родена 101 години по-късно през 1975 г. и назначена от кралицата по-рано тази седмица.

Кралицата провеждаше седмични аудиенции с министър-председателя по време на управлението си.

В Лондон, пред Бъкингамския дворец имаше събрани тълпи от хора, очакващи актуална информация за състоянието на кралицата, които заплакаха, когато научиха новината за нейната смърт.

Кралицата е родена като Елизабет Александра Мери Уиндзор в Мейфеър, Лондон, на 21 април 1926 г.

Мир на праха й!

Spread the love
More from divamagazine.bg
Драматичният развод на Софи Търнър и Джо Джонас
Джонас иска развод две седмици след спор с Търнър, а тя твърди,...
Read More
0 replies on “Почина кралица Елизабет II”